Burse - Fonduri mutuale

RCI recomanda la cumparare actiunile Transelectrica, dar a redus pretul tinta

RCI recomanda la cumparare actiunile Transelectrica, dar a redus pretul tinta

Click pentru imaginea marita

25.09.2008, 21:09 49

Cu toate acestea, noul pret corect vazut de RCI este cu circa 31% mai ridicat decat cel la care titlurile Transelectrica se tranzactionau pe parcursul zilei de ieri, de 18,8 lei/actiune.

Analistii de la Raiffeisen spun ca se asteapta ca Transelectrica sa aiba parte de un semestru bun in a doua jumatate a acestui an pe fondul cresterii substantiale a energiei transportate fata de aceeasi perioada din 2007, ce se va reflecta in cresterea profitului.
Totusi, acestia considera ca din cauza metodologiei de reglementare a veniturilor si cheltuielilor, rezultatele bune de anul acesta vor fi compensate anul viitor, cand tarifele de transport sunt asteptate sa se reduca.
De asemenea, veniturile din alocarea capacitatii de interconexiune, care au urcat de peste doua ori in prima jumatate a anului, ajungand la 73,1 mil. lei (19,9 mil. euro), sunt asteptate sa se reduca in 2009.
RCI si-a redus estimarile de crestere a veniturilor companiei, de la 5,2% la 4,5% in intervalul 2007-2017, fapt ce a reprezentat unul dintre motivele reducerii pretului tinta pentru aceste titluri.
Estimarile mai reduse au venit si pe fondul prognozelor mai pesimiste privind costurile salariale ale companiei, ca urmare a cresterilor inregistrate de acestea in prima jumatate a acestui an.
Din aceasta cauza, estimarile de profit net ale analistilor Raiffeisen pe urmatorii 10 ani sunt cu 5% mai reduse decat cele initiale.
Rezultatele din prima parte a anului s-au situat peste asteptarile Raiffeisen, veniturile de transport urcand cu 7%, fapt ce a determinat o crestere mai mare a profitului.
Totodata, costurile mai reduse cu congestiile din sistem ale Transelectrica din aceasta perioada au facut ca transportatorul de energie sa obtina un profit operational cu 25% peste estimarile RCI.
De la inceputul anului, firma de brokeraj si-a redus de trei ori pretul tinta estimat pentru actiunile Transelectrica, de la 40,1 lei/actiune in ianuarie la 24,7%, nivelul estimat in acest moment, pastrand in acelasi timp recomandarea de cumparare pentru aceste titluri.
Valoarea actiunilor Transelectrica s-a redus in acest an de peste doua ori, pe fondul corectiilor puternice inregistrate de cele mai multe titluri listate pe Bursa, in ciuda faptului ca a anuntat rezultate in crestere.
Compania a inregistrat in primul semestru din acest an un profit net de 115,5 mil. lei (31,4 milioane de euro), de peste doua ori mai ridicat decat cel consemnat in perioada similara a anului trecut, pe fondul unor afaceri in crestere cu 29,5%, pana la 1,35 mld. lei (367,8 mil. euro).
Transportatorul de energie electrica a rectificat recent estimarile din bugetul pe anul curent, concretizandu-se intr-o crestere cu 33,3% a estimarilor privind profitul brut, pana la 120 mil. lei, si de 3,34% a veniturilor totale, pe fondul cresterii unor tarife si a suplimentarii cantitatii de energie livrata in sistem.
Analistii de la Raiffeisen sunt de parere ca bugetul rectificat ramane unul conservator, profitul bugetat pentru acest an situandu-se chiar sub cel obtinut in primele sase luni, si fiind cu circa 40% sub cel estimat de casa de brokeraj.
Analistii de la Raiffeisen mai spun ca pe fondul discutiilor cu managementul companiei, acestia si-au redus estimarile privind investitiile ce urmeaza sa fie realizate de Transelectrica in acest an, la 330 mil. lei.
Cu toate acestea, pe fondul interesului mare pentru energii regenerabile si nepoluante, transportatorul va avea nevoie de investitii mai mari cu circa 10% in perioada urmatoare.
Pe baza evaluarii indicatorilor Transelectrica cu ai altor companii similare din regiune si luand in calcul estimarile RCI pe anul 2008 si 2009, actiunile companiei se tranzactioneaza in prezent cu un discount situat intre 40% si 46% fata de media la nivelul sectorului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO