Burse - Fonduri mutuale

Ratingul Rompetrol creste dupa injectia de 1 miliard de dolari

29.11.2009, 23:15 23

Fitch a majorat ratingul de credit al Rompetrol Group, carecontroleaza rafinaria Rompetrol (RRC) listata pe Bursa, la "B+", dela "B", atribuind o perspectiva "stabila", de la "negativa",datorita consolidarii lichiditatii ca urmare a unei infuzii decapital de un miliard de dolari de la compania-mama KazMunaiGaz(KMG).

Reprezentantii Fitch mai spun ca infuzia de capital a KMG invaloare de un miliard de dolari amelioreaza totodata riscul legatde obligatiunile convertibile ale principalei subsidiare aRompetrol, Rompetrol Rafinare (RRC), cu o valoare nominala de 570milioane euro si scadenta in septembrie 2010.

Pe de alta parte, Fitch a atribuit companiei de stat KMG dinKazahstan ratingul "BBB-" pentru credite pe termen lung in valuta,cu perspectiva negativa.

"Fitch a luat la cunostinta ca infuzia de lichiditate a fostprimita de Rompetrol sub forma de avansuri de numerar, care pot ficonvertite in capital dupa obtinerea avizelor regulatorii siinterne necesare. Infuzia de numerar ar trebui totodata sa ajute laameliorarea impactului fluxului de numerar mai slab al Rompetroldin 2009, determinat de o depresiune profunda a conditiilor dinindustria de rafinare, inclusiv restrangerea marjelor de rafinaresi scaderea ratelor de utilizare a rafinariilor", potrivit agentieide rating.

Agentia de rating noteaza ca o mare parte din infuzia de capitaleste destinata restructurarii creditelor bancare pe termen scurtale Rompetrol, dar si rambursarii unor imprumuturi.

In august 2007, KazMunaiGaz a cumparat 75% din titlurilegrupului Rompetrol, fondat de omul de afaceri Dinu Patriciu, sirestul de 25% in iunie 2009.

Ca urmare a sprijinului primit de la KMG, datoria neta aRompetrol a scazut la 663 milioane de dolari la finele luniiseptembrie, de la 1,4 miliarde de dolari la jumatatea anului.

In plus, profilul de lichiditate al Rompetrol, insuficientinainte de infuzia de numerar, s-a imbunatatit, precizeazaFitch.

"Rompetrol avea lichiditati de 629 milioane de dolari la finelelunii septembrie, fata de o datorie pe termen scurt de 474 milioanede dolari", aminteste Fitch.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO