Burse - Fonduri mutuale

SIF Oltenia a cumpărat acţiuni Bursa de Valori Bucureşti (BVB) de aproape 5 mil. lei în ultimele luni din 2022. Societatea şi-a majorat deţinerea în operatorul bursier de la 6,84% la 8,6%. Pe final de an BVB va avea alegeri pentru Consiliu de Administraţie

SIF Oltenia a cumpărat acţiuni Bursa de Valori...

Autor: Liviu Popescu

17.03.2023, 14:52 50

SIF Oltenia (SIF5), societate de investiţii financiare cu active de 2,1 mld. lei şi capitalizare de 860 mil. lei la final de 2022, şi-a majorat numărul de acţiuni pe care le deţine la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, arată datele agregate de Ziarul Financiar.

Astfel pe parcursul ultimelor trei luni din 2022, adică T4, SIF Oltenia şi-a majorat deţinerea de la 6,8% la 8,6% prin achiziţia a 140.650 de acţiuni. Potrivit calculelor ZF care au ţinut cont de preţul mediu de 33,3 lei pentru acţiunile BVB în T4, investiţia SIF Oltenia se ridică la aproximativ 4,7 mil. lei (aproape 1 mil. euro). Deţinerea la BVB era la final de 2022 de 24,4 mil. lei. 

Pe finalul lui 2023 Bursa de Valori Bucureşti va avea alegeri pentru Consiliu de Administraţie.

Pentru 2023, Bursa de Valori Bucureşti vizează un profit net de 18 milioane de lei la nivel individual, cu 63% peste rezultatul obţinut anul trecut, se arată în planul de afaceri şi buget al societăţii. De asemenea, BVB plănuieşte să obţină o majorare de 41% a veniturilor operaţionale, de la 32,7 milioane de lei la 46,2 milioane. 

Cheltuielile operaţionale ar urma să urce cu 27%, la 28,9 milioane de lei, iar marja operaţională ar creşte de la 30% la 37%. Marja netă vizată de operatorul pieţei locale de capital este de 39%, cu cinci procente peste cea din 2022.

„Oferta publică iniţială a Hidroelectrica, eveniment aşteptat să aibă loc în prima jumătate a anului 2023, are potenţialul de a îmbunătăţi semnificativ parametrii pieţei de capital din România pe mai multe planuri creşterea semnificativă a capitalizării bursiere, îmbunătăţirea lichidităţii şi atragerea unui număr semnificativ de noi investitori, atât investitori individuali, de retail, cât şi investitori instituţionali străini. Pentru buna pregătire a acestei oferte, Bursa de Valori Bucureşti intenţionează să desfăşoare activităţi semnificative de promovare a pieţei cu scopul de a atrage cât mai mulţi investitori”, reiese din planul de afaceri şi buget.

Totodată, BVB scrie că succesul ofertei Hidroelectrica are potenţialul de a relansa piaţa primară, existând un număr semnificativ de alte companii care şi-au manifestat interesul de a se finanţa prin intermediul mecanismelor bursei locale şi poate susţine obiectivul de promovare la statutul de piaţă emergentă de către MSCI, a cărui îndeplinire poate avea drept efect o creştere substanţială a participării investitorilor străini la BVB. 

SIF Oltenia are 885 mil. lei capitalizare la preţurile de tranzacţionare din prezent. De la început de 2023 acţiunile au plus 1,7% pe o bursă în creştere prin prisma BET cu 5% şi stagnare pentru BET-FI.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO