Burse - Fonduri mutuale

Scăderile externe ţin investitorii departe de bursa de la Bucureşti

Foto Victor Ciupuliga

Foto Victor Ciupuliga

Autor: Stefan Musgociu

18.04.2013, 00:07 513

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,5% pe fondul unor rulaje destul de reduse, de 3,4 mil. euro, urmând traiectoria de pe bursele externe, care s-au menţinut de asemenea pe minus.

Bursa americană, aflată în plin sezon de raportare a rezultatelor financiare, consemna în deschiderea de ieri scăderi de 1,6% pe indicele S&P 500, în timp ce indicele german DAX pierdea la aceeaşi oră 2,2%.

„Deocamdată piaţa este în aşteptarea desfăşurării adunărilor generale şi cred că va mai fi animată de deciziile acţionarilor. Pe de altă parte, conform zicalei «Sell in May and go away!» (Vinde în mai şi pleacă! - n. red.), este posibil să asistăm la volume mici de tranzacţionare în perioada iunie-iulie, investitorii pregătindu-şi forţele pentru revenirea din toamnă“, a declarat Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Dacă la deschiderea zilei piaţa a fost pe creştere uşoară, după ora 10:45 cotaţiile celor mai multe companii au început să scadă, însă rulajele au rămas reduse.

Astfel, la închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în scădere cu 0,59%, iar indicele BET-FI a coborât cu 0,65%. BET-FI reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost tranzacţionate la preţuri în scădere uşoară până în ultima oră a şedinţei. În jurul orei 15:30 cotaţia s-a întors pe creştere, apropiin­du-se din nou de maximul istoric, atins pe 25 ianuarie 2011, când a fost listată compania. Acţiunile Transgaz (TGN) au coborât cu 3,6% după anunţarea preţurilor la care statul a vândut un pachet reprezentând 15% din titlurile companiei pentru 315 milioane lei (72 mil. euro). La finalul şedinţei, titlurile Transgaz au fost cotate la 190 lei, preţ în scădere cu 3,55% faţă de ziua anterioară. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 711.000 de lei. Titlurile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa de miercuri în creştere cu 0,76%, la 0,6655 lei, iar operaţiunile au însumat 5,4 milioane lei. Preţul este cu 1,4% sub maximul istoric din ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de numai 14,8 mil. lei (3,4 mil. euro), valoare cu 24% sub rulajul de marţi, de 19,5 mil. lei (4,4 mil. euro). Unii investitori au fost mai activi pe segmentul destinat produselor structurate, unde au fost realizate transferuri de 5,1 milioane lei (aproape 1,2 milioane euro). Tranzacţiile pe această piaţă sunt oprite la ora 18:30, la aproape două ore după închiderea pieţei acţiunilor.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 91.000 de lei, valoare cu mult sub rulajul de marţi, de aproape 2 milioane lei. La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,7%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în coborâre cu până la 1,7%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO