Burse - Fonduri mutuale

SIF Transilvania a ajuns la o treime din valoarea de anul trecut

SIF Transilvania a ajuns la o treime din valoarea de anul trecut

Click pentru imaginea marita

08.07.2008, 20:13 264

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat una dintre cele mai puternice scaderi de pe Bursa in ultima luna, pierzand peste 35%, pe fondul stirilor legate de procesul cu grupul Cocor privind anularea majorarii de capital de anul trecut.
In aceeasi perioada, celelalte patru SIF-uri au inregistrat scaderi cuprinse intre 16% si 26%.
Doar in ultima saptamana, actiunile SIF Transilvania au pierdut aproape 20%, scaderea fiind accentuata de decizia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) de a debloca actiunile gratuite emise in cadrul majorarii de capital de anul trecut, in ciuda existentei in continuare a unui litigiu privind actiunile respective.
In urma acestor scaderi, capitalizarea SIF Transilvania a coborat la circa 330 de milioane de euro, valoare de trei ori mai mica decat in urma cu un an, cand depasea pragul de un miliard de euro.
Analistii pun corectia puternica din ultimele zile si pe seama faptului ca actiunile SIF Transilvania s-au tranzactionat in ultimul an la un pret mai ridicat decat celelalte SIF-uri, din cauza speculatiilor privind posibila anulare a majorarii de capital.
Decizia favorabila pentru SIF Transilvania in procesul cu Cocor, urmata de hotararea CNVM de a ridica blocajul asupra actiunilor emise in majorarea de capital, i-au determinat pe unii investitori sa se grabeasca sa vanda, inainte ca actiunile gratuite sa fie disponibile la tranzactionare.
Astfel, la inceputul saptamanii trecute, SIF Transilvania se tranzactiona cu doar 10% sub nivelul de la inceputul lui 2007, fata de scaderi de 25% in cazul SIF Muntenia (SIF4) si SIF Oltenia (SIF5) si de 42% in cazul SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2). Dupa scaderile din ultima saptamana, SIF3 se afla cu 36% sub nivelul de la inceputul lui 2007, in timp ce SIF4 si SIF5 se tranzactioneaza cu 29% sub acel nivel de referinta, iar SIF1 si SIF2 inregistreaza pierderi de 44%. Unii analisti sustin ca la nivelurile actuale SIF Transilvania a devenit cea mai atractiva dintre SIF-uri pentru cei care vizeaza o investitie pe termen lung, datorita discountului ridicat fata de valoarea activului net.
"Din punct de vedere fundamental, SIF Transilvania a ajuns in ultima saptamana la cel mai bun raport pret supra activ net.
Cred ca pretul e unul bun de achizitionat pentru o investitie pe termen mediu si lung. In acest moment SIF Transilvania este cea mai buna alegere dintre SIF-uri pentru cei care vor un SIF in portofoliu", considera Adrian Danciu, analist la Broker Cluj.
La sfarsitul lunii mai, activul net unitar al SIF Transilvania, calculat conform normelor CNVM, era de 2,27 miliarde de lei (circa 623 de milioane de euro), cel mai mare dintre cele cinci SIF-uri.
Capitalizarea actuala reprezinta circa 52% din valoarea activului net. La celelalte SIF-uri, raportul dintre capitalizare si valoarea activului net este cuprins intre 56% in cazul SIF Muntenia si 65% in cazul SIF Oltenia.
Capitalizarea actuala a SIF Transilvania este mai redusa decat valoarea participatiei de 6% pe care SIF-ul o detine la BCR.
Erste a preluat in 2005 pachetul majoritar de actiuni al BCR in urma unei tranzactii care a evaluat cea mai mare banca romaneasca la circa 5,77 miliarde de euro.
La acest pret, participatia de 6% pe care cele cinci SIF-uri o detin la BCR ar valora circa 346 de milioane de euro.
De asemenea, SIF Transilvania detine un pachet de 5% din actiunile BRD, a doua banca romaneasca, evaluat pe Bursa la 180 de milioane de euro.
In ciuda acestor evaluari favorabile, pretul actiunilor SIF Transilvania se afla in continuare sub presiune din partea vanzatorilor, ca de altfel majoritatea actiunilor listate care continua sa scada in ciuda rezultatelor raportate.
"SIF Transilvania ofera o imagine complexa asupra a ceea ce se intampla pe Bursa. Consensul este ca actiunile vor scadea dupa incarcarea titlurilor gratuite, astfel ca unii vand ca sa le rascumpere mai ieftin, altii vand ca sa se refugieze pe plasamente mai stabile. Tendinta este dictata in primul rand de factori emotionali", sustine Danciu.
Printre cumparatorii de actiuni SIF Transilvania s-au numarat in ultima perioada mai multi insideri, printre care si presedintele companiei, Mihai Fercala. Acesta a cumparat in sedinta de tranzactionare de vineri un pachet de 32.000 de actiuni la un pret mediu de aproape 1,1 lei/actiune, platind aproape 10.000 de euro. Fercala detine actiuni SIF3 de circa 100 de mii de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO