Toata Bursa sta acum la mana ravnitelor SIF-uri

Autor: Vlad Anastasiu 15.09.2009

Bursa a revenit ieri pe crestere, cel mai mare avans din piata fiind inregistrat de societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, care au urcat cu aproape 5,2%, fiind foarte aproape sa depaseasca pragul de rezistenta de 25.000 de puncte. Restul indicatorilor au inregistrat aprecieri de peste 2% fiecare.

Brokerii sunt de parere ca o data ce societatile financiare depasesc pragul de rezistenta, SIF-urile vor continua sa inregistreze aprecieri, atat pe fondul asteptarilor investitorilor cu privire la ridicarea pragului de detinere, cat si pe masura ce intrarile de capital pe aceste titluri s-au intensificat in ultima perioada.

"Faptul ca SIF-urile au iesit din intervalul in care au evoluat in ultima luna, ne putem astepta in continuare la cresteri pe BET-FI, influentate de discutiile din Parlament referitoare la ridicarea pragului dar si de intrarile de numerar pe aceste titluri, care in ultimul timp s-au intensificat", a declarat Darie Moldovan, directorul general adjunct al societatii de intermediere Broker Cluj.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Mutenia (SIF4) au inregistrat cel mai mare avans, de aproape 6,2% fata de referinta, urcand la pretul de 0,775 lei/actiune. In top au urmat aprecierile SIF Moldova (SIF2), de 5,7% si respectiv SIF Banat-Crisana (SIF1), de aproape 5,3% fata de referinta.

"Este clar ca pe SIF-uri s-a iesit din perioada de consolidare, in conditiile in care societatile financiare au atins noi maxime anuale. Cred ca evolutia SIF-urilor va sustine pe termen scurt si celelalte titluri, asa ca este posibil sa asitam la cresteri in perioada urmatoare, cu atat mai mult cu cat si contextul international este favorabil, pietele bursiere externe revenind si ele pe plus", a adaugat Moldova.

Aprecieri considerabile au inregistrat si societatile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV), care au urcat cu 3,2% si respectiv 2,5% fata de referinta, in vreme ce la categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au avansat cu 1,2% fata de referinta, la pretul de 123,5 lei/actiune.

Titlurile Utel (UZT) si Dafora (DAFR) au inregistrat cele mai mari cresteri din sedinta de ieri, de 15% si respectiv 12,1% fata de referinta. Cresteri consistente au inregistrat si titlurile Condmag (COMI) si Broker Cluj (BRK), de 7,6% si respectiv 6,5% fata de referinta.

"Este greu de apreciat un nou prag de rezistenta pentru societatile financiare in perioada urmatoare. Cred insa ca in piata s-a conturat un nou prag suport pentru SIF-uri, la 22.500 de puncte, maximul lunii august", a continuat Moldovan.

In sectorul energetic, titlurile Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat cresteri de 4% si respectiv 1,2% fata de referinta, in timp ce societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat moderate, pana la nivelul de 12,8lei/actiune si respectiv 159 lei/titlu.

"Comparativ cu pietele internationale, corectiile din ultimele doua saptamani pe piata locala au fost ceva mai pronuntate, din aceasta cauza ma astept la o revenire care sa pastreze aceleasi proportii", a incheiat Moldovan.

Pietele internationale inregistrau ieri spre inchidere aprecieri moderate, de pana la 1%. Indicele paneuropean Eurostoxx 50, impreuna cu indicatorul francez CAC 40, urcau cu peste 0,7% fata de referinta.

De urmarit azi: