Burse - Fonduri mutuale

SIF Oltenia si SIF Banat Crisana s-au desprins de pluton in februarie

28.03.2001, 00:00 22



Trei dintre cele cinci societati de investitii financiare au inregistrat cresteri ale valorii activelor nete in februarie, confirmand astfel asteptarile analistilor.

Cea mai buna evolutie a activului net unitar luna trecuta s-a inregistrat pentru SIF Oltenia, care a avut o crestere de 2,4% si SIF Banat Crisana, al carei activ unitar a urcat cu 2,2%.

Pentru SIF Muntenia, valoarea activului net unitar s-a depreciat de la 4.006 lei la 3.643 lei, ceea ce reprezinta o scadere de 9,1%.

"In aceste conditii, unul dintre indicatorii care stau in atentia investitorilor, respectiv raportul dintre activele nete unitare si pretul de tranzactionare s-a apreciat in perioada analizata cu procente intre 51% pentru SIF Banat Crisana, de la 6,8 la 10,2 si 22% pentru SIF Muntenia.

La SIF Oltenia se inregistreaza o depreciere de 1% a acestui indicator, dar la aceasta societate pretul de tranzactionare s-a apreciat cu 3% pe parcursul lunii februarie" spune Emil Ogica, trader la Intercapital Invest.

El spune ca profitul net pe actiune are valori foarte bune la sfarsitul lui februarie. "Pentru Banat Crisana acest indicator a fost de 40 lei fata de 14 lei pe perioada similara a anului trecut si pentru SIF Moldova de 55 lei fata de 30 lei in 2000", a afirmat Ogica.

La sfarsitul lui februarie, cel mai bun raport intre pret si castig se inregistra tot pentru aceste doua societati: 6,7 pentru Moldova si 11,4 pentru Banat Crisana. De altfel, aceste doua societati sunt singurele care au confirmat asteptarile analistilor in ceea ce priveste rezultatele financiare.

"SIF Banat Crisana si SIF Moldova sunt singurele care au confirmat asteptarile. SIF Transilvania si SIF Oltenia ar fi trebuit sa aiba rezultate mai bune, deci cred ca investitori sunt cam dezamagiti.

SIF Muntenia isi mentine aceeasi tendinta a rezultatelor financiare si nimeni nu se astepta la altceva" a declarat Valentin Ionescu, director de operatiuni la euro Invest Vision.

"Pe baza datelor financiare de pana in acest moment, SIF-urile pot constitui o buna oportunitate de investitie, dar trebuie tinut cont si de influenta pretului de tranzactionare pentru actiunile emise de Banca Romana pentru Dezvoltare asupra activului net unitar al SIF-urilor, care se va reflecta in viitoarele raportari." a declarat Emil Ogica.

SIF Banat Crisana a inregistrat o crestere de 63% a activului net intre februarie 2000 si februarie 2001, SIF Oltenia una de 63%, in timp ce activul net al SIF Transilvania a crescut cu 58%. Toate aceste trei SIF-uri au reusit o crestere peste inflatia din ultimele douaspreze luni.

Umeaza apoi SIF MOLDOVA care, cu o crestere de 41% a activului net, reuseste sa-si mentina activul net in termeni reali la nivelul anului trecut. Singura SIF care a inregistrat o scadere a activului net, in termeni reali, a fost SIF Muntenia al carei activ net a crescut cu doar 14%.

"Situatia activelor nete nu a adus surprize deosebite, in general pastrandu-se raportul de performanta de la sfarsitul anului trecut. Se inregistreaza in continuare un spor de crestere din partea SIF Banat Crisana si SIF Oltenia

Aceste doua societati de investitii financiare conduc si in topul cresterii activului net fata de luna februarie a anului trecut", a declarat pentru Ziarul Financiar Alin Brendea, trader la Prime Transaction.

Societatile de investitii financiare se tranzactioneaza in prezent la preturi foarte stabile la Bursa de Valori. Cotatiile celor cinci SIF au urcat puternic la inceputul anului, jucatorii cumparand masiv atat pentru dividende cat si pentru a-si constitui pozitii cat mai mare cu care sa poata vota in AGA.

Atunci cotatile au urcat aproape vertical, cu cate 15% pe sedinta, stabilind nivele maxime anuale, intre 590 lei/actiune, pentru SIF Moldova si 910 lei/actiune, pentru SIF Transilvania.

SIF Banat Crisana a fost cotata la sfarsitul sedintei de ieri la 485 lei/actiune, in usoara crestere fata de cotatia precedenta. SIF Moldova s-a mentinut la 382 lei/actiune, iar SIF Transilvania la 620 lei/actiune. SIF Muntenia a scazut la 455 lei/actiune, in timp ce SIF Oltenia scazut usor, pana la 438 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO