Burse - Fonduri mutuale

Speculatorii au urcat din nou actiunile SIF3, sperand la anularea majorarii de capital

Speculatorii au urcat din nou actiunile SIF3, sperand la anularea majorarii de capital

Click pentru imaginea marita

18.06.2008, 19:02 38

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au crescut puternic ieri pe fondul speculatiilor privind o decizie favorabila pentru grupul Cocor in procesul privind anularea majorarii de capital de anul trecut.
Apropierea unui nou termen in procesele dintre membrii grupului Cocor si SIF Transilvania a aprins din nou spiritele pe Bursa, in conditiile in care Cocor este creditata din nou ca avand sanse la castigarea disputei in instanta. Cei care mizeaza pe Cocor in aceasta disputa se bazeaza pe o decizie a Curtii de Apel Brasov, care a hotarat la sfarsitul lunii trecute ca Adunarea Generala Ordinara (AGOA) de la SIF Transilvania nu a fost statutara, deoarece nu a fost intrunit cvorumul stabilit prin actul constitutiv.
Sustinatorii Cocor spera intr-o decizie similara a aceleiasi instante si in cazul Adunarii Generale Extraordinare (AGEA) in cadrul careia s-a hotarat dublarea capitalului social al SIF Transilvania prin emisiunea de actiuni cu titlu gratuit. Practic, in cazul unei astfel de decizii, AGA respectiva ar fi lovita de nulitate absoluta, iar deciziile luate in cadrul acesteia, dintre care cea mai importanta este majorarea de capital, ar fi anulate. Anularea majorarii de capital ar determina injumatatirea numarului de actiuni si, implicit, cresterea pretului actiunilor ramase.
Maine, 19 iunie, este programat la Curtea de Apel Brasov un nou termen in procesul dintre Daniel Stoica (unul dintre actionarii principali ai Cocor) si SIF Transilvania, decizia instantei, chiar daca este atacabila, fiind foarte importanta pentru evolutia ulterioara a actiunilor SIF3 pe Bursa. Cu o zi inainte de infatisare, ambele parti sunt increzatoare ca vor primi o decizie favorabila din partea instantei. Desigur, exista si posibilitatea amanarii luarii unei decizii si a stabilirii unui nou termen de judecata, cum s-a mai intamplat de multe ori in acest proces.
Cocor se bazeaza pe decizia anterioara a Curtii de Apel Brasov, prin care s-a stabilit nulitatea absoluta a hotararilor Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor (AGOA) din lipsa de cvorum, in timp ce conducerea SIF Transilvania sustine ca hotararea instantei de apel este aberanta si spera sa obtina schimbarea acesteia la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care este ultima instanta de apel.
Curtea de Apel Brasov a decis pe 22 mai 2008 in favoarea Cocor la actiunea de recurs pe care Cocor a initiat-o impotriva unei hotarari a Tribunalului Brasov, care a respins initial cererea Cocor de anulare a hotararii AGOA din 24 aprilie 2007 prin care se aprobasera situatiile financiare ale SIF Transilvania pe anul 2006.
"Se constata ca AGOA din 27 aprilie 2007 nu a respectat conditiile statutare referitoare la cvorum, astfel incat din acest punct de vedere hotararea adoptata este lovita de nulitate absoluta", se arata in motivatia deciziei prin care Curtea de Apel Brasov a admis actiunea Cocor.
"Nulitate absoluta inseamna ca oricine va cere in instanta anularea acelei AGA, la 3 ani de la tinerea ei, va castiga, chiar daca nu este actionar al SIF Transilvania", sustine Dan Barbulescu, presedintele Consiliului de Administratie al Cocor.
Reprezentantii Cocor mizeaza pe o hotarare similara a Curtii de Apel Brasov si in cazul recursului initiat de Daniel Stoica la hotararea Tribunalului Brasov prin care acesta a respins cererea de anulare a hotararii AGEA privind majorarea capitalului social, avand in vedere ca ambele hotarari ale Tribunalului Brasov au fost luate de acelasi judecator.
"Ideea simpla in legatura cu apelul lui Daniel Stoica este ca daca SIF3 nu a avut cvorum la AGOA, cu atat mai putin inseamna ca a avut cvorum la AGEA", spune Ionut Dobrinescu, avocatul Cocor.
De cealalta parte, conducerea SIF Transilvania sustine ca nu poate pierde acest proces.
"Este imposibil sa pierdem acest proces. Nu exista motive pentru nulitatea absoluta a adunarii generale a actionarilor", sustine Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.
"Problema cvorumului a fost judecata si in alte procese si nu a fost admisa in nicio instanta. Noi avem cvorum legal. Alte instante au analizat si au hotarat acest lucru", argumenteaza Fercala, care sustine ca, in eventualitatea in care SIF3 va pierde la Curtea de Apel Brasov, va castiga la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
"Nu are cum ca ICCJ sa admita motivatiile aberante ale Curtii de Apel Brasov", conchide Fercala.
Procesul dintre grupul Cocor si SIF Transilvania este cel mai important proces care implica societati listate pe Bursa de Valori Bucuresti, implicand si insitutii ale pietei de capital, precum Comisia Nationala a Valoilor Mobiliare (CNVM). Rezultatul procesului este asteptat cu interes de un numar mare de investitori de pe Bursa, unii sperand intr-o decizie favorabila societatii de investitii financiare, ceilalti mizand pe victoria Cocor.
In cazul in care Cocor va castiga procesul si va obtine anularea majorarii de capital de la SIF Transilvania, multi investitori ai SIF Transilvania ar putea pierde sume importante. Este vorba despre acei actionari care au participat la majorarea de capital si apoi si-au vandut actiunile pe care le detineau in ultimul an, fiind convinsi ca vor primi un numar egal de actiuni gratuite.
Pe de alta parte, cei care au cumparat actiuni SIF3 in ultimul an ar putea obtine castiguri semnificative in cazul anularii majorarii de capital.
"Punctul meu de vedere este ca preturile actiunilor nu ar trebui sa fie influentate de diferite procese. Presupunand insa prin absurd ca SIF3 va pierde procesul, piata va reconsidera pretul actiunilor", spune presedintele SIF Transilvania, care sustine ca SIF-ul va incepe in curand plata dividendelor din profitul pe 2007, de care vor beneficia inclusiv cei care detin actiuni emise in majorarea de anul trecut, care sunt in prezent blocate de CNVM. Peste 500 de milioane de actiuni SIF Transilvania, care valoreaza pe Bursa aproape 250 de milioane de euro, au fost blocate pana acum de la tranzactionare prin ordine succesive ale CNVM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO