Burse - Fonduri mutuale

TeraPlast, performerul bursier din 2021, încheie anul cu un profit net de 45 mil. lei şi afaceri de 615 mil. lei. Exporturile se dublează

TeraPlast, performerul bursier din 2021, încheie anul cu...

Autor: Liviu Popescu

07.02.2022, 18:23 2100

Producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (TRP) a încheiat anul 2021 cu un profit net consolidat de 44,6 milioane de lei, rezultat care nu include sumele aferente exit-urilor de pe parcursul anului şi care este mai mare cu 50% faţă de cel din 2021, în timp ce afacerile au crescut cu 55% la 615 milioane de lei, potrivit raportului financiar publicat luni seară la bursă.

Rezultatul consolidat a fost influenţat pozitiv de operaţionalizarea unor investiţii programate (extinderea capacităţilor Diviziei Instalaţii şi a TeraPlast Recycling), dar a fost grevat de costuri nerecurente aferente pornirii investiţiilor noi, care s-au cifrat la aproape 3,7 milioane de lei, potrivit companiei. TeraPlast a fost în 2021 cea mai performantă acţiune din prima ligă bursieră de la Bucureşti în 2021, cu un randament de 181%.

„Ne dezvoltăm semnificativ şi în 2022 datorită business-ului de ambalaje, unde vom avea o triplare a cifrei de afaceri. De asemenea, creştem datorită extensiilor de capacitate realizate la instalaţii, granule şi reciclare. Asigurăm dezvoltările viitoare şi prin investiţia de 11 de milioane de euro în producţia de folii stretch. Vom începe implementarea ei de îndată ce primim acordul de finanţare. În extinderea afacerilor noastre, contăm şi pe realizarea de proiecte de M&A care ne vor conduce la o EBITDA de 130 de milioane de lei. Exporturile rămân o prioritate. La acest capitol vizăm o creştere de 40% în acest an” spune Dorel Goia, preşedintele Consiliului de Administraţie TeraPlast şi acţionar majoritar.

Compania menţionează că o performanţă deosebită se observă pe piaţa externă, unde valoarea exporturilor s-a dublat faţă de anul anterior. Ponderea exporturilor în total cifră de afaceri s-a situat la 14,4%.

„Am avut un calendar ambiţios de investiţii în 2021, dus la îndeplinire chiar dacă, punctual, au apărut întârzieri de operaţionalizare. Proiectele noi apărute ca urmare a investiţiilor implementate au contribuit cu 11% în total EBITDA şi au generat 6% din profitul net consolidat. Am crescut deşi sectorul construcţiilor a înregistrat o contracţie şi ne-am atins obiectivul să câştigăm cotă de piaţă”, spune Ioana Birta, directorul financiar al TeraPlast.

Cu o cifră de afaceri în creştere cu 40% faţă de 2020, linia de business instalaţii şi reciclare este segmentul cu cea mai mare contribuţie în rezultatul consolidat: 66% din cifra de afaceri a întregului grup. S-au înregistrat creşteri cu 20% în volumele vândute iar EBITDA a depăşit 50 de milioane de lei, în creştere cu 18% faţă de anul anterior.

Pe de altă parte, în pofida unei creşteri a cifrei de afaceri (43,4 mil lei, Ă24%), productivitatea pe linia de business ferestre şi uşi nu a cunoscut îmbunătăţirea scontată, iar profitul operaţional a fost în scădere faţă de 2020.

Pentru 2022 TeraPlast şi-a bugetat 789 mil. lei afaceri şi un profit net de aproape 70 mil. lei. Pentru aceeaşi perioadă, EBITDA bugetată este de 112 milioane de lei, cu 51% mai mult decât în 2021.

“Totodată, se va acorda o atenţie sporită lansării de noi produse şi extinderii amprentei geografice, inclusiv prin proiecte de M&A”, potrivit TRP.

Compania are 2,3 mld. lei capitalizare iar în ultimul an acţiunile au urcat cu 164%.

 
 
 
 

 ​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO