Burse - Fonduri mutuale

Societatea de brokeraj TradeVille a deschis peste 1.500 de conturi de la startul IPO-ului Hidroelectrica

Societatea de brokeraj TradeVille a deschis peste 1.500...

Autor: Tibi Oprea

26.06.2023, 11:33 1310

Vineri, 23 iunie, a demarat mult-aşteptata ofertă publică de subscriere de acţiuni Hidroelectrica la BVB - investitorii de retail au subscris peste 3,4 milioane de acţiuni, în valoare de aproximativ 77 de milioane de euro, iar TradeVille, liderul pieţei de retail din România, a anunţat 1.520 de clienţi noi şi 5.190 de alimentări de cont. 

„Suntem fascinaţi de interesul extraordinar pe care investitorii de retail îl manifestă pentru listarea Hidroelectrica. Cei aproape 30 de ani de istorie ai TradeVille îşi spun cuvântul: doar de la pornirea ofertei publice, am depăşit cu 1.200% media zilnică de deschideri de cont şi cu 700% media numărului de alimentări din luna mai 2023. Sunt cifre care presupun însă foarte, foarte multă muncă. Pentru a acoperi valul de cereri de deschideri de cont, peste 30 de profesionişti au lucrat nonstop şi peste weekend pentru a verifica, implementa şi activa conturile nou deschise. Suntem aici, în continuare, să asistăm gratuit toţi investitorii din România să participe la cel mai mare IPO de pe BVB. Estimăm că vom procesa peste 95% din cereri în maximum 24 de ore”, spune Miriam Andrei, director general al TradeVille. 

Comisioanele se duc către brokerii ce tratează clienţii instituţionali, în timp ce brokerii de retail ajung mai degrabă să piardă bani din gestionarea unui astfel de efort uriaş. Toate acestea vin într-un an în care brokerii de retail au pierdut bani din operaţiunile de retail în fiecare lună. Acest lucru limitează resursele alocate pentru dezvoltare şi elimină orice formă de avantaj competitiv pe care brokerii români l-ar fi putut avea în faţa celor străini. 

„Rămânem, totuşi, şi cu un gust amar: practica de comisionare în piaţă pentru aceste IPO-uri face ca brokeri de retail (puţinii care au mai rămas) să nu încaseze nici măcar 1 leu în această ofertă”, scrie TradeVille. 

Aproximativ 30% din tranşa de retail alocată a fost acoperită vineri, 23 Iunie. Până miercuri, 4 iulie, la ora 12:00, se derulează oferta de vânzare de acţiuni la Hidroelectrica (sub tickerul H2O). Fondul Proprietatea vrea să vândă la BVB 17,34% din deţinerea sa în Hidroelectrica. 

Subscrierea minimă este de 50 de acţiuni, echivalentul a 5600 de lei, neexistând o subscriere maximă. în primele 5 zile ale ofertei, investitorii de retail beneficiază de un discount de 3%. Admiterea la tranzacţionare a acţiunilor Hidroelectrica este aşteptată în jurul datei de 12 iulie. 

Oferta Publică Iniţială va fi probabil cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucureşti şi una dintre cele mai mari din regiune. în urma acestei listări, BVB îşi consolidează poziţia la nivel regional şi subliniază dezvoltarea durabilă a bursei locale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO