Burse - Fonduri mutuale

Speculatorii de la Sibiu au putut castiga peste 170% in ianuarie

05.02.2008, 20:33 17

Investitorii mai inspirati care au mizat la inceputul anului pe scaderea Bursei au putut obtine in prima luna din 2008 randamente de peste 170% pe cele mai lichide instrumente ale Bursei la termen de la Sibiu.
In aceeasi perioada, titlurile SIF Moldova si SIF Oltenia, active suport pe care se incheie peste 90% din contractele jucate la Bursa din Sibiu, au pierdut pe Bursa 22,1% si respectiv 19,8% din valoare.
Astfel, un investitor care dispunea de 1.000 de lei ar fi putut incheia in prima sedinta din acest an contracte futures de vanzare cu scadenta in luna martie pentru 2.000 de actiuni SIF Oltenia la pretul de inchidere de 4,44 lei/actiune, acest lucru fiind posibil datorita tranzactiilor in marja.
In ultima sedinta de tranzactionare din ianuarie, investitorul ar fi putut sa incheie contracte de cumparare pe aceeasi scadenta pentru 2.000 de actiuni SIF Oltenia la un pret de 3,57 lei/actiune, inchizandu-si astfel pozitia cu un castig brut de 1.735 de lei.
Randamentul in acest caz este de 173%, din care se scad eventualele comisioane de tranzactionare si impozitul pe profit din castiguri pe piata de capital.
Randamentele care se puteau obtine in aceleasi conditii pe derivatele SIF Oltenia si SIF Moldova si scadentele martie si iunie sunt cuprinse intre 172% si 188%, investitorii putand chiar sa-si tripleze castigul daca-si anulau pozitia short deschisa la minimele atinse pe Bursa de-a lungul lunii ianuarie.
In total, in luna ianuarie din 2008 pe Bursa din Sibiu s-au incheiat tranzactii cu actiuni SIF Moldova si SIF Oltenia pentru circa 410 mil. de titluri, volum de 3,3 ori mai ridicat decat cel tranzactionat in aceeasi perioada la Bursa de Valori Bucuresti.
De altfel, pe fondul scaderilor de la Bursa si al, fluctuatiilor mari ale cotatiilor din luna ianuarie, activitatea la Bursa din Sibiu s-a accentuat puternic, rulajul dublandu-se fata de media lunilor precendente, ajungand la un nivel similar cu inceputul anului precedent.
Numarul mai mare de contracte incheiate la bursa la termen sunt puse de brokeri atat pe seama speculatorilor, care au profitat de variatiile puternice din aceasta perioada, cat si de strategiile de hedging ale investitorilor de la Bursa, prin care acestia s-au putut proteja de scaderile ample ale portofoliilor de actiuni detinute.
Cea mai activa societate de brokeraj pe piata de la Sibiu a fost in ianuarie SIF Broker, care a intermediat circa 35% din totalul de contracte incheiate in aceasta perioada.
Topul primelor trei societati de brokeraj dupa numarul de contracte inchiate a ramas acelasi luna trecuta, cu Vanguard si Eastern Securities ocupand urmatoarele doua pozitii, la mare distanta de restul plutonului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO