Burse - Fonduri mutuale

Semnalul dat de preşedintele FED, Jay Powell, că reducerile de dobândă ale Rezervei Federale în martie nu reprezintă cel mai plauzibil scenariu, trimit investitorii în derivă: Acţiunile americane suferă cea mai proastă zi din ultimele patru luni

Semnalul dat de preşedintele FED, Jay Powell, că...

Autor: Ştefan Stan

01.02.2024, 08:18 2079

Preşedintele FED, Jay Powell, a încercat să calmeze speculaţiile potrivit cărora Rezerva Federală ar putea începe să reducă ratele dobânzilor încă din luna martie, afirmând că aceasta nu este "scenariul de bază", în condiţiile în care banca centrală a SUA ia în considerare relaxarea politicii monetare în acest an.

Scăderea inflaţiei din ultimele luni a alimentat pariurile de pe piaţă că Fed ar putea începe să reducă ratele de la nivelul maxim al ultimilor 23 de ani la următoarea şedinţă din primăvară. Însă preşedintele Fed a declarat că banca centrală are încă nevoie de o "încredere mai mare" în faptul că inflaţia a scăzut "în mod durabil".

"Nu cred că este probabil să ajungem la un nivel de încredere până la şedinţa din martie... . Nu cred că acesta este cazul de bază", a spus Powell în comentarii care au determinat comercianţii să îşi reducă pariurile privind o reducere a dobânzii în această primăvară şi au făcut ca acţiunile să scadă puternic.

Powell a vorbit miercuri, după ce cei care stabilesc rata de dobândă în cadrul Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă au convenit în unanimitate, pentru a patra lună consecutiv, să menţină rata de referinţă a fondurilor federale între 5,25% şi 5,5%.

Economia şi piaţa muncii din SUA au rămas mai puternice decât au prezis mulţi economişti, sfidând previziunile potrivit cărora campania Fed de a stinge inflaţia galopantă prin creşteri abrupte ale ratelor dobânzilor se va încheia în cele din urmă cu recesiune şi pierderi de locuri de muncă.

Această rezistenţă şi scăderea constantă a inflaţiei din ultimele luni au făcut să crească speranţele că Fed este aproape de a realiza o aşa-numită aterizare uşoară pentru cea mai mare economie din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO