Burse - Fonduri mutuale

Reveniri miercuri la Bursa de la Bucureşti, în ultima zi în care se mai pot cumpăra acţiuni purtătoare de dividend pentru Fondul Proprietatea. BET creşte cu 0,5%, FP cu 1,6%

Reveniri miercuri la Bursa de la Bucureşti, în ultima...

Autor: Eduard Ivanovici

06.09.2023, 14:18 2758

Cu 0,45% se aprecia BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, în după-amiaza zilei de miercuri, 6 septembrie, după o scădere de 1,05% ieri, ca urmare a declaraţiilor Ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, conform cărora România ar putea aplica modelul italian de supraimpozitare a băncilor, discutându-se totodată de un impozit de 10% pe câştigurile titlurilor de stat.

Creşterea de astăzi vine în vreme ce data de 6 septembrie reprezintă ultima zi în care investitorii mai pot achiziţiona acţiuni purtătoare de dividend la Fondul Proprietatea, în urma vânzării integrale a participaţiei la Hidroelectrica. Dividendul brut de 1,7225 lei pe acţiune implică un randament istoric de circa 90%.

Termenul ex-date este mâine, 7 septembrie. Astfel, de joi, acţiunile FP nu mai sunt purtătoare de dividend şi se vor tranzacţiona la un preţ corectat cu valoarea dividendului brut menţionat mai sus, adică 0,2-0,23 lei pe unitate. Plata propriu-zisă a dividendelor se va realiza din 29 septembrie.

La ora publicării ştirii, Fondul Proprietatea avea cea mai ridicată lichiditate de la BVB, respectiv 51,5 milioane de lei, circa 60% din valoarea tuturor tranzacţiilor realizate cu acţiuni. FP se aprecia cu 1,6% şi, de altfel, toţi indici afişau creşteri, mai puţin BETAeRO.

Transgaz era pe plus cu 1,8%, Sphera Franchise Group se aprecia cu 1,5%, Purcari cu 1,4%, TTS cu 1%, iar MedLife şi TeraPlast cu 0,8%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO