Burse - Fonduri mutuale

Somes Dej: Stagnarea poate fi contracarata numai cu investitii

13.07.2006, 13:08 25

Producatorul de celuloza si hartie Somes SA Dej, parte a grupului de firme Serviciile Comerciale Romane (SCR), a inregistrat pe primele trei luni ale acestui an o stagnare a cifrei de afaceri, la nivelul de aproximativ 8,6 mil. euro, valoare similara in euro celei din aceeasi perioada din 2005.
Reprezentantii companiei estimeaza insa pentru acest an o cifra de afaceri de peste 39,5 milioane de euro, fata de 34,7 milioane de euro in 2005. "Aceasta evolutie va depinde de functionarea la parametri normali a capacitatilor de productie, de mentinerea si dezvoltarea pietelor de desfacere si de mentinerea valorii monedei europene", a spus Adrian Itu, director general al Somes Dej.
Profitabilitatea companiei a fost afectata de scaderea euro fata de leu cu 4%. "Am incercat sa contracaram acest fenomen prin adoptarea unei noi strategii de vanzari si prin reorientarea spre anumite piete mai avantajoase, cum e cea interna", a precizat Itu. Potrivit acestuia, in 2005, Somes Dej a obtinut un profit din exploatare de aproximativ 1,5 milioane de euro, iar pentru acest an compania are bugetat un profit de 3,5 milioane de euro.
In prezent, 60% din productia de hartie a companiei merge pe pietele externe in tari precum Italia, Germania, Olanda, Franta, Orientul Mijlociu si tarile est-europene.
"Pentru noi 2006 este un an de investitii, in urma carora asteptam o crestere de cel putin 20% a indicatorilor financiari pentru anul viitor", a mai spus Itu.
Potrivit acestuia, in primele cinci luni ale anului investitiile in modernizare si retehnologizare s-au cifrat la peste 4,6 milioane de euro, volumul acestora urmand sa ajunga la peste 10 milioane de euro pana la sfarsitul anului.
Adrian Itu a mai spus ca, incepand de anul viitor, compania va lansa pe piata hartia din matase. "Asimiland in productie si hartia de matase vom avea toate gramajele incepand cu 15 grame si terminand cu 140. Intentia nostra este sa integram o parte din productia noastra de celuloza in fabricarea de hartie", a mai declarat Adrian Itu.
Conducerea companiei estimeaza pentru hartia de matase o capacitate de productie de 20.000 de tone pe an, produsul urmand sa fie comercializat atat pe piata interna, cat si pe cea externa, in procente egale.
"Hartia de matase este folosita la impachetarea produselor mai sensibile si estimam ca vom fi singurii producatori autohtoni", a precizat Adrian Itu.
Investitiile companiei pe 2005 s-au cifrat la aproximativ 6 mil. euro si au fost orientate catre modernizarea si cresterea capacitatilor de productie, iar in urma modernizarilor realizate in 2005 capacitatile de productie a hartiei au crescut de la 40.000 de tone la 50.000 de tone pe an. Pe langa hartie de ambalaj combinatul din Dej mai produce si celuloza, valoarea acestei productii fiind de peste 70.000 de tone pe an.
Potrivit propriilor estimari, Somes Dej detine o cota de aproximativ 60-70% din piata de hartie autohtona. Pe piata hartiei de ambalaj, principalii competitori ai Somes Dej sunt companiile Ambro Suceava si Omnimpex Hartia Busteni, iar pe piata hartiei apte pentru tipar concureaza cu Celhart Donaris Braila, Comceh Calarasi si Omnimpex Hartia Busteni.
Grupul SCR este principalul actionar la Somes Dej din 2004, cand a achizitionat pachetului majoritar de actiuni de la compania austriaca MFC Commodities GmbH.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO