Românii pot investi în indicii americani şi europeni direct de pe Bursă prin certificatele aduse de Raiffeisen

Autor: Adrian Cojocar 03.08.2010

Raiffeisen Centrobank, banca mamă a firmei de brokeraj locale Raiffeisen Capital & Investment (RCI), este foarte aproape de a lista pe Bursă nouă instrumente financiare cu ajutorul cărora investitorii vor putea specula evoluţia atât în sus, cât şi în jos a mai multor categorii de mărfuri şi a principalilor indici de pe plan extern.



Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a anunţat că a admis deja la tranzacţionare nouă emisiuni individuale de produse structurate, care sunt certificate cu activ suport pe indicii ROTX, indicele EuroSTOXX50, indicele S&P500, indicele DAX, precum şi mărfurile aur (gold) şi ţiţei neprelucrat (brent crude oil).

"Credem că va exista interes pentru aceste certificate, pe măsură ce clienţii se vor familiariza cu această clasă de instrumente. Spre exemplu, numai Raiffeisen Centrobank are peste 1.500 de certificate emise. Au existat investitori care doreau să tranzacţioneze aceste instrumente, însă un impediment a fost faptul că nu erau listate pe piaţa locală (implicit nu erau denominate în lei) şi nici intermediarii de pe plan local nu le-au promovat prea mult. Erau prea puţin cunoscute", spune Camelia Păduraru, reprezentant în cadrul departamentului de vânzări şi tranzacţionare din cadrul Raiffeisen Capital & Investment.

Introducerea produselor structurate la Bursă vine ca răspuns la introducerea de către bursa din Sibiu (Sibex) a contractelor futures pe indicele Dow Jones, a căror popularitate este în creştere.

Investitorii locali, care în marea majoritate sunt speculatori, conform brokerilor, şi care urmăresc atent evoluţia pieţelor externe, vor avea posibilitatea să speculeze mişcările burselor europene şi americane direct prin intermediul bursei de la Bucureşti şi fără să-şi asume riscuri foarte mari, în condiţiile în care aceste instrumente nu se tranzacţionează în marjă.

Dacă bursa locală este afectată de faptul că economia românească se află încă în recesiune, marea majoritate a economiilor globale şi-au revenit din criză, fapt ce poate fi speculat de investitorii autohtoni.

Evoluţia indicelui S&P500, cel mai urmărit indice american, şi a indicelui EuroStoxx50, care urmăreşte evoluţia celor mai importante 50 de companii din zona euro, va putea fi speculată prin intermediul certificatelor introduse de Raiffeisen.

Brokerii spun că aceste produse structurate pot fi folosite de investitori în scopul diversificării portofoliilor de care dispun, atât pe piaţa americană, cât şi europeană, sau pot face hedging folosind aceste instrumente dacă se aşteaptă la o depreciere a portofoliului de acţiuni de pe Bursă prin instrumentele "short" pe care le oferă aceste produse structurate. De exemplu, un investitor care ar dori să-şi protejeze portofoliul de corecţii, ar putea cumpăra un anumit număr de certificate de tipul SHORTDAX, astfel că o eventuală scădere a valorii portofoliului de pe Bursă ar fi compensată de profitul obţinut din aceste instrumente şi invers.

"În statele din afară, produsele structurate se bucură de un interes major din partea tuturor categoriilor de investitori. Pe lângă potenţialul financiar pe care-l pot aduce aceste certificate, ele mai pot fi utilizate şi de către investitorii de portofoliu în vederea diversificării plasamentelor. Dacă ne gândim, spre exemplu, la inflaţie, ne gândim şi la plasamente în aur, dacă în schimb ne aşteptăm la revenirea economiei mondiale, putem plasa bani în petrol pentru a beneficia de această revenire", spune Mihai Chişu, broker la societatea de brokeraj IFB Finwest.

El mai spune că aceste certificate oferă posibilitatea investitorilor de a specula nişte indici externi care altfel ar fi trebuit accesaţi prin platforma externă şi această modalitate este greoaie, iar prin intermediul Bursei, accesarea acestor instrumente este mult facilitată. Totodată, investitorii vor putea urmări permanent evoluţia instrumentelor pe Bursă.

Care este diferenţa dintre produsele structurate Raiffeisen şi Erste

Instrumentele pe care Raiffeisen le va introduce la Bursă sunt diferite de cele Turbo pe care Erste Bank le-a listat luna trecută şi care au activ suport similar, respectiv indicele DAX, preţul aurului şi preţul petrolului. Erste a mai listat şi trei certificate pe indici fără efect de levier.

Diferenţa majoră dintre aceste instrumente este că certificatele Raiffeisen oferă randamentul activului suport, în timp ce certificatele turbo introduse de Erste au un efect de levier care fac ca atât câştigul, cât şi pierderea investitorului din acestea să fie mult mai mare decât randamentul activului suport.

De exemplu, dacă indicele DAX creşte cu 10%, certificatele turbo EB DAX TURBO LONG ale Erste vor aduce investitorului un randament de 51%, în timp ce la o mişcare similară a DAX, investind în certificatele Raiffeisen, DAX Investment, investitorul va obţine randamentul indicelui, de 10%.

Pe de altă parte, la o scădere a indicelui DAX de 10%, cu certificatele turbo EB DAX TURBO LONG, investitorul şi-ar pierde aproape jumătate din bani, în timp ce cel pe instrumentele Raiffeisen ar consemna o scădere mult mai mică, de până în 10%.

O altă diferenţă este că certificatele turbo ale Erste ajung la scadenţă în septembrie 2011, în timp ce aproape toate certificatele pe care Raiffeisen vrea să le aducă pe Bursă au maturitate teoretic nelimitată, cu excepţia certificatului SHORTDAX Index, care expiră în aprilie 2012.

"Mai devreme sau mai târziu aceste instrumente vor avea succes. Vom beneficia şi noi de know-how-ul pe care marile grupuri străine îl aduc pe Bursă. Acesta este un pas premergător al lor în managementul şi dezvoltarea Bursei, pentru că noi suntem cu un secol în urmă. Americanii au contracte cu vânzare în lipsă de acum o sută de ani şi nouă ne este frică să le introducem", spune Mihai Chişu