Burse - Fonduri mutuale

RCI se aşteaptă ca statul să aprobe dividendul de la Transgaz

Analiştii RCI se aşteaptă ca statul să aprobe dividendul de la Transgaz

Autor: Adrian Cojocar

05.06.2011, 23:47 813

Analiştii fimei de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment(RCI) cred că statul, care controlează Transgaz Mediaş (TGN), vadecide săptămâna acesta distribuirea dividendelor record în valoarede 338,7 mil. lei (81,6 mil. euro) din profitul net realizat anultrecut de companie.

Valoarea dividendului brut pe acţiune propus în AGA care va avealoc joi la Transgaz este de 28,77 lei, reprezentând 11,3% dinultimul preţ de pe Bursă al titlurilor transportatorului de gazenaturale.

În AGA care a avut loc în urmă cu o lună reprezentantulMinisterului Economiei a surprins acţionarii votând împotrivadistribuirii de dividende din profitul societăţii pe motiv căTrasgaz are nevoie de bani pentru a realiza investiţiile din cadrulproiectului Nabucco, la care este acţionar. Ca urmare a acesteidecizii acţiunile Transgaz s-au prăbuşit ulterior pe Bursă cu10%.

În aceeaşi zi în care a fost respinsă propunerea de dividendcompania a convocat o nouă adunare a acţionarilor pentru data de 9iunie pe a cărei ordine de zi este păstrată aceeaşi propunere dedividend.

"Ne aşteptăm ca acţionarii să aprobe dividendul de 28,77 lei înAGA din 9 iunie. Totuşi, compania va avea nevoie în 2011 şi 2012 deresurse pentru finanţarea Nabucco şi din acest motiv am redus petermen mediu rata de distribuţie a dividendelor pe anii următoricătre 50%. Cu toate acestea estimăm că pe termen lung aceasta vaconverge către 100%", se arată într-un raport al RCI.

Analiştii firmei de brokeraj au redus vineri preţul ţintă pentruo acţiune Transgaz Mediaş cu 1,5%, la 285 lei, principalul motivfiind faptul că firma şi-ar putea reduce în următorii ani rata dedistribuire a dividendelor pentru a finanţa investiţiile înNabucco, pe care le estimează la 50 de milioane de lei în 2011 şi30 de milioane de lei în 2012.

Pe de altă parte, analiştii RCI spun că acest lucru estecompensat în parte de faptul că transportatorul de gaze naturale aînregistrat în primul trimestru rezultate peste aşteptări.

Transgaz a obţinut în primele trei luni din 2011 un profit netde 194,9 mil. lei (46,2 mil. euro), în creştere cu 3% faţă de celrealizat în aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul unorafaceri uşor mai mari, de 457,6 mil. lei (108,4 mil. euro)."Performanţa operaţională a fost peste aşteptări datorită unorcosturi cu materialele (pierderile de gaze) şi cu prestaţiileexterne (mentenanţa) sub cele anticipate de noi, pe cândcheltuielile financiare au depăşit estimările noastre", se arată înraportul RCI. Firma de brokeraj şi-a menţinut recomandarea de"păstrare" pe titlurile Transgaz.

După decizia statului din luna mai de neaprobare a dividendelor,analiştii Alpha Finance au schimbat recomandarea pentru acţiunileTransgaz Mediaş (TGN) în "vânzare" şi au tăiat o treime din preţulţintă, până la 185 lei/unitate.

Analiştii Erste Bank au emis la începutul anului o recomandarede "păstrare" şi un preţ în următorul an de zile de 287,7lei/acţiune.

Vineri, titlurile Transgaz au stagnat la un nivel de preţ de253,1 lei/unitate, nivel la care capitalizarea companiei se ridicăla 721,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO