Burse - Fonduri mutuale

Rezultatele BCR - Erste au tras in sus SIF-urile si bancile

31.07.2008, 18:41 16

Rezultatele publicate de Erste Bank si, in special, cresterea de profit raportata de BCR pe primul semestru au readus speranta pe Bursa, contribuind la revenirea pietei.
Actiunile din sectorul financiar au inregistrat ieri una dintre cele mai bune evolutii din ultimele luni, SIF-urile castigand in medie 3%, in timp ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) au crescut cu peste 5%. Atat SIF-urile, cat si Banca Transilvania au inregistrat scaderi puternice in ultima perioada, pierzand peste 30% de la inceputul lunii iunie, pe fondul turbulentelor de pe pietele internationale, care au afectat sectorul financiar.
Actiunile BRD, cea mai mare baca listata, au castigat ieri aproape 4%, la fel ca si titlurile Petrom, care este asteptata sa raporteze castiguri in crestere saptamana viitoare.
"Rezultatele bune raportate de cele doua banci ar putea sa ajute Bursa. Ma mai astept ca si Petrom si sectorul bancar sa vina cu rezultate bune, cu randamente peste cele de anul trecut, iar acestea sa fie de ordin operational, si nu sa vina din vanzarea unor active", spune Mihai Piscan, broker la EFG Eurobank Securities.
Octavian Molnar, directorul general al societatii de brokeraj IFB Finwest, este de parere ca s-a creat un mediu favorabil pentru cresteri, in conditiile in care pretul petrolului a inregistrat scaderi, piata americana a crescut, iar rezultatele financiare venite de la Erste si in special de la BCR au fost si ele foarte bune. "Apar anumite semne de revigorare a economiei americane, iar piata din Romania incearca la randul ei sa anticipeze finalul crizei", spune Molnar.
El este de parere totusi ca daca americanii nu ar fi inregistrat marti o crestere importanta, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) apreciindu-se cu 2,4%, Bursa de la noi ar fi scazut, indiferent de rezultatele raportate de Erste si BCR.
Banca austriaca Erste Bank a raportat pentru primul semestru un profit in crestere cu 12,5%, insa cea mai importanta stire din piata a fost profitul net inregistrat de BCR, care a crescut in primul semestru al acestui an cu circa 63,5%, ajungand la un nivel de 206,6 mil. euro (759,5 mil. lei).
Cresterea profitului BCR favorizeaza in mod direct SIF-urile, care incaseaza in fiecare an dividende semnificative de la cea mai mare banca romaneasca.
SIF-urile au incasat in primul semestru cate 6 mil. euro de la BCR reprezentand dividende aferente profitului net pe anul trecut. Fiecare dintre cele cinci SIF-uri detine cate 6% din actiunile BCR.
De asemenea, Andreas Treichl, presedintele Erste, a reafirmat ieri ca banca austriaca va respecta obligatia contractuala de listare a BCR pana anul viitor, listarea BCR fiind un pas important in determinarea valorii reale a activelor SIF. In prezent, actiunile detinute de SIF-uri la BCR sunt evaluate la valoarea contabila.
"Este posibil sa continue rebound-ul pe SIF-uri, insa este greu de spus, deoarece suntem intr-o perioada de vara in care lichiditatea este mica. Cu toate acestea, preturile actuale sunt cu 60% sub cele de anul trecut", spune Molnar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO