Burse - Fonduri mutuale

Românii au plasat 1,65 mld. lei în cea de-a zecea emisiune de titluri de stat Fidelis derulată de Ministerul Finanţelor la Bursă

Românii au plasat 1,65 mld. lei în cea de-a zecea...

Autor: Eduard Ivanovici

23.12.2022, 11:09 494

 

Ministerul Finanţelor a atras 853,9 milioane lei şi, respectiv, 162,7 milioane euro, (valori însumând 1,65 miliarde lei – 336,3 milioane euro) prin a zecea ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (Fidelis) derulată în ultimii trei ani prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti.

Astfel, valoarea celor zece runde de finanţare derulate în ultimii trei ani la BVB de către Ministerul Finanţelor se apropie de 15,2 miliarde lei (3,1 miliarde euro).

„Parteneriatul statului român cu instituţiile pieţei de capital oferă o platformă stabilă pentru economiile şi investiţiile persoanelor fizice care participă la emisiunile lansate în cadrul Programului FIDELIS. Continuitatea prin ediţii trimestriale, condiţiile avantajoase, precum şi mecanismele bine dezvoltate ale sindicatului de intermediare şi ale Bursei, atrag cu fiecare nouă emisiune noi investitori şi oferă oportunităţi de reinvestire clienţilor care au accesat astfel de instrumente încă de la relansarea lor în 2020. Din cele patru ediţii Fidelis oferite în acest an, oferta lunii decembrie, în care investitorii au plasat aproximativ 1,7 miliarde lei echivalent, reprezintă al doilea succes al anului după oferta lunii aprilie. Sumele importante investite în acest an, de aproximativ 6 miliarde lei echivalent, reflectă atât încrederea investitorilor în capacitatea statului român de a oferi instrumente sigure şi avantajoase, dar şi încrederea că banii lor sunt pe mâini bune, partenerii noştri fiind implicaţi cu profesionalism în derularea acestui proiect”, a declarat Adrian Câciu, Ministrul Finanţelor.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager şi Intermediar) şi Banca Transilvania (Grup de Distribuţie), precum şi Alpha Bank România, Banca Comercială Români, BRD - SocGen  (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate şi prin opt participanţi eligibili.

„Reluarea emisiunilor de titluri de stat Fidelis, în august 2020, a fost de bun augur atât pentru Statul Român, cât şi pentru investitori şi piaţa de capital şi, totodată, demonstrează cooperarea fructuoasă dintre Stat şi Bursă, fiind un parteneriat benefic pentru toţi cei implicaţi. Cele peste 3 miliarde euro atrase de Ministerul Finanţelor prin emisiunile de stat Fidelis reprezintă 60% din valoarea cumulată a tuturor rundelor de finanţare derulate la BVB în ultimii trei ani, de 5,1 miliarde euro. Acest parteneriat nu se rezumă doar la titlurile de stat Fidelis, ci trebuie să amintim câteva rezultate obţinute numai în acest an, respectiv schimbarea sistemului de taxare a câştigului pe piaţa de capital, dar şi Strategia de dezvoltare a pieţei de capital”, a declarat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 5 – 19 decembrie, românii au plasat peste 10.700 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro.

„Fondurile semnificative atrase de emisiunile Fidelis continuă să sublinieze două trenduri importante pentru investitorii de retail: disponibilitatea fondurilor pentru investire sau economisire şi aversiunea faţă de instrumentele cu profil de risc mai ridicat. Observăm, de asemenea, că pe lângă a fi un prim punct de contact cu piaţa de capital pentru din ce în ce mai mulţi clienţi noi, un număr important de investitori recurenţi îşi continuă plasamentele în produse în care au încredere şi care le asigură o diversificare şi un randament optime în perioade de incertitudine ridicată. Pe măsură ce emisiunile iniţiale încep să ajungă la maturitate şi să genereze volume în piaţa secundară, putem vorbi despre  un impact multiplu al instrumentelor în rândul segmentului de retail, atât de familiarizare cu investiţiile ca şi concept, cât şi de realocare a fondurilor în portofoliu şi monitorizare a randamentelor pe diferite tranşe”, a spus Daniela Secară, Directorul General al BT Capital Partners.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO