Burse - Fonduri mutuale

Scumpirile mai lente şi euforia listării Hidroelectrica au adus fondurile mutuale pe val: intrările de bani a 550.000 de clienţi au depăşit cu 190 mil. lei retragerile în septembrie 2023. Cele mai mari subscrieri nete din ultimii doi ani

Scumpirile mai lente şi euforia listării Hidroelectrica...

Autor: Liviu Popescu

04.11.2023, 10:55 387

♦ Jumătate din sumă a mers spre fondurile de obligaţiuni – cele mai populare instrumente de economisire din categoria fondurilor mutuale ♦ Restul, multiactive şi alte fonduri ♦ Cel mai mare fond de obligaţiuni din România a avut un randament de 12,9% din septembrie 2022 la septembrie 2023, faţă de inflaţia de 8,8% ♦ Românii mizează pe încetinirea inflaţiei şi pe performaţa fondurilor de obligaţiuni.

Cele aproape 100 de fonduri mutuale din România, care investesc economiile a 550.000 de clienţi în obligaţiuni, acţiuni şi alte instrumente financiare, au avut subscrieri nete de 190 milioane de lei de la clienţi în septembrie, dublu faţă de luna precedentă, pe fondul atracti­vităţii fondurilor de obligaţiuni dată de încetinirea ritmului de creştere a scum­pirilor.

Aceasta este cea mai mare sumă a subscrierilor nete, adică diferenţa dintre intrările de bani de la clienţi şi ieşirile de bani (răscumpările) din august 2021 încoace, arată datele agregate de ZF de la Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF). De la început de 2023 subscrierile nete în fondurile mutuale sunt de 245 mil. lei.

„În primul rând mă bucură aceste cifre promiţătoare. În ceea ce priveşte motivele pentru intrările din septembrie există un cumul de factori pentru care românii se uită din nou cu interes către aceste soluţii de economisire“, spune Horia Gustă, pre­şedinte AAF.

Astfel pe fondul ritmului de încetinire a scumpirilor, ceea ce favorizează randa­mentele instrumentelor cu venit fix, însă posibil şi în contextul unor sume mai mari de bani mobilizate cu ocazia listării Hidroelectrica iar ulterior întoarse în conturile investitorilor, fondurile mutuale au avut o lună septembrie de vis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO