Burse - Fonduri mutuale

Standard & Poor’s: Modificarea legii obligaţiunilor ipotecare va creşte protecţia investitorilor

Standard & Poor’s: Modificarea legii obligaţiunilor...

Autor: Emil Popescu

19.02.2015, 00:04 233

"În urma analizei preliminare pe care am făcut-o proiectului de lege, credem că aceasta va clarifica principalele subiecte care ne preocupă în cazul legislaţiei obligaţiunilor ipotecare în timpul procesului de rating, în special izolarea portofoliului de creanţe de riscul intrării în faliment a emitentului", a declarat într-un comunicat analistul Ioan Isopel de la Standard & Poor’s.

Noua legislaţie, propusă de Finanţe în aprilie 2014, ar urma să introducă, printre altele, o supragarantare obligatorie de minimum 2% şi o perioadă de acoperire obligatorie de 180 de zile pentru necesarul de lichiditate. Obligaţiunile vor fi garantate printr-un fond dinamic (deschis), nu printr-un fond fix care să garanteze fiecare emisiune de obligaţiuni în parte.

"Propunerile vor spori protecţia investitorilor în cazul intrării în insolvenţă a emitentului, dar anumite aspecte vor rămâne incerte în lipsa altor modificări", arată agenţia de rating.

De asemenea, data de la care ar urma să fie aplicată noua legislaţie este incertă.

Curtea Supremă de Justiţie a avizat în noiembrie 2014 proiectul Finanţelor. Documentul a fost transmis Ministerului de Justiţie, urmând să fie finalizat şi trimis în Parlament, pentru aprobare.

"În momentul de faţă, observaţiile noastre rămân preliminare, în special pentru că nu a fost publicată varianta finală a proiectului de lege, dar şi pentru că acesta nu a fost prezentată deocamdată unei comisii de analiză, pas necesar înaintea atribuirii unui rating. Urmărim cu interes parcursul proiectului de lege şi eventualele modificări pe măsură ce avansează în procesul legislativ", mai arată Standard & Poor’s.

În prezent, cadrul legal care reglementează emisiunile de obligaţiuni ipotecare este reprezentat de Legea 32/2006 privind obligaţiunile ipotecare. Până în prezent nu a fost însă realizată nicio emisiune de obligaţiuni ipotecare.

Reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini au declarat în decembrie că obligaţiunile ipotecare vor permite băncilor să-şi diversifice şi să-şi extindă sursele de finanţare la costuri reduse, astfel că şi costul creditării ar urma să scadă.

Preşedintele CIS, Mihai Bogza, a declarat că aceste obligaţiuni sunt atât în interesul băncilor, ci şi al investitorilor instituţionali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO