Burse - Fonduri mutuale

Salt de 3% pentru SIF-uri pe Bursa

Salt de 3% pentru SIF-uri pe Bursa
03.10.2006, 19:53 13

SIF-urile au sarit ieri pe Bursa cu 3%, cresterea lor puternica animand toata piata si tragand in sus si celelalte actiuni mari. Actiunile Bancii Transilvania au castigat ieri 4,7%, cele ale Petrom - 2,7%, in timp ce aprecieri de pana la 2% au avut si titlurile BRD si cele ale Transelectrica.
Agitatia de pe SIF-uri a fost cauzata, spun unii brokeri, de zvonurile aparute in piata privind aparitia in viitorul apropiat a unei initiative legislative in Parlament pentru modificarea reglementarilor privind detinerile pe care investitorii le pot avea in cadrul acestor societati. Potrivit informatiilor oficiale disponibile, nu exista in prezent o astfel de initiativa legislativa, iar aparitia ei pana la finalul acestui an ar putea parea cel putin neasteptata, in conditiile in care Parlamentul a modificat deja la inceputul acestui an regulile privind detinerile la SIF-uri, la mai putin de un an de la modificarile anterioare.
"Cresterea SIF-urilor are legatura cu zvonurile aparute in piata privind o eventuala modificare de catre Parlament a reglementarilor privind pragul de detinere, fie in sensul eliminarii lui complete, fie in sensul ridicarii lui la 5%", a declarat Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EFG Eurobank Securities.
Alti brokeri spun ca unii investitori au inceput sa prinda mai mult "curaj' si sa cumpere, in speranta ca dispozitiile existente in prezent - care ii obliga pe investitorii care actioneaza in mod concertat si detin mai mult de 1% dintr-o SIF sa vanda actiunile ce depasesc acest prag - nu vor putea fi realizate, dupa ce inclusiv mai multi comisari ai CNVM au declarat ca nu vad cum reglementarile in acest caz pot fi puse in aplicare.
"Integrarea in Uniunea Europeana va face extrem de greu de pus in practica reglementarile privind detinerile la SIF-uri si mai ales in ceea ce priveste obligativitatea vanzarii pentru cei care au depasit 1% inainte de aparitia legii, in conditiile in care in acele momente ei erau cumparatori de buna-credinta. In acest context, multa lume isi face calcule ca autoritatilor le va fi greu sa puna in aplicare aceste reguli si efectul negativ al reglementarilor incepe sa dispara", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
Valoarea de piata a SIF-urilor a crescut ieri cu 56,7 milioane de euro, pana la 1,95 mld. de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO