Burse - Fonduri mutuale

Serie de recorduri pentru piaţa de capital din România după IPO-ul Hidroelectrica şi depăşirea pragului de 150.000 de investitori la BVB. Tranzacţii istorice în iulie

Serie de recorduri pentru piaţa de capital din România...

Autor: Eduard Ivanovici

23.08.2023, 13:10 974

Piaţa de capital din România traversează una dintre cele mai bune perioade din istorie şi a înregistrat o serie succesivă de recorduri în primele şapte luni ale acestui an şi în luna iulie, care a marcat oferta publică de vânzare de acţiuni Hidroelectrica şi listarea ulterioară a companiei la Bursa de la Bucureşti, potrivit unui comunicat de presă al BVB. Printre acestea se numără:

 
  • Cel mai mare IPO realizat vreodată la Bursa de Valori Bucureşti: oferta Hidroelectrica (H2O) în valoare de 1,9 miliarde euro (2,1 miliarde dolari), cea mai mare din Europa şi a treia cea mai mare din lume până acum în acest an.
 
  • Cel mai mare număr de investitori în piaţa de capital din România, potrivit datelor FCI la finalul primelor 6 luni: 159.513 investitori.
 
  • Cea mai mare valoare a listărilor realizate la BVB: 4,4 miliarde euro în primele şapte luni, depăşind astfel întregul an 2021, care deţinuse recordul anterior.
 
  • Nou record pe segmentul de acţiuni de pe Piaţa Reglementată în ceea ce priveşte valoarea totală de tranzacţionare, incluzând şi ofertele: 16,4 miliarde de lei, precedentul record datând din 2007 a fost de 13,8 miliarde de lei.
 
  • Cea mai mare valoare zilnică tranzacţionată într-o singură zi pe segmentul de acţiuni, fără oferte: 821,3 milioane de lei pe 12 iulie.
 
  • Cea mai mare valoare medie zilnică de tranzacţionare pentru toate tipurile de instrumente de pe Piaţa Reglementată, fără oferte: 702,48 milioane de lei în iulie.
 
  • Cele mai multe tranzacţii realizate într-o singură lună: 274.717 tranzacţii în iulie.
 
  • Cea mai mare valoare subscrisă de investitorii de retail la un IPO la BVB: 6,3 miliarde de lei la IPO-ul Hidroelectrica.
 
  • Cea mai mare valoare a tranzacţiilor rezultate într-o ofertă pe segmentul de retail: 1,82 miliarde de lei pentru oferta Hidroelectrica.
 
  • Cel mai mare număr de ordine subscris pe segmentul de retail la un IPO în România: 51.865 ordine.
 
  •  Cele mai multe tranzacţii realizate într-o zi pe segmentul de acţiuni, Piaţa Reglementată şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, fără oferte: 23.358 tranzacţii pe 12 iulie 2023.
 
  •  Nou maxim istoric pentru BET-TR în iulie: 26.765 puncte.
 
  • Record al capitalizării companii româneşti: 202,1 miliarde de lei, echivalentul a 40,9 miliarde de euro pe 20 iulie 2023.
 

„Credem că exemplul Hidroelectrica este cel mai bun testimonial de a determina tot mai mulţi antreprenori să înceapă sau să reia procesul de listare pentru că piaţa a demonstrat că are apetit pentru investiţii în afaceri solide. România a devenit un centru atractiv pentru fluxurile de capital atât locale, cât şi internaţionale pe măsură ce gradul de dezvoltare a pieţei s-a accentuat. Suntem acum a treia piaţă de capital din regiune în ceea ce priveşte capitalizarea şi ne propunem ca pe termen mediu să devenim a treia piaţă din regiune şi la nivelul lichidităţii. Tocmai pentru a atinge acest deziderat, implementarea proiectului Contrapărţii Centrale este esenţială”, spune Adrian Tănase, CEO al BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO