Burse - Fonduri mutuale

Simionescu: Cred ca investitorii institutionali vor reveni curand

18.06.2008, 17:55 18

Bursa a inregistrat ieri o sedinta mai buna decat cea de luni, cu cresteri usoare, insa cu tranzactii in continuare scazute. "Aparent este multa liniste in piata, dar s-au acumulat pachete importante de actiuni pe anumiti emitenti. Cred ca vom vedea in curand si o revenire a investitorilor institutionali in piata, in conditiile in care mesajele oferite de agentiile de rating si de analiza privind Romania sunt bune si ofera incredere", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Vienna Investment Trust.
Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a crescut ieri cu 0,3%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, s-a apreciat si el cu 0,35%. Investitorii au continuat sa fie insa interesati de titlurile societatilor de investitii financiare, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, apreciindu-se ieri cu 4% si revenind la nivelul de suport de 55.000 de puncte.
SIF Transilvania (SIF3) si SIF Muntenia (SIF4) au fost ieri performele grupului, cu aprecieri de 7,8%, respectiv de 4,9%. Nici celelalte societati de investitii nu au fost mai prejos in sedinta trecuta, inregistrand cresteri cuprinse intre 2% si 3%. "Se incearca acumulari la preturi reduse, insa daca nu se reuseste sa se cumpere jos, pana la urma tranzactiile au loc la preturi in crestere, cum a fost si cazul sedintei de ieri. Putem asista la o revenire puternica a pietei, data in primul rand de SIF-uri", spune Simionescu.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 8,9 mil. euro (32,6 mil. lei), pe fondul unui volum in continuare scazut, de
29,5 mil. euro. Piata RASDAQ a atras si ea tranzactii in valoare de 1 mil. euro (3,6 mil. lei), majoritatea fiind realizate pe titlurile Iaica Alexandria (IAIC), in valoare de 0,33 mil. euro (1,2 mil. lei). Producatorul de echipamente industriale deruleaza in aceasta perioada o oferta publica de preluare, cumparatorul fiind TLC Trading SRL.
Cea mai mare crestere de la Bursa a fost atinsa ieri de titlurile Policolor (PCL), de 10,7%, pe fondul celui de-al doilea rulaj din piata, de 1,2 milioane de euro (4,3 milioane de lei). Cel mai mare rulaj a fost atins de titlurile SIF Transilvania (SIF3), de 1,4 mil. euro
(5,3 mil. lei), in vreme ce titlurile BRD SocGen (BRD) s-au aflat ieri pe locul al treilea in topul lichiditatilor, cu tranzactii in valoare de 1 milion de euro (3,6 mil. lei). "Cred ca vom avea un an mai bun decat in 2007, cu toate problemele pe care le-a cunoscut piata in primul trimestru. Important este ca emitentii sa mentina ritmul de crestere a activelor si a profiturilor. Ma astept ca in a doua parte a anului sa avem parte de un trend crescator si cred ca vom reusi sa inchidem acest an la nivele peste cele inregistrate la sfarsitul lui 2007", spune Simionescu.
Cotatiile celor mai importanti indici din Europa se aflau ieri in crestere. Astfel, indicele francez CAC-40 se aprecia inainte de inchiderea sedintei cu 1,2%, iar DAX-ul german crestea cu aproape 1,8%. In Statele Unite, contractele futures pe petrol cu scadenta in iulie se aflau la inceputul sedintei de ieri la un nivel de circa 132 dolari, in scadere cu 2,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO