Burse - Fonduri mutuale

Rezultate sub asteptarile analistilor pentru Transelectrica

15.02.2008, 21:27 14

Scaderea este cauzata in principal de reducerea rezultatului din exploatare cu aproximativ 40% comparativ cu sfarsitul lui 2006, pana la un nivel de 156,7 mil. lei (47 mil. euro), coroborata cu o pierdere financiara de aproximativ 80,7 mil. lei (24,1 mil. euro) fata de castigul de 71,7 mil. lei (21,4 mil. euro) inregistrat in 2006.
In acelasi timp insa, rezultatul brut inregistrat de companie este in usoara crestere fata de cel bugetat, avand o valoare de 76 de mil. lei (23 mil. euro). Afacerile companiei au inregistrat un nivel de 2,3 mld. lei (688 de mil. euro), in scadere cu aproximativ 4% comparativ cu sfarsitul anului 2006.
"Rezultatele trebuie comparate cu doua puncte de referinta. Pe de o parte avem anul 2006, care a fost unul de exceptie, iar de cealalta parte avem bugetul nostru de venituri si cheltuieli. Fata de 2006, rezultatul de exploatare a scazut din cauza majorarii pretului de achizitie al electricitatii pentru consumul propriu si din cauza cheltuielilor suplimentare aferente congestiilor din retea. Daca in 2006 cumparam energia la 176 de lei pe MWh, anul trecut o cumparam la 243 de lei, preturi stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE)", a explicat Razvan Purdila, director piete de capital din cadrul Transelectrica.
Pe langa reducerea rezultatului din exploatare, performantele companiei au mai fost influentate negativ si de volatilitatea cursului de schimb care a erodat rezultatul financiar.
"Rezultatele sunt in conformitate cu asteptarile noastre si cu bugetul de venituri si cheltuieli. Ba chiar, la nivelul profitului brut, ne-am depasit usor tinta", a mai spus Purdila.
Wood & Co., banca de investitii ceha, care a intuit pentru Transelectrica un profit net de 17,3 mil. euro pentru 2007, a fost de parere la momentul respectiv ca transportatorul de energie a fost impovarat in mod deliberat de catre stat pentru obtinerea de resurse pentru a mentine pe linia de plutire unitati precum Termoeletrica care se afla intr-o situatie financiara deficitara.
Pentru anul acesta, analistii societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment estimeaza ca veniturile totale ale Transelectrica se vor ridica la 2,9 mld. lei (aproape 830 mil. euro, la un curs mediu de 3,5 lei/euro), in crestere cu 16% fata de veniturile totale inregistrate de companie anul trecut, de 2,5 mld. lei (circa 780 mil. euro, la un curs mediu de 3,34 lei/euro).
Profitul net pentru 2008 este estimat la 146,2 mil. lei (42 mil. euro), fata de un nivel de 51,6 mil. lei (15,5 mil. euro) estimat pentru anul trecut. La realizarea acestor prognoze, analistii RCI au luat in calcul rezultatele financiare ale Transelectrica pe primele trei trimestre din 2007, dar si noile tarife si parametri stabiliti de companie impreuna cu ANRE.
Actiunile Transelectrica au incheiat sedinta de ieri la un pret de 27,3 lei pe actiune, in crestere cu 1,1% comparativ cu ziua anterioara si cu o capitalizare bursiera de 551,3 mil. euro.
Transelectrica este controlata de Ministerul Economiei si Finantelor, care detine 73,7% din actiuni, urmat de Fondul Proprietatea, cu 13,5% din titluri, restul de 12,69% reprezentand capitalul tranzactionat la Bursa de Valori Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO