Burse - Fonduri mutuale

TBIH a vandut SIRA pentru 650.000 de euro

TBIH a vandut SIRA pentru 650.000 de euro

Adrian Simionescu, presedintele Vienna Investment Trust

13.03.2008, 21:12 28

Vienna International Holding a devenit actionarul majoritar al societatii de administrare a investitiilor SIRA, in urma unei tranzactii estimate la 650.000 de euro prin care a achizitionat de la Grupul TBIH Financial Services intreaga participatie de 65,1%.
Decizia de iesire din actionariatul SIRA a fost motivata de reprezentantii TBIH prin deplasarea interesului grupului exclusiv pe segmentele de asigurari si fonduri de pensii.
"Au fost doua directii posibile pentru extinderea grupului Vienna International pe piata fondurilor mutuale: prin infiintarea unei societati de administrare sau prin achizitia unui jucator de pe piata. Am demarat procesul de autorizare a unei societati, insa pe parcurs a aparut oportunitatea de a cumpara un pachet important la SIRA", a declarat pentru ZF Adrian Simionescu, presedintele societatii de brokeraj Vienna Investment Trust.
Grupul Vienna International, inregistrat in luna februarie la Registrul Comertului, va cuprinde societatea de brokeraj Vienna Investment Trust si societatea de administrare SIRA. Vienna Asset Mangement, proiectul de la zero demarat de grup in luna aprilie a anului trecut, isi va schimba denumirea si obiectul de activitate.
"Una dintre intentiile grupului ca actionar este de a creste activele administrate de societate si numarul de fonduri administrate", a continuat Simionescu, adaugand ca in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din luna aprilie vor fi conturate masurile de integrare in grup a societatii.
Partile implicate au declarat ca valoarea tranzactiei este confidentiala insa, potrivit estimarilor facute de surse din piata, aceasta se situeaza in jurul valorii de 500.000 si 650.00 de euro.
La sfarsitul lunii februarie, SIRA administra doua fonduri mutuale, FCEx si Omninvest, cu un total al activelor nete de 18,3 milioane de lei.
In 2006, SIRA a inregistrat un profit de 209.000 lei. Societatea este activa de asemenea pe segmentul de administrare a conturilor individuale de investitii.
Fondul de actiuni Omninvest a incheiat anul trecut cu un randament anual de 24,8% , in timp ce fondul de plasamente diversificate FCEX a adus in acelasi interval un plus anual de 8,5%.
Infiintata in 1996, SIRA este unul dintre cei mai longevivi administratori de fonduri mutuale de pe piata locala. Preluarea SIRA de catre grupul Vienna International este prima tranzactie de achizitie de pe piata de asset management din acest an, in conditiile in care anul trecut societatea de administrare a investitiilor Certinvest a fost cumparata de grupul britanic Aviva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO