Burse - Fonduri mutuale

Stirile pe SIF-uri au tinut investitorii in alerta, dar efectul in piata a fost redus

Stirile pe SIF-uri au tinut investitorii in alerta, dar efectul in piata a fost redus

Click pentru imaginea marita

30.03.2007, 20:35 15

Stirile din ultima saptamana privind discutarea in comisiile Senatului a proiectului de majorare a pragului la SIF-uri si raportarile investitorilor care detin pachete de peste 1% din capitalul social al SIF-urilor au avut efecte contradictorii in piata, cel putin deocamdata efectul fiind unul pozitiv.
Brokerii spun insa ca impactul acestor stiri este minim si ca evolutia SIF-urilor din ultimele zile a fost influentata mai mult de apropierea scadentei pe Bursa din Sibiu. SIF-urile sunt, de altfel, cele mai speculate actiuni din piata, potrivit brokerilor.
Prima stire, venita marti, a fost avizul favorabil dat de Comisia juridica din Senat pentru proiectul de lege privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri la 5%. Desi avizul Comisiei juridice este doar unul consultativ, o parte din investitori au perceput pozitiv stirea, a doua zi SIF-urile castigand in medie 2%.
Miercuri, insa, au aparut doua informatii cu caracter mai mult negativ: avizul negativ dat aceluiasi proiect de majorare a pragului la SIF-uri in Comisia de buget-finante a Senatului si raportarea de catre o serie de investitori straini a depasirii pragului de 1%. Efectul negativ al celor doua stiri s-a reflectat doar in scaderea transferurilor realizate pe SIF-uri, acestea reusind sa inchida sedinta de tranzactionare in usoara crestere.
"Nu cred ca raportarile investitorilor care depasesc pragul de 1% la SIF-uri au efect pe piata. In primul rand, nu cred ca acesti investitori vor vinde, iar daca o vor face, nu cred ca vor influenta foarte mult preturile, avand in vedere ca pachetele care depasesc pragul de 1% sunt relativ mici. O influenta mai mare in piata cred ca o are jocul din Parlament pe marginea proiectului de lege de ridicare a pragului", a declarat Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities.
Proiectul de ridicare a pragului la SIF-uri de la 1% la 5% a fost initiat la finele anului trecut de fostul ministru de finante Ionut Popescu, care este acum senator. Popescu este, la randul lui, un investitor pe SIF-uri.
Proiectul a fost discutat saptamana aceasta in comisiile Senatului. Comisia de buget-finante a dat aviz negativ proiectului, insa acesta va merge la dezbatere in plenul Senatului. Totusi, brokerii sustin ca sansele ca acest proiect sa treaca sunt mici, avand in vedere sustinerea slaba de care senatorul Ionut Popescu se bucura in Parlament.
"Nu cred ca se astepta cineva ca proiectul de ridicare a pragului sa primeasca aviz favorabil in Comisia de buget-finante, deoarece Ionut Popescu este destul de izolat in Parlament. In ceea ce priveste investitorii care depasesc pragul de detinere, nu cred ca poate cineva sa-i forteze pe acestia sa vanda. Cred ca evolutia SIF-urilor din ultimele zile se datoreaza mai mult apropierii scadentei la Sibiu", sustine Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest din Arad.
Azi este ultima zi pentru contractele futures avand ca activ suport actiunile SIF-urilor pentru scadenta martie. Ieri, SIF-urile au avut evolutii alternante pe piata spot de la Bucuresti, SIF Moldova si Oltenia inregistrand cresteri de 1,1% si, respectiv, 0,3%, in timp ce SIF Transilvania si Muntenia au stagnat, iar SIF Banat-Crisana a pierdut 1%. Pe parcursul zilei, pe piata la termen de la Sibiu, contractele futures pe actiunile SIF-urilor au fost cotate la preturi usor mai sus.
Indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, se afla in continuare sub valoarea de la finalul anului trecut, cu circa 5,5%.
In pofida tendintei de scadere pe care se afla SIF-urile in aceste momente, brokerii si analistii de pe piata considera ca pana la finalul anului, aceste actiuni vor reintra pe un trend de crestere si vor aduce din nou unele din cele mai bune randamente dintre titlurile lichide de pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO