Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au pierdut aproape 60% din valoare de la inceputul anului. Se vor opri din cadere?

SIF-urile au pierdut aproape 60% din valoare de la inceputul anului. Se vor opri din cadere?

Pentru detalii, vezi documentul atasat

29.07.2008, 19:53 20

Societatile de investitii financiare (SIF), cele mai tranzactionate companii de pe Bursa, traverseaza cea mai dificila perioada din ultimii opt ani. De la inceputul anului, actiunile SIF au pierdut doua treimi din valoare, iar scaderile par sa nu se mai termine.
Problemele SIF-urilor s-au accentuat in ultimele saptamani, timp in care au reusit sa sparga nivelul de 40.000 de puncte pentru BET-FI si sa scada mult mai puternic decat piata. De la inceputul lunii iulie, indicele SIF-urilor, BET-FI a pierdut circa 25%, in timp ce indicele general al pietei, BET-C, a scazut mai putin de 7%. In aceeasi perioada, indicele celor mai importante 10 companii de pe Bursa, BET, a scazut cu 10%.
Ieri, SIF-urile au revenit pe finalul sedintei, indicele BET-FI inchizand cu 1,7% sub nivelul de vineri, insa dupa ce pe parcursul zilei titlurile celor cinci societati de investitii financiare s-au tranzactionat la preturi cu 3% mai mici decat la sfarsitul saptamanii trecute, in conditiile in care scaderile celorlalti indici se situau in jurul a 1%.
Si in primul semestru SIF-urile au inregistrat scaderi mai mari decat piata, indicele BET-FI pierzand 41%, fata de 34% in cazul indicelui BET si sub 30% in cazul BET-C.
"SIF-urile scad cel mai mult pentru ca sunt cele mai lichide. Putem vorbi despre un discount de lichiditate. In conditiile in care lichiditatea celor mai multe actiuni de pe Bursa este tot mai mica, investitorii vand ceea ce e mai usor de lichidat. Aceasta este explicatia pentru care scaderile de pe SIF-uri sunt mai mari decat media pietei", explica Florin Ilie, seful departamentului de piete de capital din cadrul ING Bank.
SIF Transilvania (SIF3) a inregistrat cea mai mare corectie din cadrul grupului de la inceputul lunii, de aproape 36%, urmata de SIF Oltenia (SIF5), care a pierdut circa 33%. Cea mai mica scadere, de 16%, a fost inregistrata de SIF Moldova (SIF2).
Brokerii nu gasesc o explicatie logica pentru aceste pierderi, fiind de parere ca ne aflam intr-un moment prielnic cumpararii si nu vanzarii.
"Nu exista argumente clare pentru scaderile inregistrate de societatile de investitii financiare. Trendul este intr-adevar mult mai accentuat decat restul pietei, existand destul de multi vanzatori, in vreme ce cumparatorii actioneaza in ton cu piata", spune Alin Brendea, directorul de operatiuni de la Prime Transaction.
Evolutia negativa a SIF-urilor este pusa de catre brokeri si pe fondul lipsei de incredere din piata, precum si a lipsei de bani resimtita puternic de catre Bursa printr-o lichiditate foarte scazuta.
"Este posibil ca cineva care nu are incredere sau nu mai are resurse sa vanda in momentul de fata, pentru a-si acoperi pierderile din alta parte. In plus, lichiditatea este in general redusa in piata, nefiind destui bani", spune Adrian Manaila, seful societatii de brokeraj Eldainvest din Galati.
Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj, nu gaseste nici el nici o logica pentru aceste scaderi. "Cu cat scade mai mult piata cu atat se vinde mai mult. BET-FI ar trebui sa reziste la nivelul de 34.000 de puncte si nu vad motivele pentru care acesta ar scadea la 30.000 de puncte", spune Ceuca.
SIF Oltenia s-a confruntat saptamana trecuta cu volume foarte mari in comparatie cu restul pietei, numai vineri fiind tranzactionate circa 3 milioane de actiuni. Aceeasi tendinta pare sa fi fost copiata ieri si de celelalte societati de investitii financiare, doar SIF Banat-Crisana inregistrand un volum de tranzactionare mai mic de doua milioane de actiuni.
"Este o presiune fantastic de mare la vanzare. Zilele trecute a fost pe SIF Oltenia, cand au avut loc vanzari masive pe societate, lucru care pare sa se fi transmis si catre celelalte societati de investitii ieri. In momentul de fata doar SIF Banat-Crisana rezista si ramane mai putin lichida", spune Ceuca.
SIF Oltenia, cea mai mare dintre SIF-uri din punctul de vedere al capitalizarii, a scazut in ultimele zile sub pragul de 2 lei/actiune, nivel similar celui din octombrie 2005. Titlurile SIF Oltenia au mai scazut sub 2 lei/actiune in iunie 2006, insa doar pentru cateva sedinte, dupa care au revenit spectaculos. In urma cu un an, cotatia actiunilor SIF5 se apropia de 5 lei/actiune.
Alin Brendea este de parere ca existenta unor vanzatori care vor sa lichideze sau sa micsoreze participatiile pe SIF-uri, precum si faptul ca societatile se numara printre blue-chips-urile lipsite de aportul altor investitori mari din piata, ele neavand posibilitatea de a-si rascumpara actiunile, au dus la pierderile puternice din ultima perioada.
"In aceste conditii SIF-urile raman la mana investitorilor mici, care nu au destula forta pentru a stabiliza cotatiile", crede Brendea.
Daca SIF-urile nu au dreptul de a-si rascumpara actiunile, o astfel de strategie a fost adoptata de Banca Transilvania, care a convocat o Adunare Generala a Actionarilor la inceputul lunii septembrie pentru aprobarea unui program de stabilizare a cursului actiunilor pe Bursa prin rascumpararea a pana la 5% din actiuni la un pret cuprins intre 0,28 lei si 0,4 lei/actiune, banca putand cheltui pana la 59 milioane de euro in acest demers. Actiunile bancii au crescut ieri cu 1,3% dupa acest anunt.
Brokerii mai spun ca dezechilibrul dintre cererea si oferta din piata este mult prea mare in momentul de fata, neexistand suficienti cumparatori pentru a acoperi ofertele.
"Vanzatorii plus lipsa de cumparatori au dus la aceste nivele, exemplu fiind SIF Oltenia pe care s-a vandut enorm de mult in ultima perioada", spune Manaila.
Totusi, nu este clar cine vinde in aceasta perioada. Unii brokeri spun ca este vorba despre investitori locali, care si-au pierdut rabdarea. Altii sustin ca s-ar putea sa fie vorba de fonduri de investitii straine, care ies acum, desi inregistreaza pierderi, de teama ca lichiditatea va scadea si mai mult si nu vor mai putea iesi.
Cu toate acestea, brokerii sunt optimisti cu privire la evolutiile viitoare ale SIF-urilor, fiind de parere ca situatia se va remedia odata cu o revenire clara a Bursei.
"Exista multe calcule care arata faptul ca acum ar trebui cumparate SIF-urile si nu vandute, insa cred ca banii vor veni atunci cand piata va da semne clare de revenire. Investitorii inca asteapta sa vada pana unde mai pot scadea actiunile pe masura ce Bursa continua sa piarda. Se testeaza in continuare noi nivele iar investitorii vor intra atunci cand se vor atinge minimele", spune Brendea.
Manaila este de parere ca exista riscul ca titlurile societatilor de investitii financiare sa atinga noi minime, iar in momentul in care acestea vor deveni atractive din punctul de vedere al dividendelor, atunci investitorii vor intra la cumparare.
"Cumparatorii inca mai asteapta, nu s-au decis sa cumpere", spune Manaila.
Din punctul de vedere al raportului dintre capitalizare si valoarea activelor nete, SIF-urile au ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii ani.
Practic, capitalizarea SIF-urilor este in prezent de
1,3 miliarde de euro, in conditiile in care valoarea activelor nete se ridica la sfarsitul lunii iunie la peste 2,7 miliarde de euro. Asadar, activele SIF-urilor se vand pe Bursa cu un discount de peste 50%.
De exemplu, SIF Moldova, cea mai mica dintre SIF-uri, a ajuns la o valoare de piata de 234 milioane de euro, in conditiile in care doar participatia de 5% pe care o detine la BRD valoreaza pe Bursa 180 de milioane de euro.
"Evaluarea SIF-urilor depinde de doi factori: valoarea societatilor din portofoliu la un moment dat si discount-ul care se aplica fata de valoarea activului net. Discount-ul s-a marit de cateva luni din cauza ca au crescut riscurile si a ramas la un nivel ridicat", spune Florin Ilie.
In plus, rezultatele SIF-urilor nu sunt afectate semnificativ de scaderile de pe Bursa, in conditiile in care o buna parte din profiturile SIF provin din dividendele incasate de la BCR, BRD si alte companii din portofolii, cum ar fi Petrom, care au raportat pana acum profituri in crestere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO