Burse - Fonduri mutuale

Retrasib Sibiu şi-a redus profitul cu 69% anul trecut

Autor: Adrian Cojocar

21.02.2012, 19:07 253

Producătorul de transformatoare electrice de mare putere Retrasib Sibiu (RTRA) a obţinut anul trecut un profit net de 1,2 mil. lei, mai mic cu 69% faţă de câştigul din 2010, care s-a ridicat la 3,8 mil. lei. Diminuarea profitului a fost cauzată de reducerea vânzărilor cu 13% anul trecut, la 41,3 mil. lei.

Rezultatul companiei din activitatea de bază s-a înjumătăţit anul trecut, la 3 mil. lei, după ce în 2010 se ridica la 5,5 mil. lei.

Din cauza termenelor mai lungi şi întârzierilor la plată, creanţele Retrasib au crescut anul trecut cu 27%, la 15,9 mil. lei, fapt ce a determinat compania să se împrumute mai mult la bănci, creditele atrase urcând cu 18%, la 17,2 mil. lei.

Principalul client al Retrasib este Transelectrica Bucureşti (TEL), care anul trecut a întârziat licitaţiile, majoritatea cheltuielilor survenind în ultimele trei luni ale anului.

Transelectrica şi-a propus ca în următorii ani să accelereze investiţiile în reţeaua naţională de transport a electricităţii, şi şi-a bugetat pentru perioada 2012 - 2014 investiţii care cumulează 580 mil. euro, nivelul propus pentru acest an fiind de 782 mil. lei (182 mil. euro) cu 49% mai ridicat decât anul trecut.

Pe de altă parte se pune întrebarea cum va finanţa Transelectrica bugetul de investiţii având în vedere că firma nu mai poate apela ca în trecut la credite întrucât şi-a ngajat integral capacitatea de garantare prin cesiune de creanţe.

În aceste condiţii compania ar putea apela la alocaţii bugetare sau creşterea tarifelor de transport.

Retrasib a plătit dobânzi mai mari anul trecut la credite, în valoare de circa 1,5 mil. lei, fapt ce a afectat profitul companiei anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO