Ratingul Rompetrol creste dupa injectia de 1 miliard de dolari

Autor: Vlad Popescu 29.11.2009

Fitch a majorat ratingul de credit al Rompetrol Group, care controleaza rafinaria Rompetrol (RRC) listata pe Bursa, la "B+", de la "B", atribuind o perspectiva "stabila", de la "negativa", datorita consolidarii lichiditatii ca urmare a unei infuzii de capital de un miliard de dolari de la compania-mama KazMunaiGaz (KMG).

Reprezentantii Fitch mai spun ca infuzia de capital a KMG in valoare de un miliard de dolari amelioreaza totodata riscul legat de obligatiunile convertibile ale principalei subsidiare a Rompetrol, Rompetrol Rafinare (RRC), cu o valoare nominala de 570 milioane euro si scadenta in septembrie 2010.

Pe de alta parte, Fitch a atribuit companiei de stat KMG din Kazahstan ratingul "BBB-" pentru credite pe termen lung in valuta, cu perspectiva negativa.

"Fitch a luat la cunostinta ca infuzia de lichiditate a fost primita de Rompetrol sub forma de avansuri de numerar, care pot fi convertite in capital dupa obtinerea avizelor regulatorii si interne necesare. Infuzia de numerar ar trebui totodata sa ajute la ameliorarea impactului fluxului de numerar mai slab al Rompetrol din 2009, determinat de o depresiune profunda a conditiilor din industria de rafinare, inclusiv restrangerea marjelor de rafinare si scaderea ratelor de utilizare a rafinariilor", potrivit agentiei de rating.

Agentia de rating noteaza ca o mare parte din infuzia de capital este destinata restructurarii creditelor bancare pe termen scurt ale Rompetrol, dar si rambursarii unor imprumuturi.

In august 2007, KazMunaiGaz a cumparat 75% din titlurile grupului Rompetrol, fondat de omul de afaceri Dinu Patriciu, si restul de 25% in iunie 2009.

Ca urmare a sprijinului primit de la KMG, datoria neta a Rompetrol a scazut la 663 milioane de dolari la finele lunii septembrie, de la 1,4 miliarde de dolari la jumatatea anului.

In plus, profilul de lichiditate al Rompetrol, insuficient inainte de infuzia de numerar, s-a imbunatatit, precizeaza Fitch.

"Rompetrol avea lichiditati de 629 milioane de dolari la finele lunii septembrie, fata de o datorie pe termen scurt de 474 milioane de dolari", aminteste Fitch.