Burse - Fonduri mutuale

Surpriza: SIF Transilvania intra in actionariatul Cocor dupa ce s-au razboit sase ani in instanta

Surpriza: SIF Transilvania intra in actionariatul Cocor dupa ce s-au razboit sase ani in instanta

Mihai Fercala, seful SIF Transilvania

23.06.2009, 17:57 25

SIF Transilvania (SIF3) a cumparat ieri de la SIF Muntenia (SIF4) un pachet de 8,89% din actiunile firmei Cocor Bucuresti (COCR), care detine magazinul cu acelasi nume din Bucuresti, pentru suma de 9,5 mil. lei (2,25 mil. euro).

Tranzactia vine in contextul in care conducerea Cocor este de mai multi ani in conflict cu SIF Transilvania, firma din Bucuresti si actionarii acesteia atacand o decizie de majorare a capitalului SIF3 realizata in 2007 si cerand anularea acesteia. Operatiunea respectiva este singura de acest fel realizata de vreun SIF. Anterior, in 2003, SIF Transilvania a atacat o decizie a Cocor Turism, firma controlata de Cocor Bucuresti, proces care s-a finalizat in 2007.
In prezent, cazul majorarii SIF Transilvania inca se judeca intr-un proces intentat de Daniel Stoica, unul dintre actionarii importanti ai Cocor, care a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce Curtea de Apel Brasov a hotarat anularea majorarii de capital de la SIF Transilvania. SIF Muntenia are de asemenea un litigiu cu Cocor, prin care ataca o serie de decizii ale actionarilor societatii.
"Ca sa vada si ei cum e sa ai actionari pretentiosi. Si noi stim sa dam in judecata", motiveaza mai in gluma mai in serios Mihai Fercala, presedintele SIF3, achizitia actiunilor la Cocor.
El a precizat ca investitia nu are legatura cu conflictul deschis cu Cocor Bucuresti si ca deal-ul a luat in calcul procesul amplu de modernizare al magazinului Cocor din centrul Capitalei pe care firma il detine si faptul ca aceasta mai are si alte hoteluri pe litoral prin intermediul societatilor pe care le controleaza. Cocor are in derulare investitii estimate la
26 mil. euro pentru modernizarea magazinului si constructia unei parcari.
"Investitia este strict oportuna. Daca mai gasim pachete importante mai cumparam. Nu prea vinde nimeni si nu e lichida", spune Fercala.
Tranzactia de ieri s-a derulat la un pret de 356 lei/actiune, cu 78% peste nivelul anterior din piata, evaluand Cocor la 25,5 mil. euro. Cocor detine la randul ei actiuni la SIF Transilvania.
SIF Muntenia mai detine 10% din actiunile Cocor, alti actionari importanti fiind Liviu Ursan, Daniel Stoica, fondul de investitii Broadhurst si firma Turnover ABC, controlata de Aurel Besliu, fiecare cu pachete intre 13% si 16%.
Schimbul de actiuni la Cocor dintre SIF Transilvania si SIF Muntenia poate avea legatura si cu faptul ca recent SIF4 a preluat un pachet de 12% din actiunile Santierul Naval Orsova de la SIF Transilvania pentru o suma apropiata de cea din tranzactia cu Cocor, respectiv 9,4 mil. lei. Dupa acest schimb, SIF Transilvania a scapat de obligatia derularii unei oferte de preluare a companiei, reducandu-si participatia la putin sub 50%.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO