Burse - Fonduri mutuale

S-au aprins iar scântei cu privire la miliardele de lei acumulate de români în fondurile Pilon II

S-au aprins iar scântei cu privire la miliardele de lei...

Autor: Tibi Oprea

27.09.2023, 07:23 2910

♦ După o lună de creşteri, Bursa de Valori Bucureşti a scăzut marţi cu 1,3% pe fondul anunţurilor privind legislaţia fiscală, dar şi în trend cu bursele internaţionale.

Marţi dimineaţă investitorii au fost surprinşi să afle că mai mulţi parlamentari PSD voiau să elimine obligativitatea contribuţiei la Pilonul II de pensii private, ceea ce ar fi însemnat o lovitură dură pentru cei mai mari investitori de la Bursa de Valori Bucureşti prin reducerea puterii financiare, însă ulterior s-a dovedit că partidul nu îşi asumă amendamentele, care au dispărut din lista oficială.

Şi alţi actori din economie au reacţionat la propunerile care au circulat ieri. Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România a transmis că respinge cu fermitate propunerea de eliminare a obligativităţii aderării la Pilonull II. „Mecanismul propus este menit să distrugă cea mai de succes reformă structurală a ultimilor 15 ani, care a dus România în rândul ţărilor civilizate“, a transmis APAPR.

Dacă guvernanţii au vrut să testeze reacţia pieţei, reacţia nu a dezamăgit. Bursa de Valori Bucureşti a coborât cu până la 1,3% în şedinţa de marţi, cel mai puternic declin de la începutul lunii august încoace, dar şi în trend cu evoluţia burselor interna­ţionale din ultima perioadă. Au fost scăderi generalizate în rândul celor mai mari 20 de companii, cele mai accentuate fiind la Fondul Proprie­tatea şi Banca Transilvania (2,8%), Aquila (2%) şi Bursa de Valori Bucureşti (1,9%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO