Burse - Fonduri mutuale

Care erau în iunie 2023 cele mai mari investiţii în acţiuni ale fondurilor de pensii private Pilon II: Petrom (4,2 mld. lei), Banca Transilvania (3,8 mld. lei), Fondul Proprietatea (3,7 mld. lei)

Care erau în iunie 2023 cele mai mari investiţii în...

Autor: Liviu Popescu

♦ Ca pondere în capitalul social, cele mari cinci investiţii se prezintă astfel: OMV Petrom (13,39%), Banca Transilvania (25,68%), Fondul Proprietatea (30,86%), Romgaz (15,69%), BRD (16,82%).

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, care în ultimii ani au devenit cei mai mari investitori ai Bursei de Valori Bucureşti pe fondul contribuţiilor a milioane de salariaţi, au ajuns în iunie 2023 la investiţii de aproximativ 21 miliarde de lei în acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Din această sumă, cele mai mari investiţii erau la OMV Petrom (4,2 mld. lei), Banca Transilvania (3,8 mld. lei), Fondul Proprietatea (3,7 mld. lei), Romgaz (2,7 mld. lei), BRD (1,5 mld. lei), arată datele agregate de platforma desprepensiiprivate.ro.

„Încrederea acordată de fondurile de pensii private bursei locale a fost susţinută în prima jumătate a anului de achiziţii. În cazul primilor trei emitenţi în funcţie de valoarea investiţiei vedem că au cumpărat peste 56 de milioane de acţiuni la SNP şi peste 8 mili­oane de acţiuni la TLV. Chiar şi în cazul FP, unde unele fonduri au vândut anul acesta în ofertele de răscumpărare, vedem că per total au rămas cumpărători neţi, cres­cându-şi expunerea cu aproape 16 mi­li­oane de ac­ţiuni“, spune George Moţ, cel care admi­nistrează platforma desprepensiiprivate.ro.

Cu alte cuvinte, primele cinci investiţii din portofoliile fondurilor Pilon II în iunie 2023 aveau o valoare cumulată de 16 mld. lei, adică circa trei sferturi din întreg portofoliul pe acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO