Burse - Fonduri mutuale

Reducerea profitului SNP nu a schimbat parerea analistilor

Reducerea profitului SNP nu a schimbat parerea analistilor
28.02.2008, 19:56 16

Principalele societati de brokeraj de pe piata isi mentin, in general, recomandarile favorabile privind actiunile Petrom (SNP) dupa ce compania a raportat marti un profit net de 532 mil. euro (1,77 mld. lei), sub asteptarile analistilor care indicau un profit net intre 540 si 690 mil. euro.
Actiunile Petrom au pierdut 3% in ultimele doua zile, dupa raportarea rezultatelor. Profitul net al Petrom a scazut cu 18% in euro si cu 22% in lei fata de 2006.
Analistii sustin ca profitul Petrom pe anul trecut a fost afectat de o serie de costuri nerecurente si mizeaza pe rezultate in crestere in acest an, pe fondul unui pret ridicat al petrolului si a unor costuri operationale mai reduse.
Analistii Raiffeisen Centrobank Austria si-au reconfirmat recomandarea de "cumparare" si pretul tinta de 0,468 lei/actiune pentru urmatoarele 12 luni.
"Rezultatele preliminare ale Petrom pe 2007 au fost in mare in linie cu estimarile noastre. Cu toate ca a reusit sa-si stabilizeze productia de petrol in ultimele doua trimestre la 190.000 de barili pe zi, volumul productiei a scazut cu 4% fata de anul precedent, ceea ce ne asteptam. Al doilea factor major care a influentat rezultatele a fost cursul dolar/leu. Dolarul a inceput anul 2007 slab in raport cu leul, dar s-a intarit in ultimele luni din 2007 si a continuat la fel in 2008. Aceasta evolutie avantajeaza Petrom, deoarece cresterea pretului petrolului in dolari este accentuata cand se transforma in lei", a explicat Philipp Chladek, equity analyst la Raiffeisen Centrobank.
El mai spune ca intarirea dolarului fata de leu reduce si presiunea costurilor operationale ale Petrom pe partea de explorare si productie, care sunt platite in lei, dar sunt exprimate in dolari pe baril, potrivit standardului international.
Scaderea productiei Petrom a determinat o scadere a cifrei de afaceri cu circa 0,5% in euro si cu 6% in lei, la 3,67 mld. euro (12,28 mld. lei). Veniturile din exploare au scazut, de asemenea, cu circa 7,4% in lei, insa cheltuielile din exploatare au ramas la un nivel similar celui din 2006.
"In ciuda problemelor macroeconomice din Romania si a deprecierii leului fata de dolar, costurile de productie au crescut din nou cu 6% din cauza costurilor mai mari cu personalul si cu energia electrica. Din acest motiv Petrom a hotarat sa-si construiasca propria centrala electrica pe baza de gaz pentru a-si reduce costurile de productie, care raman principala problema pe segmentul upstream (de explorare si productie - n.red.)", a declarat Jakub Zidon, analist la Erste Bank.
El mai spune ca profitul Petrom din ultimul trimestru a fost afectat de costuri unice, cum ar fi provizioane pentru niste litigii pe care compania le are cu fosti si actuali angajati. Valoarea provizioanelor constituite in acest sens se ridica la 62 mil. euro, in conditiile in care Petrom a inregistrat un profit net de 65 mil. euro in ultimul trimestru.
Adrian Danciu, principalul analist al Broker Cluj, sustine ca, desi rezultatele Petrom au fost sub asteptari, compania ar trebui sa inregistreze o crestere semnificativa a profitului in acest an, motiv pentru care actiunile Petrom raman in continuare atractive. El si-a redus insa pretul tinta pentru titlurile Petrom de la 0,6 lei in luna decembrie la 0,5 lei.
"Din punctul meu de vedere rezultatele sunt sub asteptari. Ne-am asteptat ca Petrom sa beneficieze intr-o masura mai mare de cresterea pretului titeiului in ultimul trimestru. Totusi, cresterea EBITDA in trimestrul al patrulea arata ca activitatea Petrom este pe drumul cel bun. Avand in vedere evolutia pretului petrolului si a cursului de schimb leu/dolar, rezultatele Petrom ar trebui sa fie net superioare in primul trimestru, fata de anul trecut", a declarat Adrian Danciu.
El se asteapta ca investitiile realizate de Petrom anul trecut, in special pe segmentul de explorare si productie, sa se vada in scaderea costurilor de productie in urmatorii ani.
Pe partea de rafinare si distributie, perspectivele raman in continuare negative, cresterea pretului petrolului determinand ca marjele de rafinare sa ramana negative.
"Profitabilitatea Petrom pe segmentul de rafinare si marketing s-ar putea imbunatati abia din 2011, cand va fi finalizata modernizarea Petrobrazi", sustin analistii ING Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO