Burse - Fonduri mutuale

SIF Banat-Crisana imbie investitorii cu actiuni gratuite

22.02.2008, 18:57 14

Conducerea SIF Banat-Crisana va propune actionarilor sa distribuie o parte din profitul realizat anul trecut pentru a dubla valoarea capitalului social, la 109,7 mil. lei (30,2 mil. euro). In acest scop, societatea de investitii financiare intentioneaza sa acorde o actiune gratuita pentru fiecare actiune detinuta anterior.
Propunerea vine dupa ce in urma cu cateva saptamani SIF Moldova (SIF2) a anuntat ca vrea sa majoreze capitalul societatii prin distribuirea de actiuni gratuite in aceeasi proportie, in loc de traditionalele dividende.
SIF Transilvania (SIF3), singura SIF care a reusit pana in prezent sa puna in practica un asemenea demers, va distribui anul acesta dividende, dupa ce actiunile gratuite emise anul trecut prin majorare au ramas inca blocate de la tranzactionare din cauza procesului pe care Cocor i l-a intentat.
De asemenea, reprezentantii SIF Muntenia (SIF4) au precizat ca vor continua politica de distribuire a dividendelor, din cauza ca actionariatul fragmentat nu permite deocamdata intrunirea cvorumului pentru aprobarea unei majorari de capital.
Singura care nu a anuntat pana acum cum va distribui profitul obtinut in 2007 este SIF Oltenia (SIF5).
SIF Banat-Crisana vrea sa distribuie actionarilor titluri gratuite in valoare de 54,8 mil. lei (15,1 mil. euro), din profitul de 122,8 mil. lei (36,8 mil. euro) realizat anul trecut.
Reprezentantii SIF Banat-Crisana sunt precauti si spun ca in cazul in care propunerea nu se va materializa, va distribui in schimb dividende in valoare de 38,4 mil. lei, respectiv un nivel al dividendului brut pe actiune de 0,07 lei.
SIF Banat-Crisana a obtinut anul trecut un profit net de 122,8 mil. lei (36,7 mil. euro), fiind cea mai profitabila dintre cele cinci societati de investitii financiare.
SIF Transilvania a reusit anul trecut sa ia decizia de majorare cu voturile actionarilor reprezentand 35,46% din capital, in conditiile in care, in urma modificari legii societatilor comerciale, pentru desfasurarea unei Adunari Generale era necesar un cvorum de 25% la prima convocare si de 20% la a doua convocare, daca statul nu dispune altfel.
Atat SIF Banat-Crisana, cat si SIF Moldova vor trebui sa stranga un minim de 50% din drepturile de vot ale actionarilor la cea de-a doua convocare pentru a putea lua decizii, pentru ca acest lucru este precizat expres in statut.
CNVM a emis la inceputul anului o norma cu privire la votul electronic, care a dat incredere SIF-urilor ca pot sa obtina suportul investitorilor straini, acestia detinand ponderi importante in capitalul SIF-urilor.
Indicele SIF-urilor, BET-FI, a crescut ieri cu 3,5%, dupa ce a pierdut peste 25% de la inceputul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO