Burse - Fonduri mutuale

Semnalul că acţiunile au revenit din nou la putere: cel mai mare fond de obligaţiuni din lume, surclasat de un fond de acţiuni

Semnalul că acţiunile au revenit din nou la putere: cel...

Autor: Adrian Cojocar

22.12.2013, 17:36 417

Investitorii au dat uitării criza mondială şi au plasat nu mai puţin de 296 miliarde de dolari într-un singur fond de acţiuni, respectiv Vanguard Total Stock Market Fund, un fond mutual care investeşte în acţiuni americane, care a devenit recent cel mai mare fond din lume.

Fondul de acţiuni administrat de Vanguard a surclasat luna trecută după mai mulţi ani de supremaţie fondul de obligaţiuni Pimco Total Return Fund, care are în prezent active de 244 miliarde de dolari, potrivit site-ului Investmentnews.com.

Obligaţiunile americane au fost principala atracţie a investitorilor în anii de criză şi turbulenţe financiare din perioada 2008 – 2012, după declinul abrupt al burselor care a început în vara anului 2007, fiind considerate un activ de refugiu la criza mondială. Cu toate acestea, în 2013 investitorii au revenit la sentimente mai bune şi au luat din nou cu asalt fondurile de acţiuni.

Principalul indice al bursei americane, S&P 500, a atins anul acesta pentru prima dată după criză, cel mai mare nivel din istorie, urcând cu 26,9% numai pe parcursul lui 2013, ceea a atras atenţia investitorilor.

Gigantul Vanguard, cunoscut pentru fondurile sale de indici şi accentul pe care-l pune pe costuri scăzute, a atras anul acesta de la investitori 41,4 miliarde de dolari în fondul său de acţiuni americane, adică 98% din totalul infuziilor în fonduri de acţiuni din SUA.

Vanguard deţine în prezent circa 17,6% din piaţa fondurilor mutuale şi instrumentelor ETF (exchange traded funds) din SUA.

Cel mai mare ETF, care este un tip de fond deschis de investiţii ale cărui unităţi se tranzacţionează pe bursă, este în prezent tot un fond de acţiuni, respectiv SPDR S&P 500, care urmăreşte evoluţia indicelui american S&P 500 şi are active totale de 163,6 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO