Burse - Fonduri mutuale

Retrospectiva anului 2022 prin perspectiva listărilor de la Bursa de Valori Bucureşti: 42 de runde de finanţare cu acţiuni şi obligaţiuni, adică 60% din recordul de 68 de anul trecut, şi cu o valoare totală de 1,9 mld. euro, faţă de 2 mld. euro in 2021. Număr record de investitori

Autor: Eduard Ivanovici, Liviu Popescu

28.12.2022, 15:20 358

Cu un război la graniţă şi o inflaţie neatinsă de 20 de ani, care în unele zile au testat la maxim nervii investitorilor care mai nou au inclus pe agendă inclusiv ameninţări nucleare, ceea ce în urmă cu 5-10 ani părea de neconceput, Bursa de la Bucureşti a avut un 2022 cu mult peste chiar si cele mai optimiste aşteptări ale analiştilor. Astfel, 42 de runde de finanţare, dintre care 11 cu acţiuni şi 31 cu obligaţiuni, au debutat la Bucureşti în 2022, cu o valoare totală de 1,9 miliarde de euro, fata de 2,1 miliarde de euro în anul precedent, ceea ce arată faptul că cei care s-au finanţat prin bonduri, cât şi cei care şi-au listat din deţineri au înţeles că investiţiile sunt pe termen lung şi că, de multe ori, crizele aduc inevitabil o fereastră de oportunitate.

De la listarea ROCA Industry în ianuarie la emisiunile periodice ale statului prin Fidelis, la zornăitul clopoţelului BVB de către primarul Capitalei Nicuşor Dan, un nivel record al numărului de investitori, si până la modificări promulgate de preşedintele Iohannis pentru a uşura tranzacţionarea, 2022 a fost anul în care bursa, adică investitori, participanţi, companii şi analişti, s-a maturizat şi s-a călit în ceea ce nicio generaţie în viaţă din Europa nu a mai trăit: un război în toată regula la nici 500 de kilometri de Bucureşti.

 ZF vă prezintă mai jos cele mai importante evenimente din fiecare lună din anul 2022, care, până la 27 decembrie, a adus cu tot cu dividende un câştig de 2,7%:

 

Ianuarie

În data de 17 ianuarie, Chimcomplex Borzeşti, companie prezentă pe piaţa românească de capital din 1996, s-a transferat pe Piaţa Principală a Bursei sub simbolul CRC. La momentul transferului, Chimcomplex Borzeşti era cea mai mare companie listată pe piaţa AeRO, cu o capitalizare de aproape 8 miliarde lei, faţă de 6,6 miliarde de lei în prezent, deci un minus de 17,5%.

 

 

Chimcomplex este principalul producător si furnizor de substanţe chimice vitale din regiune şi administrează cel mai mare combinat de produse chimice, cu două platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea.

Zece zile mai târziu, pe 27 ianuarie, acţiunile Holdingrock1 (Roca Industry), holding care reuneşte companiile din domeniul materialelor de construcţii aflate în portofoliul ROCA Investments, au intrat la tranzacţionare pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) al Bursei. Evenimentul a venit după un plasament privat derulat în decembrie 2021, prin care au fost vândute 4,5 milioane de acţiuni la un preţ de 10 lei pe unitate.

Capitalizarea de la momentul listării a fost de 180,5 milioane de lei. Acum, valoarea de piaţă a Roca Industry (simbol bursier ROC1) este de 140,5 milioane de lei, reprezentând un declin de 22,2%.

 

Februarie

A doua lună – de departe cea mai aglomerată şi importantă de anul acesta –  a început cu o nouă emisiune de obligaţiuni a retailerului Elefant Online. În valoare de 17,5 milioane de lei, bondurile se listează începând cu 1 februarie pe SMT sub simbolul ELF26.

Este a doua emisiune de obligaţiuni Elefant listată la BVB. În 2018, Elefant Online a fost prima companie din sectorul său de activitate care a emis bonduri prin intermediul unui plasament privat, listându-le ulterior la Bursă.

Pe 2 februarie, DN Agrar Group, entitate înfiinţată în 2008 în zona centrală a Transilvaniei, care activează în sectorul agricol de producţie vegetală şi zootehnică, a debutat pe piaţa AeRO sub simbolul DN. Premergător listării, compania a atras de la investitori 24,7 milioane de lei în cadrul unui plasament privat.

 

 

Valoarea de piaţă a companiei este de 116,8 milioane de lei, cu circa 5% peste capitalizarea de la momentul listării, respectiv 111,4 milioane de lei, conform datelor agregate de ZF de la BVB.

În data de 4 februarie, Stanleybet Capital, societate de tip holding care integrează şi coordonează o reţea de agenţii de pariere sportivă şi slot machines, săli de jocuri de noroc şi platforme de jocuri de noroc în mediul online, a debutat la Bursa de Valori Bucureşti cu prima sa emisiune de obligaţiuni, în valoare de 20 milioane de lei. Bondurile sunt prezente pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare sub simbolul bursier SBET24.

O altă listare de acţiuni de anul acesta a fost cea a ABN Systems International (ABN), companie de tehnologie înfiinţată în 2002 şi unul dintre liderii de distribuţie de produse şi accesorii IT&C din România. Debutul din 14 februarie a fost realizat în urma primei oferte publice iniţiale primare derulate pe piaţa AeRO, în urma căreia societatea a atras 5,5 milioane de lei de la investitori.

Compania era evaluată atunci la 93,7 milioane de lei, prin comparaţie cu aproximativ 54 de milioane de lei în ultimele zile de tranzacţionare ale lui 2022. Astfel, valoarea de piaţă a coborât cu 42,4%.

Revenind la segmentul de obligaţiuni, pe 18 februarie, INOX – unul dintre cei mai importanţi producători români de produse şi accesorii de inox –  a listat prima sa emisiune de bonduri sub simbolul INOX24E. Obligaţiunile au valoarea de un milion de euro, iar fondurile atrase de la investitori sunt folosite pentru achiziţia de noi echipamente şi reabilitarea facilitaţilor existente, implicit dezvoltarea celui mai nou domeniu de activitate al companiei, producţia de dispozitive medicale: măşti chirurgicale şi material filtrant.

Acţiunile Dr. Fischer Dental (simbol bursier DENT), lider al pieţei de tehnică dentară din România, s-au listat pe 22 februarie pe piaţa AeRO după un plasament privat de 5,1 milioane de lei, fonduri destinate extinderii pe plan naţional şi internaţional. La acea dată, capitalizarea grupului atingea 33,4 miliarde de lei. În prezent, compania are o valoare de 20 de milioane de lei, minus 40%.

Pe 24 februarie, prima zi a războiului declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina, circa 15 miliarde de lei (3 miliarde de euro) s-au evaporat la Bursa de Valori Bucureşti, când s-au înregistrat cele mai multe tranzacţii din istorie, 23.000 de vânzări şi achiziţii, iar indicele principal BET a pierdut 4%.

În ultima zi a lunii, Grup Şerban Holding, companie antreprenorială românească activă în mai multe domenii din agricultură, a debutat pe piaţa AeRO sub simbolul GSH.

 

 

Debutul a fost realizat după atragerea de la investitori a sumei de 12,7 milioane de lei. Conform datelor BVB, compania afişează o capitalizare de 310,2 milioane de lei, cu 13% sub valoarea din 28 februarie.

De la finalul lunii februarie 2020, când a fost înregistrat primul caz de coronavirus în România, si până la sfârşitul lui februarie 2022, piaţa locală de capital a crescut cu 55% prin prisma indicelui BET-TR şi cu 39% luând în calcul indicele BET.

 

Martie

Comisia Indicilor a decis în şedinţa din 9 martie ca Aquila (AQ), jucător prezent pe piaţa de distribuţie a bunurilor de larg consum, să devină al douăzecilea emitent inclus în indicele de referinţă BET, cât şi în BET-TR, unde sunt incluse dividendele atribuite acţionarilor. Modificările au intrat în vigoare pe 21 martie.

Din 14 martie, acţiunile Transilvania Investments, care şi-a schimbat numele din SIF Transilvania, se tranzacţionează la BVB sub simbolul TRANSI.

Două zile mai târziu, Bento – Intelectually Curious (2B Intelligent Soft), companie specializată în dezvoltarea şi implementarea de soluţii software şi furnizarea de servicii de infrastructură IT şi cloud, a debutat pe piaţa AeRO sub simbolul BENTO, cu o capitalizare de 54,1 milioane de lei. În prezent, societatea este evaluată la 45,5 milioane de lei, în coborâre cu 16%.

În data de 21 martie, cinci noi companii prezente la BVB – MedLife, Purcari Wineries, Conpet Ploieşti, Impact Developer & Contractor şi Sphera Franchise Group – au intrat în componenţa indicilor FTSE Russell dedicaţi Pieţelor Emergente.

Pe 29 martie, Bursa de Valori a dat startul unei noi ediţii a Made in Romania, program dedicat antreprenorilor români.

Totodată, Brikston Construction Solutions, unul dintre cei mai mari producători locali de blocuri ceramice şi cărămidă şi singurul producător de ţiglă ceramică la nivel naţional, a revenit la tranzacţionare pe piaţa AeRO. Acţiunile companiei au fost tranzacţionate anterior pe piaţa Rasdaq, din 1997 până în 2015, sub simbolul CERE. De la relistare, capitalizarea a scăzut de la 1,6 miliarde de lei la 673 de milioane de lei.

Apoi, în ultima zi a lunii, Impetum Group a lansat Agista, primul fond de investiţii din România, cu focus pe piaţa AeRO, care ajută IMM-urile să se listeze la bursă, finanţează şi accelerează creşterea acestora prin intermediul pieţei de capital. Agista a pornit cu o capitalizare de 25 de milioane de euro.

 

 

Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni a crescut în primul trimestru al anului cu 105% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a depăşit cinci miliarde de lei. De asemenea, valoarea tranzacţiilor realizate în primele trei luni cu acţiunile companiilor listate BVB a depăşit valoarea din primele şase luni ale anului trecut.

 

Aprilie

Prima zi a lunii aprilie a marcat încheierea ediţiei a VII-a a ofertei de vânzare de titluri de stat Fidelis, acestea intrând la tranzacţionare la BVB pe 7 martie. Micii investitori au subscris circa două miliarde de lei în intervalul 17 martie – 1 aprilie.

Ulterior, mai exact pe 6 aprilie, Banca Comercială Română (BCR) a listat o nouă emisiune de obligaţiuni corporative în valoare de 351,1 milioane de lei, sub simbolul bursier BCR27. Este prima finanţare prin obligaţiuni listate la Bursă a BCR din acest an, iar valoarea totală a obligaţiunilor BCR disponibile la tranzacţionare este de trei miliarde de lei.

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat pe 20 aprilie legea de simplificare a impozitării investitorilor din piaţa de capital. Din cei 264 de deputaţi prezenţi, au fost înregistrate 213 voturi pentru, 46 abţineri şi 5 voturi împotrivă. Legea prevede reţinerea la sursă a impozitelor generate de câştigurile de capital pentru investitorii individuali, prin impozitarea diferenţiată a profiturilor realizate, şi anume cu 1% pentru deţinerile de peste un an şi 3% pe cele mai mici de un an, fără ca pierderile să mai fie compensate. Obligaţia calculării, reţinerii la sursă, declarării şi plăţii impozitului vor reveni intermediarilor şi administratorilor de fonduri. Noile prevederi legislative urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Obligaţiunile emise de Primăria Municipiului Bucureşti au intrat la tranzacţionare pe Piaţa Principală a Bursei pe 29 aprilie, valoarea ajungând la 555 de milioane de lei.

 

 

În cadrul plasamentului privat, menit a refinanţa o emisiune de obligaţiuni din 2015, cu scadenţa în 4 mai 2022, au fost vândute 55.500 de bonduri nominative, neconvertibile, negarantate, denominate în lei, cu o valoare nominală unitară de 10.000 de lei şi cu o rată anuală a dobânzii de 7,33%.

În luna aprilie nu s-a înregistrat nicio listare de acţiuni la Bursa de la Bucureşti.

 

Mai

Prima listare de acţiuni din luna mai, cea a Chromosome Dynamics (CHRD), s-a realizat în ziua a cincea a lunii. Evenimentul a marcat a opta listare a unei companii la BVB în 2022.

 

 

Capitalizarea Chromosome – afacere integrată de dezvoltare şi cercetare în agribusiness centrată pe soluţii inovatoare de IT şi inteligenţă artificială – ajungea pe 5 mai la 18,9 milioane de lei, faţă de 17,5 milioane de lei în prezent.

OMRO IFN, una dintre primele instituţii de microfinanţare din România, a listat pe 10 mai o nouă emisiune de obligaţiuni. Bondurile în valoare de 10 milioane de lei sunt disponibile la tranzacţionare sub simbolul bursier OMRO26. Prima emisiune de obligaţiuni OMRO, în valoare de două milioane de euro, a fost listată în 2020.

A doua şi ultima listare de acţiuni din luna mai a fost cea a STK Properties, vehicul investiţional înfiinţat de fondul de investiţii STK Emergent, axat pe dezvoltarea de proiecte imobiliare în Cluj-Napoca.  În data de 18 mai, acţiunile STKP au intrat la tranzacţionare pe piaţa AeRO, după ce compania a atras de la investitorii din piaţa de capital 3,5 milioane de lei. Valoarea de piaţă a STK Properties atinge 20,5 milioane de lei, de la 21 de milioane la momentul listării.

Aproape 118.000 de tranzacţii au fost realizate în luna mai la BVB, cu 44,6% mai mult faţă de luna precedentă, însă pe volume mai mici.

 

Iunie

Sipex Company, care activează în domeniul distribuţiei materialelor şi finisajelor pentru construcţii, a fost singura societate care a venit cu acţiuni la Bursă în luna iunie, debutând pe piaţa AeRO sub simbolul SPX.

 

 

Listarea a avut loc pe 3 iunie, după un plasament privat de 10,6 milioane de lei. La acea vreme, capitalizarea atingea 168 de milioane de lei, faţă de 116 milioane în prezent.

Pe 21 iunie s-a încheiat oferta de vânzare de titluri Fidelis, ediţia a VIII-a, de către Ministerul Finanţelor, la dobânzi care au ajuns chiar şi la 7,8% în lei, titlurile de stat intrând la tranzacţionare pe 27 iunie. Micii investitori au subscris 1,44 miliarde de lei între 6 şi 21 iunie.

O zi mai târziu, BCR a listat o nouă emisiune de obligaţiuni verzi în valoare de 702 milioane de lei, sub simbolul BCR27A. Bondurile au o maturitate de cinci ani şi o dobândă fixă anuală de 9,079 %. Noua emisiune de obligaţiuni se înscrie în demersurile băncii de aliniere la criteriile ESG (mediu, social şi guvernanţă corporativă).

În data de 23 iunie, producătorul de vinuri Crama la Salina a listat prima sa emisiune de obligaţiuni la Bursă, în valoare de două milioane de euro. Evenimentul a fost urmat, în ziua de 24 iunie, de listarea unor bonduri de 525 de milioane de lei ale Raiffeisen Bank.

Numărul celor care tranzacţionează pe bursa românească a depăşit 117.000 de investitori, conform Fondului de Compensare al Investitorilor (FCI) de la jumătatea acestui an.

 

Iulie

Al doilea semestru al anului a început cu o scădere semnificativă a activităţii la Bursa de Valori Bucureşti, reflectată ulterior în nivelul mediu al lichidităţii pieţei. Astfel, în luna iulie, nu a fost înregistrată nicio listară de acţiuni sau obligaţiuni, chiar dacă, până atunci, piaţa locală de capital recuperase integral scăderile cauzate de conflictul ruso-ucrainean, notând în acest sens o apreciere de 0,8% a indicelui BET-TR.

 

August

Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central au lansat, pe 8 august, Platforma Înrolare Investitori, împreună cu partenerii de la Aurachain şi eVOTE. Prin intermediul proiectului, după parcurgerea unui proces de identificare a persoanelor fizice, se deschid conturi de utilizator cu ajutorul cărora investitorii pot participa şi vota online la Adunările Generale ale Acţionarilor organizate de companiile listate la BVB.

Pe 29 august, Meta Estate Trust, companie de tip holding care activează în industria de real estate, a intrat la tranzacţionare după o ofertă publică iniţială (IPO) de 14 milioane de lei.

 

 

Debutul a fost efectuat pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, acţiunile fiind listate sub simbolul MET. Valoarea de piaţă este de 77,8 milioane de lei, de la 98,35 milioane de lei la finele lunii august. Capitalizarea a scăzut astfel cu 21%.

În ultima zi a lunii, Raiffeisen Bank a listat prima sa emisiune de obligaţiuni sustenabile la Bursa de Valori Bucureşti, în valoare de 500,85 milioane de lei. Bondurile de tip senior, eligibile, nepreferenţiale, denominate în lei au o maturitate de cinci ani, fiind scadente în 2027, şi o dobândă fixă anuală de 8,92%.

În primele opt luni ale anului au fost realizate peste un milion de tranzacţii la BVB, cu 43% peste aceeaşi perioadă din 2021.

 

Septembrie

Ministerul Finanţelor a atras 423,1 milioane lei, respectiv, 120,6 milioane euro (valori însumând puţin peste un miliard de lei – 206,6 milioane euro) prin a noua ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie Fidelis derulată în ultimii trei ani prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti. Titlurile au intrat la tranzacţionare pe 22 septembrie.

Pe fondul scăderilor semnificative de anul acesta, Bursa de Valori Bucureşti a ajuns la sfârşitul celui de-al treilea trimestru la un număr record de 128.026 de investitori, în creştere cu 9,2% faţă de intervalul aprilie-iunie 2022, când totalul a fost de 117.292. Prin comparaţie, la finele lunii septembrie 2021, numărul de investitori era de 74.436, observându-se astfel un avans de 72% de la an la an.

Cu un declin de 12% (1.420 de puncte) în septembrie, piaţa de capital din România a avut a treia cea mai slabă lună septembrie din istoria sa, după cele din 1998 (-18%) şi 2008 (-21%).  Circa 14 miliarde de lei s-au evaporat din cauza scăderilor bursiere pe plan internaţional, accentuate de tendinţa de creştere a randamentelor titlurilor de stat şi scenariilor de recesiune.

 

Octombrie

Pe 12 octombrie, BCR a listat o nouă emisiune de bonduri corporative în valoare de 334 de milioane de lei, sub simbolul BCR28C. Este a treia finanţare prin obligaţiuni listate la BVB a BCR în acest an.  BCR a emis şi vândut către 10 obligatari un număr de 668 obligaţiuni cu o valoare nominală de 500.000 lei şi cu scadenţa la 6 octombrie 2028, cu o rată a dobânzii fixă de 9,57% pe an.

 

Noiembrie

Raiffeisen Bank a listat pe 2 noiembrie a doua emisiune de obligaţiuni sustenabile la Bursa de la Bucureşti, valoarea atingând în acest caz 325,5 milioane de lei. Bondurile au scadenţa pe 18 octombrie 2027 şi o dobândă fixă anuală de 9,404%. Fondurile atrase vor fi utilizate pentru finanţarea şi refinanţarea, parţială sau integrală, a unor împrumuturi eligibile noi sau existente care oferă beneficii distincte pentru mediu, cum sunt Împrumuturile Verzi şi Sociale Eligibile, cu o alocare minima de 50% pentru categoriile sociale. Diferenţa până la 100% va fi alocată categoriilor verzi conform criteriilor de eligibilitate descrise în Cadrul Emitentului privind emisiunea de Obligaţiuni pentru Sustenabilitate a băncii.

În 11 noiembrie, Bursa de Valori Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara au încheiat un parteneriat care are ca scop ancorarea viitoarelor generaţii de studenţi în absolvenţi în actuala realitate economică prin facilitarea accesului la informaţii legate de economisire, investiţii şi antreprenoriat.

BET a urcat cu 8,6% în noiembrie, cel mai bun ritm de creştere din ultimele 20 de luni, după ce, în martie 2021, indicele s-a apreciat cu 9,7%.

 

Decembrie

Ascendia, companie românească specializată în domeniul eLearning, prezentă pe piaţa AeRO din 2016, a listat pe 6 decembrie o nouă emisiune de obligaţiuni pe SMT. În valoare de 4,265 milioane de lei, bondurile sunt disponibile la tranzacţionare sub simbolul ASC27. Prima emisiune de obligaţiuni Ascendia, în valoare de 3 milioane de lei, a fost listată în 2019.

Ulterior, Libra Internet Bank a listat a treia sa emisiune de bonduri, în valoare de 4,262 milioane de euro, ca urmare a unui plasament privat derulat în 12-26 iulie 2022. Obligaţiunile au o valoare nominală unitară de 500 de euro, cu o scadenţa de 10 ani şi o rată a cuponului fixă de 6,5% pe an, plătibilă semestrial. Listarea propriu-zisă a bondurilor a avut loc pe 16 decembrie.

Pe 15 decembrie, Bursa de Valori Bucureşti a aniversat 140 de ani de la înfiinţarea primei burse de valori mobiliare din România, în 1882.

 

 

Ministerul Finanţelor a atras 853,9 milioane de lei, respectiv 162,7 milioane de lei (valori însumând 1,65 miliarde de lei/336,3 milioane de euro) prin a zecea ofertă primară de vânzare de titluri de stat Fidelis. Emisiunile au intrat la tranzacţionare la BVB pe 23 decembrie.

În ultimele patru luni ale anului nu s-a înregistrat nicio listare de acţiuni la BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO