Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile suspendate, Transilvania mai sus

19.12.2003, 00:00 8



Actiunile tuturor celor cinci societati de investitii financiare au fost suspendare ieri de la tranzactionare de catre conducerea Bursei pentru clarificarea problemei proiectului de lege gresit aparut pe site-ul CNVM. Tranzactionarea va fi reluata astazi.



Actiunile Bancii Transilvania au continuat sa creasca semnificativ si in sedinta de ieri a Bursei, desi valoarea tranzactiilor a fost mult mai redusa fata de zilele anterioare. Cotatia a atins din nou un maxim istoric, la pretul de 4.700 lei/actiune, iar ultimul pret de pe piata a fost de 4.650 lei/actiune, cu 3,3% mai mare fata de cel de miercuri. Brokerii, care spuneau cu cateva zile in urma ca ascensiunea actiunilor bancii se datoreaza cumparatorilor agresivi, spun acum ca majorarea de ieri a pretului s-a datorat lipsei ordinelor de vanzare de pe piata. Valoarea operatiunilor de ieri cu actiunile bancii a fost de 2,4 miliarde de lei.



Indicele BET, catre urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni de la Bursa a urcat cu inca 1% fata de ziua anterioara si a atins un nou maxim istoric la valoarea de 2.150 de puncte. Indicele BET-C a castigat 0,7% si a ajuns la 1.374 de puncte.



Cealalta banca de la Bursa, Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) a inregistrat tranzactii in valoare de 2,8 miliarde de lei, iar cotatia a coborat la inchidere cu jumatate de procent fata de pretul de inchidere de miercuri. Ultima tranzactie a zilei s-a realizat la 19.500 lei/actiune.



Cele mai tranzactionate actiuni de la Bursa au fost ieri cele ale Petrom, care au insumat operatiuni in valoare de 16,2 miliarde de lei. in cea mai mare operatiune a zilei s-a transferat un pachet de 9 milioane de actiuni la pretul de 1.480 de lei. in ultima parte a zilei, pretul a urcat pana la 1.490 lei/actiune, iar la final a coborat cu 0,7% fata de ziua anterioara pana la 1.470 lei/actiune.



O crestere importanta au inregistrat si actiunile producatorului de vopsele Policolor Bucuresti pe fondul unei lichiditati ridicate. Valoarea actiunilor transferate a fost de 7 miliarde de lei, iar cotatia de 6.300 lei/actiune, egala cu maximul istoric atins la inceputul lunii septembrie.



Cresterea actiunilor companiei de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti s-a accelarat ieri, cand titlurile au atins nivelul de 4.400 lei/actiune, cu 2,3% mai mult decat in ziua anterioara. Valoarea actiunilor transferate a fost de 879 milioane de lei.





Navrom vrea pe RASDAQ



Actionarii companiei de transporturi fluvlale Navrom Galati vor discuta la mijlocul lunii ianuarie in cagrul unei Adunari Geneale transferarea actiunilor societatii de la Bursa de Valorui Bucuresti la Bursa Electronica RASDAQ. Actiunile sunt cotate in prezent la categoria a II-a a BVB, dar valoarea tranzactiilor este extrem de redusa. BVB si RASDAQ vor fuziona anul viitor.





Piata Rasdaq



Actiunile producatorului de placi ceramice Sanex Cluj-Napoca au atins ieri pentru a doua zi consecutiv un nou maxim istoric, iar cresterea de 12,3% a fost mult mai mare fata de cea de miercuri.



Pretul actiunilor Sanex a ajuns pe parcursul zilei de ieri pana la 2.800 lei/actiune, iar ultima tranzactie a zilei s-a realizat la 2.700 lei/actiune. Cresterea cotatiei s-a produs pe fondul numarului redus de ordine de vanzare. Valoarea tranzactiilor, de 350 milioane de lei nu a iesit din limitele unei zile normale de tranzactionare.



Austriecii de la Lasselsberger negociaza in prezent cumpararea principalului actionar al Sanex, vehicolul de investitii Goodison Holdings BV cu 10 milioane de euro. Goodison detine 68% din Sanex, pachet care valoreaza conform cotatiei ieri de la Bursa Electronica RASDAQ 8,8 milioane de euro. O parte a cumparatorilor mizeaza pe faptul ca Lasselsberger ar putea lansa o oferta si pentru detinerile minoritarilor. Principalul actionar minoritar al Sanex este SIF Muntenia, care controleaza aproximativ 9% din actiuni.



Actiunile producatorului de camasi Braiconf Braila, listate la categoria I a Bursei Electronice RASDAQ au atins de asemenea un nou maxim istoric la pretul de 34.000 lei/actiune, dupa o crestere de 8,4%. Actiunile Braiconf au fost cele mai tranzactionate de la aceasta categorie a pietei, cu operatiuni in valoare de 556 milioane de lei.



Actiunile producatorului de tevi Petrotub Roman, listate tot la aceasta categorie au inregistrat un salt de 4,3% insa pe fondul unei lichiditati mult mai reduse. Cotatia a ajuns pana la 21.000 lei/actiune, pretul maxim pe care l-a inregistrat in ultimele patru luni de tranzactionare.



Titlurile companiei de asigurari ARDAF din Cluj au revenit ieri in atentia investitorilor, inregistrand tranzactii in valoare de 532 milioane de lei. Pretul a avut o evolutie stabila intre 1.320 si 1.340 lei/actiune, iar cotatia medie a urcat cu 0,5%.



Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale detinatorului de spatii comerciale Tomis Constanta, cu operatiuni in valoare de 828 milioane de lei. Cotatia a urcat pe parcursul zilei pana la 98.000 lei/actiune, iar cresterea pretului mediu a fost de 15%. Actiunile transferate reprezinta 8% din capitalul societatii.



Valoarea totala a tranzactiilor de pe piata a fost de aproape 9 miliarde de lei, iar cea mai semnificativa modificare in valoarea indicilor bursieri a fost cresterea de 0,7% a indicelui BET-C, care urmareste toate actiunile listate. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO