Burse - Fonduri mutuale

Soc la Bursa: Tribunalul suspenda majorarea la SIF3

29.06.2007, 19:20 18

Tribunalul Brasov a hotarat ieri sa suspende derularea majorarii de capital cu actiuni gratuite, aprobata de actionarii SIF Transilvania (SIF3) in luna aprilie, ca urmare a unei cereri inaintate de societatea Cocor.
Decizia a dat indicii investitorilor de la Bursa ca judecatorii ar putea da dreptate Cocor si in dosarul care vizeaza anularea majorarii.
Aceasta eventualitate ar crea unul dintre cele mai mari scandaluri de pe piata de capital din Romania de pana acum pentru ca ar putea aduce pierderi dramatice, de pana la 50%, pentru investitorii de buna-credinta pe SIF Transilvania.
Instanta urma sa se pronunte ieri si pe fond, cu privire la solicitarea Cocor de anulare a majorarii, insa verdictul nu a fost facut public pana la inchiderea editiei si ar putea fi anuntat astazi, in cazul in care judecatorii nu vor hotari o noua amanare a pronuntarii.
Suspendarea presupune amanarea unei eventuale majorari pana la emiterea unei hotarari judecatoresti definitive privind solicitarea de anulare.
Decizia de suspendare a provocat ieri o sincopa in evolutia SIF-uri pe Bursa, SIF Transilvania fiind suspendata de la tranzactionare dupa aflarea deciziei. Cresterea din ultimele saptamani s-a reluat insa dupa cateva zeci de minute, astfel ca indicele SIF-urilor, BET-FI, a inchis la un nou maxim, in crestere cu 3,4%.
Procesul dintre Cocor si SIF Transilvania este primul in cadrul caruia este contestata o majorare de capital cu actiuni gratuite la o societate listata, o eventuala decizie de anulare urmand sa provoace pierderi majore unora dintre investitorii de la Bursa, cei care au luat de buna decizia de majorare propusa de conducerea SIF Transilvania si aprobata ulterior de Adunarea Generala. Conform hotararii, SIF Transilvania urma sa acorde actionarilor o actiune gratuita pentru fiecare actiune detinuta.
O eventuala anulare a majorarii ar produce teoretic o crestere substantiala a actiunilor SIF Transilvania, astfel ca investitorii care au vandut actiuni dupa trecerea datei de inregistrare mizand pe faptul ca vor primi actiuni gratuite ar putea pierde pana la jumatate din banii investiti. De altfel, actiunile SIF Transilvania au fluctuat puternic in ultimele zile, investitia in actiuni SIF Transilvania fiind mai mult un pariu pe decizia judecatorilor.
Inainte de trecerea datei de inregistrare, care dadea dreptul la actiuni gratuite, SIF Transilvania a depasit 4,3 lei/actiune, pentru ca dupa trecerea acestei date actiunile sa scada pana la 2,15 lei/actiune, investitorii mizand pe faptul ca vor primi o actiune gratuita pentru fiercare titlu detinut, ceea ce sta acum sub semnul intrebarii.
Investitorii care au vandut dupa data de inregistrare stau acum cu sufletul la gura asteptand decizia judecatorilor, care le va spune daca vor mai primi sau nu actiunile gratuite.
Litigiul nu se va incheia insa cel mai probabil odata cu publicarea verdictului privind cererea de anulare, partile urmand sa aiba posibilitatea de a ataca decizia la instantele superioare.
De altfel, SIF Transilvania a anuntat deja ca va ataca la instanta superioara decizia de suspendare, iar suspendarea chiar intrata in vigoare nu clarifica prea mult situatia.
"O decizie de suspendare a majorarii de capital a fost luta si in cazul litigiului privind majorarea de capital de la Oltchim, dar asta nu a putut impiedica cu nimic societatea sa inregistreze majorarea la Registrul Comertului si la CNVM", au comentat pentru ZF surse apropiete litigiului Cocor - SIF Transilvania.
Majorarea s-a realizat in urma publicarii unui prospect aprobat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare - autoritatea pietei de capital - , iar ulterior statutul SIF modificat in urma majorarii a primit avizul Comisiei.
Actiunile SIF Transilvania au atins la inceputul acestei saptamani un maxim de 2,84 lei/actiune, impulsionate de cumpararile investitorilor care pariaza pe o decizie de anulare a majorarii. Brokerii de pe piata au inceput sa nu mai faca recomandari cu privire la actiunile SIF Transilvania pana la clarificarea situatiei. Raiffeisen Capital & Investment a decis de exemplu sa suspende recomandarea de cumparare pentru SIF Transilvania la inceputul saptamanii.
Presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, nu au putut fi contactat ieri pentru a comenta decizia. Aurel Besliu, actionar semnificativ al Cocor si membru in Consiliul de Administratie al SIF Transilvania, spune ca actiunea Cocor nu are temei legal
"Consiliul de Administratie al Cocor nu a luat o decizie privind atacarea in justitie a majorarii de capital de la SIF Transilvania si actiunea reprezinta doar o anumita grupare din societate. Introducerea actiunii este o incercare de manipulare a pietei de capital si de creare de presiuni la adresa SIF Transilvania pentru solutionarea unor pasi gresiti dintr-o etapa anterioara facuti de Cocor in raport cu SIF Transilvania", a spus Aurel Besliu.
Cocor si SIF Transilvania se mai judeca pe seama activitatii societatii Cocor Turism, compania care detine mai multe hoteluri la mare si la care ambele societati sunt actionari.
SIF Transilvania a cerut ieri Bursei si Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare sa decida suspendarea de la tranzactionare a actiunilor. Bursa de Valori nu poate insa suspenda pe o perioada nedeterminata actiunile unei societati, suspendarea de la tranzactionare declarata de Bursa putand fi facuta pentru a permite investitorilor sa fie informati asupra evolutiei litigiului.
De altfel, Bursa va decide reluarea de la tranzactionare a actiunilor SIF Transilvania, dupa ce aceasta va publica si hotararea instantei privind cererea Cocor de anulare a majorarii de capital, au spus reprezentantii acesteia.
Reprezentantii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare au declarat ca vor analiza solicitarea SIF Transilvania. "Daca SIF Transilvania a trimis o solicitate in acest sens, aceasta va urma cursul si va intra in discutia Comisiei, urmand sa fie luata o decizie ", a spus Ileana Agalopol, comisar al CNVM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO