Burse - Fonduri mutuale

Stirile negative au saltat volumele pe BVB, dar brokerii sunt optimisti

Stirile negative au saltat volumele pe BVB, dar brokerii sunt optimisti
23.02.2010, 23:07 24

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri pe minus lanivelul tuturor indicilor, cea mai mare corectie fiind inregistratade societatile financiare, care au pierdut peste 2,5% pe BET-FI.Restul indicilor au inchis in coborare, cu corectii cuprinse intre0,2% pe BET si 1,1% pe BET-XT. Rulajul pietei a sarit in schimb de10,2 mil. euro, aproape dublu fata de media valorii tranzactiilorde saptamana trecuta.

"Evolutiade astazi a fost evident generata de stirile negative venite peSIF-uri, dar si de parcursul in scadere al pietelor internationalesi al rezultatelor negative raportate de Raiffeisen International.Toti acesti factori au facut ca investitorii sa iasa din piata,insa apreciez ca este vorba doar despre o evolutie pe termen scurt,care va duce la cresterea volatilitatii", a declarat ValerianIonescu, directorul de tranzactionare din cadrul BCR.

Ieri deputatii din Comisia de buget-finante au luat hotararea dea amana discutiile referitoare la majorarea pragului de detinere de5% pentru saptamana viitoare, iar banca austriaca RaiffeisenInternational, care detine si Raiffeisen Bank Romania, a anuntat unprofit in scadere cu 78% pentru 2009, analistii fiind de parere caportofoliul de credite neperformante al bancii este increstere.

"Nu cred ca valoarea foarte mare a volumelor de tranzactionarese va pastra si in sedintele urmatoare. Si nici nu cred ca putemvorbi despre o inscriere a pietei locale pe un trend negativ. Incontinuare piata evolueaza indecis si ma astept la aceeasi evolutiecel putin pana se termina perioada de raportari financiare atat peintern, cat si pe extern", a continuat Ionescu.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au realizat ieri cel mai mare rulajdin piata, de peste 10,8 mil. lei, actiunile societatii financiarecoborand insa cu 2,4% sub cotatia de referinta. Cea mai marecorectie la aceasta categorie a fost insa inregistrata de titlurileSIF Transilvania (SIF3), care au pierdut aproape 2,9% fata decotatia de luni. In sectorul bancar, titlurile Bancii Transilvania(TLV) au continuat aprecierea, insa au redus din ritm, la ocrestere de doar 0,9%, in timp ce actiunile BRD au coborat cu 0,7%fata de referinta. La categoria international, actiunile banciiaustriece Erste Bank (EBS) au inregistrat cea mai mare corectie dindomeniu, de 2,4%, coborand la pretul de 116 lei/titlu.

"Piata locala a inceput sa reactioneze foarte rapid larezultatele companiilor straine, ceea ce denota o tendinta a pieteide la Bucuresti de recorelare cu externul. Pana acum, piata localaa evolat oarecum decorelat fata de extern, pe fondul asteptarilorpe SIF-uri pentru majorarea pragului. In cazul unui rezultatnegativ in acest demers, piata va reveni la o corelatie mai stransacu externul", a adaugat Ionescu.

In sectorul energetic, doar titlurile Rompetrol Rafinare (RRC)au inschis pe plus, cu un avans de putin peste 1%, in timp cetitlurile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au coborat cuaproape 1,1% fata de cotatia de luni. Si titlurile societatilor deutilitati Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) au inchis inscadere, cu corectii de 0,5% si respectiv 1,8%. Indicele de profilBET-NG a coborat cu 0,6%.

Pe extern, principalele piete bursiere au evoluat in scadere insedintele de ieri, indicele paneuropean Euro Stoxx 50 inregistrando corectie de 0,6%.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC), care au revenitla tranzactionare si au inregistrat ieri cea mai mare apreciere dinsectorul energetic.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au trecut peminus in sedinta de ieri, pe fondul deciziei de amanare adezbaterilor din Comisia de buget-finante.
  • Evolutia titlurilor Dafora Medias (DAFR) si Condmang Brasov(COMI), care au revenit pe scadere, dupa o serie de aprecieriputernice.
  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care continua sainregistreze cresteri, insa au redus simtitor din ritm.
  • Evolutia actiunilor OMV Petrom (SNP), pe fondul reduceriipretului la titei la sub 78 de dolari/baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO