Burse - Fonduri mutuale

Românii pot investi în indicii americani şi europeni direct de pe Bursă prin certificatele aduse de Raiffeisen

Românii pot investi în indicii americani şi europeni direct de pe Bursă prin certificatele aduse de Raiffeisen
03.08.2010, 23:48 470

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a anunţat că a admisdeja la tranzacţionare nouă emisiuni individuale de produsestructurate, care sunt certificate cu activ suport pe indicii ROTX,indicele EuroSTOXX50, indicele S&P500, indicele DAX, precum şimărfurile aur (gold) şi ţiţei neprelucrat (brent crude oil).

"Credem că va exista interes pentru aceste certificate, pemăsură ce clienţii se vor familiariza cu această clasă deinstrumente. Spre exemplu, numai Raiffeisen Centrobank are peste1.500 de certificate emise. Au existat investitori care doreau sătranzacţioneze aceste instrumente, însă un impediment a fost faptulcă nu erau listate pe piaţa locală (implicit nu erau denominate înlei) şi nici intermediarii de pe plan local nu le-au promovat preamult. Erau prea puţin cunoscute", spune Camelia Păduraru,reprezentant în cadrul departamentului de vânzări şi tranzacţionaredin cadrul Raiffeisen Capital & Investment.

Introducerea produselor structurate la Bursă vine ca răspuns laintroducerea de către bursa din Sibiu (Sibex) a contractelorfutures pe indicele Dow Jones, a căror popularitate este încreştere.

Investitorii locali, care în marea majoritate sunt speculatori,conform brokerilor, şi care urmăresc atent evoluţia pieţelorexterne, vor avea posibilitatea să speculeze mişcările burseloreuropene şi americane direct prin intermediul bursei de laBucureşti şi fără să-şi asume riscuri foarte mari, în condiţiile încare aceste instrumente nu se tranzacţionează în marjă.

Dacă bursa locală este afectată de faptul că economia româneascăse află încă în recesiune, marea majoritate a economiilor globaleşi-au revenit din criză, fapt ce poate fi speculat de investitoriiautohtoni.

Evoluţia indicelui S&P500, cel mai urmărit indice american,şi a indicelui EuroStoxx50, care urmăreşte evoluţia celor maiimportante 50 de companii din zona euro, va putea fi speculată prinintermediul certificatelor introduse de Raiffeisen.

Brokerii spun că aceste produse structurate pot fi folosite deinvestitori în scopul diversificării portofoliilor de care dispun,atât pe piaţa americană, cât şi europeană, sau pot face hedgingfolosind aceste instrumente dacă se aşteaptă la o depreciere aportofoliului de acţiuni de pe Bursă prin instrumentele "short" pecare le oferă aceste produse structurate. De exemplu, un investitorcare ar dori să-şi protejeze portofoliul de corecţii, ar puteacumpăra un anumit număr de certificate de tipul SHORTDAX, astfel căo eventuală scădere a valorii portofoliului de pe Bursă ar ficompensată de profitul obţinut din aceste instrumente şiinvers.

"În statele din afară, produsele structurate se bucură de uninteres major din partea tuturor categoriilor de investitori. Pelângă potenţialul financiar pe care-l pot aduce aceste certificate,ele mai pot fi utilizate şi de către investitorii de portofoliu învederea diversificării plasamentelor. Dacă ne gândim, spre exemplu,la inflaţie, ne gândim şi la plasamente în aur, dacă în schimb neaşteptăm la revenirea economiei mondiale, putem plasa bani înpetrol pentru a beneficia de această revenire", spune Mihai Chişu,broker la societatea de brokeraj IFB Finwest.

El mai spune că aceste certificate oferă posibilitateainvestitorilor de a specula nişte indici externi care altfel ar fitrebuit accesaţi prin platforma externă şi această modalitate estegreoaie, iar prin intermediul Bursei, accesarea acestor instrumenteeste mult facilitată. Totodată, investitorii vor putea urmăripermanent evoluţia instrumentelor pe Bursă.

Care este diferenţa dintre produsele structurate Raiffeisen şiErste

Instrumentele pe care Raiffeisen le va introduce la Bursă suntdiferite de cele Turbo pe care Erste Bank le-a listat luna trecutăşi care au activ suport similar, respectiv indicele DAX, preţulaurului şi preţul petrolului. Erste a mai listat şi treicertificate pe indici fără efect de levier.

Diferenţa majoră dintre aceste instrumente este că certificateleRaiffeisen oferă randamentul activului suport, în timp cecertificatele turbo introduse de Erste au un efect de levier carefac ca atât câştigul, cât şi pierderea investitorului din acesteasă fie mult mai mare decât randamentul activului suport.

De exemplu, dacă indicele DAX creşte cu 10%, certificatele turboEB DAX TURBO LONG ale Erste vor aduce investitorului un randamentde 51%, în timp ce la o mişcare similară a DAX, investind încertificatele Raiffeisen, DAX Investment, investitorul va obţinerandamentul indicelui, de 10%.

Pe de altă parte, la o scădere a indicelui DAX de 10%, cucertificatele turbo EB DAX TURBO LONG, investitorul şi-ar pierdeaproape jumătate din bani, în timp ce cel pe instrumenteleRaiffeisen ar consemna o scădere mult mai mică, de până în 10%.

O altă diferenţă este că certificatele turbo ale Erste ajung lascadenţă în septembrie 2011, în timp ce aproape toate certificatelepe care Raiffeisen vrea să le aducă pe Bursă au maturitate teoreticnelimitată, cu excepţia certificatului SHORTDAX Index, care expirăîn aprilie 2012.

"Mai devreme sau mai târziu aceste instrumente vor avea succes.Vom beneficia şi noi de know-how-ul pe care marile grupuri străineîl aduc pe Bursă. Acesta este un pas premergător al lor înmanagementul şi dezvoltarea Bursei, pentru că noi suntem cu unsecol în urmă. Americanii au contracte cu vânzare în lipsă de acumo sută de ani şi nouă ne este frică să le introducem", spune MihaiChişu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO