Burse - Fonduri mutuale

O săptămână de la listarea Hidroelectrica. Investitorii care au luat acţiuni la discount înainte de listare pot marca un câştig de 12%. Pentru cei care au cumpărat în ultimele zile ale IPO-ului, randamentul este de 8,7%

O săptămână de la listarea Hidroelectrica....

Autor: Tibi Oprea

20.07.2023, 00:07 8813

Cei care au cumpărat acţiuni Hidroelectrica (simbol bursier H2O) beneficiind de discountul de 3% în primele cinci zile ale ofertei publice, adică la 100,88 lei pe acţiune, le pot vinde acum la Bursa de Valori Bucureşti, la şapte zile de la listare, la preţul de 113 lei pe unitate, însemnând un câştig de 12%. Cei care au cumpărat acţiuni H20 la 104 lei, fără discount, aşadar în ultimele zile ale ofertei şi fiind de altfel foarte puţini la număr, le pot vinde astăzi cu circa 8,7% randament.

Spre comparaţie, indicele de referinţă BET şi indicele dividendelor BET-TR au înregistrat un avans de 1,7% în ultimele cinci şedinţe, arată calculele realizate de ZF pe baza datelor de la BVB. De la 110 lei preţul de deschidere şi cel de închidere din 12 iulie 2023, prima zi de tranzacţionare, la 113 lei pe acţiune miercuri 19 iulie, Hidroelectrica a înregistrat un maxim de 115 lei pe unitate chiar în prima zi pe bursă, nivel sub care însă a coborât ulterior. Conform calculelor realizate de ZF, în cele cinci şedinţe investitorii au tranzacţionat acţiuni H2O în valoare de aproape 1,2 mld. lei, cel mai mare producător de energie electrică din România având o valoare bursieră de 50,8 mld. lei.

Într-un anunţ comun la Bursa de la Bucureşti, Fondul Proprietatea, acţionar vânzător în IPO şi Hidroelectrica au anunţat că pe 19 iulie a fost încheiată perioada de stabilizare fără să fie nevoie ca agentul de stabilizare să intervină în piaţă pentru susţinerea preţului.

Astfel, cum circa 3% din cât avea FP la Hidroelectrica mergeau către agentul de stabilizare pentru posibilitatea unei intervenţii pe bursă şi luând în calcul faptul că intervenţia nu a fost necesară datorită aprecierii preţului, FP a anunţat oficial că nu mai are nicio deţinere la compania de stat.

Hidroelectrica, societate ce reprezenta principala deţinere a FP înainte de vânzare, a încheiat T1/2023 cu venituri de 3,37 miliarde de lei, în urcare cu 37% faţă de perioada similară de anul trecut, şi un profit de 1,74 miliarde de lei, plus 34% prin comparaţie cu primele trei luni din 2022.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO