Burse - Fonduri mutuale

S-a cumparat masiv, dar s-a si vandut pe masura

20.10.2005, 20:55 74

Actiunile SIF au dat ieri inapoi cu peste 2%, investitorii fiind tot mai tentati sa-si marcheze profitul in urma cresterilor accentuate inregistrate de aceste titluri in ultima perioada.

Per ansamblu, Bursa a inregistrat ieri o corectie, indicii BET si BET-C coborand cu aproape 1%. Brokerii evidentiaza totusi ca scaderea a venit pe inchidere, cele mai mari volume facandu-se la preturi peste cursurile medii. Lichiditatea pietei a fost din nou ridicata, in crestere chiar fata de sedinta precedenta. Valoarea tranzactiilor derulate cu actiuni listate la Bursa a urcat ieri pana la 75,3 milioane de lei (20,9 milioane de euro).

"In aceste momente asistam la o perioada de acumulare masiva. Sedinta de ieri a fost oarecum atipica, in conditiile in care spre final au disparut o parte din ordinele de cumparare. Ceea ce inseamna ca ori s-au terminat banii, ori investitorii au luat o pauza pentru a-si face calculele, sau este o strategie pentru ca sa determine pe tot mai multi sa iasa cu actiunile la vanzare. Nu pot vorbi de o corectie negativa a pietei, ci mai mult de o scadere pe final, in conditiile in care pe parcursul sedintei au intrat ordine masive de cumparare, iar cele mai mari volume s-au facut peste media zilei. Numai inchiderea s-a facut sub media zilnica", a comentat Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.

Alti brokeri spun ca scaderea de ieri se inscrie practic in evolutia generala inregistrata in ultima perioada pe pietele din regiune.

"Pe toate pietele din regiune s-au inregistrat scaderi in ultima perioada pe fondul datelor privind cresterea inflatiei in Statele Unite si a tendintei de crestere a dobanzilor in economia americana. Evenimentele de pe pietele din afara au in mod clar un impact asupra pietei de la noi, bursa romaneasca fiind afectata in general de evolutiile de pe pietele globale si in particular de cele de pe pietele emergente", considera Liviu Giugiumica, directorul societatii de brokeraj BRD Securities.

"Este vorba in primul rand de o chestiune de alocare a banilor, mai ales ca Romania a intrat in atentia investitorilor mari de talie internationala", a mai apreciat Giugiumica.

Cele mai mari tranzactii derulate pe parcursul sedintei de ieri s-au facut, in tendinta ultimei perioade, cu actiunile SIF-urilor, dar si titlurile Bancii Transilvania sau cele ale Rompetrol Rafinare s-au bucurat de un interes deosebit din partea investitorilor.

Actiunile bancii au fost de altfel cele mai tranzactionate de pe piata, cu un rulaj de 17,2 milioane de lei (4,8 milioane de euro). Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a derulat la pretul de 1,12 lei/actiune, in scadere cu 1,8%.

Cu exceptia actiunilor SIF Muntenia, restul SIF-urilor au facut obiectul unor tranzactii de peste 7 milioane de lei (peste 1,9 milioane de euro). Cel mai intens tranzactionate, in acest grup de companii, au fost actiunile SIF Moldova si Oltenia, cu care s-au realizat transferuri de 12,2 milioane de lei, respectiv 10,9 milioane de lei. Actiunile celor doua SIF-uri au pierdut 2,2% si respectiv 3,2%.



Piata RASDAQ

Lichiditatea pietei Rasdaq a revenit ieri la peste 1,48 de milioane de lei (411.000 de euro) pe fondul unor tranzactii relativ mari cu actiunile Braiconf si Argus.

Investitorii s-au inghesuit sa cumpere titluri Argus dupa ce producatorul de uleiuri vegetale din Constanta a anuntat ca intentioneaza sa distribuie actiuni gratuite. Presiunea la cumparare a facut ca pretul actiunilor Argus sa urce treptat pe parcursul sedintei de ieri de la 3 lei/actiune pana la 3,3 lei/actiune. Valoarea totala a celor 41 de tranzactii realizate ieri cu actiuni Argus a fost de peste 126.400 de lei (35.100 de euro). Ultimul transfer cu tilturile producatorului de uleiuri s-a realizat la un pret de 3,3 lei/actiune, mai mare cu 8,1% fata de sedinta anterioara. La acest nivel capitalizarea bursiera a societatii este de 103,4 mil. lei (28,7 mil. lei).

Valoarea totala a transferurilor efectuate ieri cu actiuni Braiconf a fost de aproape 188.000 de lei (52.250 de euro), cotatia titlurilor companiei de confectii din Braila continuandu-si evolutia in intervalul dintre 0,62 lei/actiune si 0,6 lei/actiune. Ultima tranzactie cu actiunile companiei de confectii s-a realizat la un pret de 6 lei/actiune, egal cu minimul zilei si cu 1,6% mai mic decat in sedinta anterioara.

Dorinta investitorilor de a-si marca profitul a coborat ieri cotatia titlurilor producatorului de materiale de constructii Elpreco Craiova sub nivelul de 60 de lei/actiune, aceasta atingand un minim de 59 de lei/actiune. Pretul actiunilor societatii craiovene a crescut cu aproximativ 20% in ultima luna, societatea de constructii anuntand finalizarea unei investitii de peste 4,5 mil. euro intr-o fabrica de pavele din beton. Dupa ce pe parcursul sedintelor anterioare cotatia actiunilor Elpreco atinsese un nivel de 64 de lei/actiune, ultimul transfer s-a efectuat ieri la un pret de 59 de lei/actiune.

Cel mai lichid emitent al zilei a fost inca o data Biofarm Bucuresti, insa valoarea totala a tranzactiilor realizate cu actiunile producatorului de medicamente, de sub 327.000 de lei (90.850 de euro), a fost cu mult mai mica in comparatie cu media ultimei luni. In conditiile in care cotatia actiunilor producatorului de medicamente a oscilat pe parcursul sedintei de ieri intre 0,46 lei/actiune si 0,47 lei/actiune, pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 0,4679 lei/actiune, in crestere cu 0,23% fata de sedinta anterioara.

Tanzactii importante s-au derulat ieri si cu actiunile operatorului portuar Comvex Constanta, cotatia acestora scazand treptat pe parcursul sedintei de la 24 de lei/actiune pana la 23 de lei/actiune. Ultimul transfer cu titluri Comvex s-a realizat la un pret de 24 de lei/actiune, in scadere cu 4% fata de sedinta anterioara. stelian.vezentan@zf.ro; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO