Burse - Fonduri mutuale

Titlurile de stat ar putea veni pe Bursa in septembrie

01.05.2008, 20:06 15

Ministerul Economiei si Finantelor ar putea sa listeze in septembrie primele titluri de stat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si sa emita obligatiuni in lei pe termen de 10-15 ani la sfarsitul anului, a declarat Stefan Nanu, directorul departamentului de trezorerie din minister, intr-un interviu acordat Reuters.
Titlurile de stat sunt asteptate in special de investitorii institutionali, cum sunt fondurile mutuale, fondurile de pensii si companiile de asigurari, care dispun in prezent de putine instrumente cu venit fix tranzactionate pe Bursa.
Romania a liberalizat piata de capital in 2006, dar piata secundara este putin dezvoltata, emisiunile de titluri de stat sunt limitate, iar volumul tranzactiilor bursiere este mic. Oportunitatile privind investitiile de portofoliu sunt reduse, iar cea mai mare parte a capitalului strain este plasata in depozite bancare pe termen scurt sau pe piata imobiliara.
"Implementarea strategiei creeaza conditiile pentru o lichiditate sporita pe piata secundara, avand in vedere ca principalele instrumente la care se refera sunt obligatiuni guvernamentale", a spus Nanu.
El a aratat ca este nevoie de instrumente financiare lichide, cu o gama mai larga de maturitati pentru a construi o curba a randamentelor pe termen lung.
Strategia publicata saptamana trecuta si care necesita acordul Guvernului prevede ca titlurile de stat sunt principalul instrument de acoperire a datoriei publice, in loc de imprumuturile de la institutiile financiare multinationale, asa cum s-a intamplat in trecut. Perioadele mai lungi de maturitate ale obligatiunilor sunt in mod special necesare in conditiile in care in Romania are loc o reforma a sistemului de pensii, iar fondurile private de pensii au mare nevoie de oportunitati de investitii.
"Analizam crearea unei piete secundare alternative prin listarea titlurilor de stat la BVB. In iunie sau iulie, speram sa incepem testele tehnice astfel incat sa realizam listarea in septembrie, daca totul decurge bine", a spus Nanu.
Strategia, care ar putea fi aprobata de Guvern in aceasta luna, prevede emiterea de obligatiuni pe termen de pana la 15 ani, in 2008-2010. Ministerul ar putea, totodata, sa emita titluri indexate in functie de inflatie, care ar fi in beneficiul fondurilor de pensii, si sa introduca operatiuni de rascumparare si de schimb de obligatiuni.
In acest an, Ministerul Finantelor s-a concentrat pe instrumente financiare pe termen scurt, intrucat conditiile din piata au dus la randamente mai ridicate, ca urmare a accelerarii inflatiei si a fluctuatiilor valutare provocate de deficitul de lichiditati la nivel mondial.
"Avand in vedere conditiile actuale, cu dobanzi interbancare in crestere si perspective inflationiste ridicate, cautam finantare pe termen scurt si mediu, de pana la cinci ani", a spus Nanu.
Ministerul ar putea totusi sa reia planurile referitoare la emisiuni pe termen lung in a doua parte a anului, daca inflatia va incetini spre nivelul de 5,9% anticipat de BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO