Burse - Fonduri mutuale

Suedezii încearcă să mai recupereze ceva de la Amonil

Autor: Andrei Chirileasa

03.11.2010, 23:41 27

Firma Salink Limited, care deţine 13,54% din acţiunileproducătorului de îngrăşăminte Amonil Slobozia (AMO), a cerut CNVMsă stabilească dacă omul de afaceri Ioan Niculae controleazăcombinatul şi în caz afirmativ să-l oblige să lanseze o ofertă depreluare pentru participaţiile minoritare.

Salink Limited este controlată de managerii fondurilor suedeze deinvestiţii East Capital şi este reprezentată de casa de avocaturăDuţescu şi Asociaţii.
"Această solicitare se întemeiază pe două documente oficiale emisede autorităţile publice, şi anume Planurile de acţiuni pentrusituaţii de urgenţă aplicabile în perioadele octombrie 2008-martie2009, respectiv 2009-2010 (Plan aprobat prin HG 1523/2009), încadrul cărora Interagro (companie deţinută de Niculae - n.red.) arrezulta că apare în calitate de entitate care deţine controlulasupra Amonil", au precizat reprezentanţii casei deavocatură.

Chiar dacă Niculae a declarat recent că intenţionează să închidăAmonil, el nu figurează formal ca acţionar al companiei. Amonileste controlată de două firme off-shore din insulele Belize, Zaloisşi Jovline, ai căror acţionari nu sunt cunoscuţi. Cele două firmenu au avut nicio reacţie anul trecut, când Amonil a fost executatăsilit, pierzându-şi principalele active către o altă firmă dinBelize, Riverside Development, care ar fi înregistrată la aceeaşiadresă ca şi Zalois, potrivit avocaţilor celor de la Salink. Amonila anunţat recent că şi o parte din angajaţii combinatului vor fitransferaţi către firma care a preluat activele.

Salink a mai solicitat şi în aprilie 2009 ca Zalois şi Jovline săfie obligate la derularea unei oferte publice de preluare, iar CNVMa dispus în noiembrie 2009 ca ambele firme să depună documentaţiade ofertă, însă acestea nu s-au conformat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO