Burse - Fonduri mutuale

Se modifica legea actionarilor minoritari?

25.01.2001, 00:00 42



Atmosfera la Bursa de Valori a fost ieri destul de pesimista si multe ordine de cumparare au fost retrase din piata pe fondul informatiilor ca guvernul intentioneaza reduca drepturile castigate de actionarii minoritari.

Pe fondul scaderii usoare a preturilor actiunilor doi dintre cei trei indici ai Bursei de Valori au incheiat sedinta in scadere. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de aproape sase miliarde de lei, fiind sustinuta de o "ambianta de vanzare".

"Din cate stiu eu vineri se va discuta in Guvern modificarea Ordonantei pentru protectia actionarilor minoritari. Acesta lege a dat o anumita crestere in piata si daca o sa dispara drepturile actionarilor piata o sa scada" a declarat Ziarului Financiar Alin Brendea, trader la Prime Transaction.

Antibiotice Iasi a inregistrat ieri o scadere de 5,5%, pana la 1.890 lei/actiune, in timp de Terapia Cluj a incheiat la 1.800 lei/.actiune, in scadere cu 0,6% fata de sedinta de marti.

Automobile Dacia a continuat seria scaderilor, determinata de retragerile ordinelor de cumparare. Dacia a coborat ieri pana la 610 lei/actiune, in scadere cu 1,6% fata de sedinta precedenta.

Brokerii spun ca neincrederea jucatorilor ar putea sa determine scaderi in zilele urmatoare.

Societatile de Investitii Financiare au avut variatii pozitive cu exceptia SIF Banat Crisana. Pretul actiunilor SIF Banat Crisana a scazut, inexplicabil pentru brokeri, chiar odata cu anuntarea datei de referinta pentru plata divdendelor.

SIF Banat Crisana a coborat in sedinta de ieri pana la 670 lei/actiune, nivel mai mic cu 4,3% fata de cel al sedintei precedente. Valoarea tranzactiilor a fost peste un miliard de lei.

"Vanzarile au coborat cursul pana la 680 lei, unde s-a declansat panica. Au fost retrase multe ordine de cumparare din piata. Cotatia a scazut in continuare, pana 660 lei si la cumparare nu mai ramasese aproape nimeni" a spus Alin Brendea.

Societatea a anuntat ca data dividendului va fi 7 februarie. Investitorii trebuie sa cumpere aceste actiuni cu trei zile inaninte, pentru a putea primi dividende.

Brokerii cred ca scaderea de ieri a cursului ar puitea fi explicata de dezamagirea investitorilor care se asteptau la modificarea pragului de 0,1%.

"SIF banat Crisana a dat un comunicat privind data de referinta. Nu se mentioneaza de nici o AGA extraordinara, in care s-ar fi putut pune in discutie pragul de 0,1%" a adaugat Alin Brendea.

Celelalte SIF au inregistrat usoare crestere sau si-au mentinut cotatiile. SIF Moldova a urcat 3,8%, pana la 540 lei/actiune, in timp ce SIF Muntenia si SIF Oltenia au inregistrat aceasi crestere si acelasi pret de inchidere, 1,8% si respectiv 560 lei/actiune. SIF Transilvania s-a mentinut la 790 lei/actiune.

La categoria doua s-au inregistrat cateva cresteri de amplitudune mare ale unor dintre actiuni.

Mopaf Vrancea societate de prelucrare a lemnului, a inregistrat inca o crestere datorita disputei dintre a doi investiotri, care vor sa obtina controlul acestei societati. Cursul Mopaf a urcat cu 5%, pana la 1.900 lei/actiune. Totodata, Ema Piatra Neamt a crescut cu 9,1% pana la 2.400 lei/actiune.



In sedinta de tranzactionare de ieri a pietei extrabursiere valoarea totala a operatiunilor de vanzare-cumparare a crescut la 8,14 miliarde de lei de la 2,68 miliarde de lei, in sedinta precedenta. Diferenta se datoreaza practic tranzactiei speciale in valoare de 6,4 miliarde de lei cu 15.100 de actiuni Hermes Bistrita. Tranzactia s-a efectuat la pretul de 430.000 de lei/actiune.

Din punct de vedere al numarului tranzactiilor, cele mai "cautate" actiuni au fost, ca de obicei in ultimile saptamani, Napolact Cluj-Napoca, Brau Union si Ana-Imep Pitesti.

Actiunile producatorului de lactate au inregistrat ieri o scadere cu 1,88% a pretului mediu de tranzactionare pana la 6.300 de lei. Numarul actiunilor schimbate a fost de 5.990, iar valoarea tranzactiilor de 37,73 milioane de lei.

Brau Union a avut, de asemenea, o zi calma, fara modificari mari ale cotatiei. Pretul minim de tranzactionare a fost de 9.300 de lei, iar cel maxim de 9.600 de lei. Valoarea tranzactiilor cu actiunile producatorului de bere a fost de 18,07 milioane de lei.

Actiunile producatorului de motoare Ana-Imep au crescut ieri, la nivelul pretului mediu de tranzactionare, cu 3,55%. Toate tranzactiile cu actiuni Ana-Imep au foat facute la 6.300 de lei, iar valoarea operatiunilor de vanzare-cumparare de ieri a fost de 23,98 milioane de lei.

Surpriza in aceasta sedinta s-a numit Generacom Bucuresti, companie care administreaza spatii comerciale. Actiunile societatii au inregistrat o crestere de 36,31% a pretului mediu de tranzactionare si au fost obiectul a sase tranzactii. Cotatia medie a zilei a fost de 7.497 de lei, iar pretul maxim de tranzactionare a fost de 7.497 de lei.

Actiunile manipulatorului portuar Socep Constanta au avut o zi buna la nivelul lichiditatii, dar au inregistrat o scadere a pretului mediu de tranzactionare. Deprecierea a fost de 0,67%, iar valoarea tranzactiilor a fost de 110,26 milioane de lei.

Volumul tranzactiilor inregistrate ieri a fost de 813.491 actiuni. Au fost efectuate 351 de operatiuni de vanzare-cumparare, pentru actiunile a 226 de societati.

Indicele RASDAQ a crescut cu 0,46% la 699,26 puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO