Burse - Fonduri mutuale

Scaderile par sa nu se mai termine sub presiunea stirilor externe

14.07.2008, 17:18 11

Bursa a inregistrat o noua corectie importanta vineri, in conditiile in care pietele internationale au cunoscut scaderi puternice.
Astfel, indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a scazut vineri cu 1,8%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, a pierdut la randul sau circa 1%. Societatile de investitii financiare au scazut cel mai puternic in sedinta trecuta, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, depreciindu-se cu aproape 2,7%, dupa ce in deschidere acesta a cunoscut o apreciere de 1,6%. Cel mai important indice al pietei, BET-XT, care cuprinde cele mai lichide 25 companii din piata incluzand SIF-urile, a pierdut vineri circa 2,3%, anuland astfel avansul de 0,96% de la debutul sedintei.
Principalii indici bursieri la nivel mondial au incheiat sedinta de vineri in scadere puternica, urmare a temerilor legate de situatia din sectorul financiar international, alimentate de problemele inregistrate de doua mari companii de credite ipotecare din Statele Unite.
Astfel, indicele francez CAC-40 a pierdut vineri 3,1%, indicele german DAX 2,4%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie a scazut la randul sau cu 2,7%. In Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) a pierdut in ultima sedinta 1,1%.
Bursa a inregistrat vineri tranzactii cu actiuni in valoare de 5,5 mil. euro (19,7 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii in valoare de circa 0,6 mil. euro (2,1 mil. lei).
Titlurile Azomures (AZO) au inregistrat al doilea rulaj din piata, de 0,7 mil. euro (2,4 mil. lei). De altfel, actiunile Azomures au cunoscut vineri o apreciere importanta, de 3,4%. Titlurile Amonil au incheiat ziua cu o scadere de 2,5%, valoarea tranzactiilor cu actiunile combinatului ridicandu-se la 276.000 de euro (980.000 de lei).
Vineri au avut loc la Bursa si tranzactii cu obligatiuni ale Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si ale Bancii Comerciale Romane (BCR), valoarea acestora ridicandu-se la 5,3 mil. euro (19 mil. lei).
Pretul petrolului a urcat in timpul sedintei de vineri la peste 147 dolari/ baril, pe fondul tensiunilor geopolitice si a temerilor privind securitatea exporturilor din Iran si Nigeria precum si o eventuala scadere a productiei in Brazilia, revenind insa sub 146 dolari pe baril la finalul zilei.
Pretul petrolului a urcat cu circa 50% de la inceputul acestui an si este de peste doua ori mai mare comparativ cu nivelul de la jumatatea anului trecut.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au pierdut vineri 0,9%, pe fondul celui mai mare rulaj din piata, de 1,3 mil. euro (4,6 mil. lei). Directorul general adjunct al societatii de investitii financiare, Floriean Firu, a cumparat de curand 1,15 mil. actiuni SIF3, reprezentand peste 0,1% din capital, pentru care a platit 335.000 de euro (1,21 mil. lei). Mihai Fercala, directorul general al SIF a fost un alt cumparator important pe SIF Transilvania saptamana trecuta. Acesta a achizitionat in doua sedinte 40.000 de actiuni ale societatii, pentru care a platit circa 12.000 de euro (43.000 de lei). Fercala detinea la sfarsitul anului trecut 1,1 milioane de actiuni, reprezentand 0,1% din capitalul social.

Actiunile Petrom (SNP) au pierdut vineri 3,4%, pe fondul unui rulaj de 220.000 de euro (circa 0,8 milioane de lei). Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a semnat de curand un contract in valoare de 90 mil. euro cu divizia Udhe a grupului german Thyssen Krupp pentru constructia pe platforma rafinariei Petrobrazi a unei statii de desulfurare a benzinei. Conform contractului, Uhde va asigura servicii complete de inginerie, va furniza echipamentul, va asigura constructia, punerea in functiune si va facilita instruirea personalului care va opera instalatia. Petrobrazi are o capacitate anuala de rafinare de 4,5 milioane de tone, care va fi extinsa la 6 milioane de tone.

Actiunile Banca Transilvania (TLV) au pierdut vineri 1,8%, valoarea tranzactiilor cu titlurile bancii ridicandu-se la 0,3 milioane de euro (1,2 milioane de lei). Banca a raportat un profit net de 30,3 milioane de euro (111,4 milioane de lei) in primul semestru, cu 40% mai mare decat in perioada similara a anului trecut. Profitul net al Bancii Transilvania a crescut in trimestrul al doilea cu 28% in lei, la 17 milioane de euro (62,1 milioane de lei), fata de o crestere de 58% in primul trimestru. In euro, cresterea profitului a fost in trimestrul al doilea de 13%. Banca a finalizat recent o majorare de capital prin care a atras circa 30 mil. euro, vanzand 94% din titlurile oferite actionarilor.

Actiunile Prodplast (PPL) au pierdut vineri 7,6%, pe fondul unei lichiditati de circa 21.000 de euro (74.000 de lei). Producatorul de mase plastice si-a reevaluat recent activele in vederea divizarii societatii, valoarea acestora ajungand la circa 76 milioane de euro (275,7 milioane de lei), fata de
11,8 milioane de euro (42 milioane de lei), nivelul inregistrat in contabilitatea firmei la finele anului trecut. Noua societate, denumita Prodplast Imobiliar, ce se va desprinde din Prodplast, va avea in patrimoniu cea mai mare parte a activelor societatii, respectiv terenurile si cladirile situate in Bucuresti, a caror valoare se ridica la 57,3 mil. euro (206,3 mil. lei).

Actiunile Imotrust Arad (ARCV) au pierdut vineri 2,2%, pe fondul unui rulaj de circa 15.000 de euro. Fondul olandez de investitii Middle Europe Opportunity Fund a cumparat de curand peste 0,5 milioane de titluri ale companiei imobiliare Imotrust Arad, pentru care a platit circa 47.500 de euro (171.000 de lei). Tranzactiile s-au derulat la preturi cuprinse intre 0,337 si
0,35 lei/actiune. Un alt fond al companiei olandeze, MEI Roemenie en Bulgarije, a intrat in actionariatul companiei in luna noiembrie a anului trecut, cand a achizitionat un pachet de 5% din actiunile Imotrust. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat vineri la pretul de 0,348 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO