Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au deblocat banii pe Bursa si trag in sus piata

SIF-urile au deblocat banii pe Bursa si trag in sus piata
12.11.2009, 23:20 29

Bursa de la Bucuresti a inregistrat si ieri evolutii pozitive,de aceasta data tot societatile financiare inregistrand cel maimare avans, de aproape 7% fata de referinta. Restul indicatorilorau marcat aprecieri mult mai modeste, de pana la 2,4% pe indiceleextins al Bursei, BET-XT. Cele mai lichide zece companii din piata,grupate sub indicele BET, au avansat cu aproape 0,5%, in timp cecompaniile energetice, redate de indicele BET-NG au inregistrat ocrestere de putin peste 0,9% fata de referinta.

Analistiisunt de parere ca in piata se pastreaza entuziasmul de miercuri alinvestitorilor, dupa ce Senatul a aprobat majorarea pragului dedetinere la SIF-uri, iar acest lucru a dus la o deblocare alichiditatilor, fapt constatat si de cresterea substantiala arulajului pietei, care ieri s-a ridicat la aproximativ 9 mil. euro.Tot SIF-urile au reusit sa tina pe plus si restul emitentilor insedinta de ieri, mai sustin analistii.

"Pe SIF-uri este clar ca se pastreaza entuziasmul investitorilordupa ce Senatul a aprobat majorarea pragului, dar restul pietei sementine intr-o incertitudine inca mare. Din aceasta cauza vedem siaprecierile moderate pe restul indicilor, cresteri care suntsustinute tot de evolutia puternica a societatilor financiare.SIF-urile atrag banii in piata si astfel reusesc sa traga restulpietei dupa ele", a declarat Paul Brendea, analist in cadrulsocietatii de intermediere Prime Transaction.

Titlurile SIF Moldova (SIF2) au marcat cea mai mare apreciere lacategoria societatilor financiare, de 8,5% fata de referinta, intimp ce actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele maitranzactionate titluri din sedinta de ieri, cu un volum care adepasit 12 milioane de unitati. In top au urmat aprecierile SIFTransilvania (SIF3), cu 7,3%, SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 6,7% siSIF Oltenia, cu 6,1%. Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au inregistratcel mai mic avans, de 6% fata de referinta.

In sectorul bancar, titlurile BRD si Banca Transilvania (TLV) nuau reusit sa se mentina pe plus, inregistrand corectii de 0,7% sirespectiv 0,5%, in timp ce actiunile bancii austriece Erste Bank(EBS) au urcat cu 0,5% peste referinta. Cea mai mare scadere dinsector au inregistrat-o actiunile Bancii Carpatica (BCC), care aupierdut 2,8% fata dereferinta.

"Pe termen scurt este greu sa faci estimari, dar tinand cont decum a evoluat piata in ultimele doua sedinte, este de asteptat savedem si corectii in piata, pe fondul iesirii si marcarii deprofit, evolutie de altfel normala. Chiar daca cei mai multi dintreinvestitorii care au intrat acum in piata cred ca sunt investitorimari, de protofoliu, ma astept la acelasi scenariu. Isi vor pastrao parte din pozitii, iar restul vor merge la vanzare", a explicatBrendea.

In sectorul energetic, titlurile Transelectrica (TEL) auinregistrat cel mai mare avans din piata, de 4,3%, in timp ceactiunile Transgaz (TGN) au urcat cu doar 0,3% peste referinta.Titlurile Petrom (SNP) au avansat cu 0,4%, la pretul de 0,263lei/actiune.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care ieri au reveni pe scadere, cu corectii temperate insa.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care continuacresterile puternice pe fondul acordului dat de Senat cu privire lamajorarea pragului.
  • Evolutia companiilor farma Antibiotice (ATB) si Biofarm (BIO),care au revenit pe plus in ultimele sedinte.
  • Evolutia societatilor de utilitati Transelectrica (TEL) siTransgaz (TGN), care in ciuda avansului pietei inregistreazaaprecieri moderate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO