Burse - Fonduri mutuale

Ruttenstorfer: Situatia in care am gasit Petrom, mult sub asteptari

11.10.2007, 20:29 18

Wolfgang Ruttenstorfer, liderul grupului petrolier OMV, care i-a adus pe austrieci la conducerea celei mai mari companii romanesti, Petrom, spune acum, dupa aproape trei ani de la privatizarea Petrom, ca situatia gasita in companie era mult sub asteptari.
"Am ajuns sa investim peste un miliard de euro anual in Petrom, mai ales pe partea de rafinare. Situatia gasita pe acest segment a fost mult sub asteptarile noastre. Depasirea bugetului de investitii anuntat pentru 2010 vine tocmai din aceasta neconcordanta intre situatia pe care o regaseam in hartii si realitatea de la fata locului", a declarat Ruttenstorfer intr-un interviu acordat ZF.
Rafinaria Petrobtrazi, una dintre cele doua rafinarii operate de Petrom, necesita investitii de peste 1 miliard de euro pana in 2010. In acelasi timp, austriecii trebuie sa modernizeze 5.000 de sonde si sa eficientizeze reteaua extrem de extinsa a companiei. In total, bugetul de investitii al OMV pentru Petrom programat pentru anul 2010 era de 3 miliarde de euro. Acesta va fi depasit cu aproximativ 2 miliarde de euro, tinand cont de faptul ca pana in prezent austriecii au investit doar in ultimii doi ani o suma similara.
In ceea ce priveste dezvoltarea Petrom in regiune, Ruttenstorfer spune ca Bucurestiul va fi centrul de control al tuturor actiunilor care vizeaza tarile vecine.
"Pe partea de explorare si productie, suntem in investingari in Rusia. Suntem prezenti prin Petrom in Kazahstan, unde am investit 150 de milioane de euro, dar si in regiunea Marii Negre", spune Ruttenstorfer. Potrivit liderului OMV, Petrom nu a mai reusit in ultima vreme sa mai faca achizitii in Rusia, dupa preluarea companiei cipriote Ring Oil prin interemediul careia a intrat pe piata ruseasca a resurselor.
Pe partea de retail, Petrom este prezent pe pietele din Serbia si Bulgaria dupa achizitia retelelor OMV care activau in aceste locatii.
Seful OMV spune ca este greu de crezut ca Petrom va intra prin propriul brand pe anumite piete din cauza faptului ca majoritatea clientilor cunosc mai bine brandul OMV.
Omul care conduce ofensiva grupului austriac OMV in tentativa de a prelua controlul asupra rivalului ungar MOL spune ca un eventual esec al acestei actiuni va fi imposibil de explicat in fata actionarilor OMV. "Nu vreau sa ma confrunt cu o situatie in care altcineva ar putea prelua controlul asupra MOL. Ar fi un lucru greu de explicat actionarilor OMV. Exista un al doilea plan in cazul in care vom inregistra un esec, intotdeauna avem, dar avem si rabdare in ceea ce priveste aceasta negociere", a declarat Ruttenstorfer.
In cazul in care OMV nu va reusi sa preia controlul asupra ungurilor de la MOL, acesta ar fi cel de-al doilea esec pe care OMV l-ar inregistra in incercarea de a prelua o companie. Primul a fost esuarea negocierilor cu grupul energetic austriac Verbund.
Ruttenstorfer s-a declarat rabdator in ceea ce priveste preluarea MOL, spunand ca poate astepta si doi ani pentru ca ungurii sa accepte oferta inaintata de OMV. Austriecii au pus pe masa 14 miliarde de euro pentru preluarea controlului asupra MOL, oferta fiind considerata ostila de catre actionarii grupului ungar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO