Burse - Fonduri mutuale

Si pentru brokeri este cea mai fierbinte vara

27.06.2007, 18:55 13

Bancile si societatile de investitii financiare au fost ieri vedetele Bursei de la Bucuresti, unde indicele celor cinci societati de investitii financiare inregistra la o ora de la deschidere un avans de 6%.
Banca Transilvania a urcat puternic cu 2,5%, pe fondul unei valori a tranzactiilor de 3 mil. euro (9,7 mil. lei), in timp ce BRD a castigat 3,4%. De altfel, ultima dintre banci a mai avut urcari puternice luna aceasta cand intr-o singura sedinta a avansat cu 12%.
"Pe toata piata, dar cu precadere pe sectorul financiar, se simte intrarea unor investitori mari, puternici. Este vorba despre "banii mari" pe care i-am asteptat odata cu intrarea in Uniunea Europeana", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.
In aceste conditii, toti indicii bursieri au atins noi maxime istorice, indicele BET avansand cu 2,3%, iar BET-C cu 1,8%.
Indicele BET-FI a inchis sedinta cu un avans de doar 1,19%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 23,6 mil. euro (75 mil. lei), peste 63% din lichiditatea inregistrata la nivelul Bursei.
"A durat o vreme pana investitorii institutionali si-au pus la punct strategiile, dar iata ca au sosit. In ultima sedinta s-a facut simtita prezenta unor investitori mari care au dat ordine de cumparare importante, de aici si aprecierile actiunilor si rulajele in urcare", spune Adrian Simionescu.
SIF Transilvania a avut cea mai spectaculoasa urcare, ajungand in timpul sedintei de tranzactionare la urcari de peste 11%. Brokerii spun ca unii dintre investitori mizeaza pe o eventuala anulare a majorarii de capital intreprinsa de societate, si revenirea la cotatia initiala, fara acordarea de actiuni gratuite. Azi este termenul de judecata in care societatea Cocor contesta in instanta majorarea de capital de la SIF Transilvania.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au crescut ieri cu 1,5%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii s-a ridicat la circa 2,69 mil. euro (8,67 mil. lei), aflandu-se printre primele rulaje de la Bursa. SIF Muntenia a inregistrat in luna mai cea mai mare crestere de active din grupul SIF-urilor, activele nete ale acesteia majorandu-se cu 11,27%, pana la 1.655 mil. lei (509 mil euro). Ultima tranzactie cu actiunile SIF Muntenia s-a perfectat la un pret de 2,7 lei/actiune.

Actiunile Bancii Transilvania au crescut ieri cu 2,56%. Tranzactiile cu titlurile bancii au atins in ultima sedinta o lichiditate de circa 3,08 mil. euro (9,78 mil. lei), aflandu-se pe locul cinci in topul rulajelor de la Bursa. BT Leasing, companie membra a grupului Banca Transilvania, si-a propus pentru acest an obtinerea unui profit net de circa 1,8 milioane de euro
(5,8 milioane de lei). In 2006, compania a raportat un castig net de peste 1,4 milioane de euro (5,1 milioane de lei).

Titlurile Bancii Romane de Dezvoltare (BRD) au crescut ieri cu 3,46%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 1,41 mil. euro (4,47 mil. lei). Analistii Raiffeisen Capital & Investment (RCI), societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank, si-au modificat recomandarea pe care o aveau pe actiunile BRD, de la "pastrare" la "cumparare", in principal datorita rezultatelor pe care banca le-a raportat anul trecut. Raiffeisen are un pret tinta pentru urmatoarele 12 luni de 29,2 lei/actiune pe BRD.

Actiunile Automobile Craiova (AUCS) au crescut ieri cu 3,14%, pe fondul unui rulaj de circa 110.000 de euro (348.000 de lei). Anuntul dat de stat cu privire la privatizarea Automobile Craiova nu a trecut neobservat, printre companiile care si-au exprimat interesul pentru producatorul roman de automobile numarandu-se nume grele precum General Motors, Ford si JSC Russian Machines, firma controlata de miliardarul rus Oleg Deripaska, acestea depunand la AVAS scrisori de intentie neangajante.

Titlurile Prefab Bucuresti (PREH) au sarit ieri cu 7,98%, pe baza unei lichiditati de aproximativ 452.000 de euro (1,44 mil. lei), aflandu-se pe locul doi in topul rulajelor de pe RASDAQ. Actionarii Prefab au aprobat saptamana trecuta majorarea capitalului social al companiei de la 2 mil. euro (6,38 mil. lei) pana la 3,9 mil. euro (12,76 mil. lei). Se vor emite 12,76 mil. actiuni, cu o valoare nominala de 0,5 lei pe actiune, la care se adauga o prima de emisiune de 0,2 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO