Burse - Fonduri mutuale

Raliu frenetic pe burse după comentariile şefului FED Jay Powell de aseară: Acţiunile mondiale au urcat spre maximele multianuale, Stoxx600 a urcat la cel mai ridicat nivel din ianuarie 2022, iar Dax a atins un nou maxim istoric. Randamentele titlurilor de trezorerie se prăbuşesc pe fondul aşteptărilor că Fed va face şase reduceri în 2024

Raliu frenetic pe burse după comentariile şefului FED...

Autor: Ştefan Stan

14.12.2023, 11:52 3762

Acţiunile mondiale au urcat spre maximele multianuale, în timp ce randamentele obligaţiunilor au scăzut joi, în timp ce traderii au mizat mai mult pe faptul că băncile centrale vor începe o rundă agresivă de reduceri de rate anul viitor, scrie FT. 

Mişcările puternice au venit după ce noile previziuni ale oficialilor Rezervei Federale au indicat reduceri de 0,75 puncte procentuale anul viitor.

De asemenea, preşedintele Fed, Jay Powell, a declarat că "probabil a ajuns la sau aproape de apogeu pentru acest ciclu de înăsprire", în cel mai clar semnal al băncii centrale americane că s-a încheiat campania de înăsprire.

În Europa, indicele Europe Stoxx 600 a crescut cu 1,6%, cel mai ridicat punct din ianuarie 2022, în timp ce indicele german Dax a atins un nou maxim istoric, cu 0,9%.

Pe pieţele de obligaţiuni, randamentul titlurilor de Trezorerie pe doi ani, sensibile la rata de dobândă, a scăzut cu 0,17 puncte procentuale, la 4,31%, în timp ce randamentul titlurilor germane Bund pe doi ani, un punct de referinţă pentru zona euro, a scăzut cu 0,18 puncte procentuale, la 2,49%.

"Pieţele globale se redresează ca răspuns la ştirile de aseară din SUA, potrivit cărora Rezerva Federală anticipează reduceri de rate", a declarat Tomasz Wieladek, economist european la T Rowe Price. "Obligaţiunile guvernamentale pe zece ani s-au redresat puternic ca răspuns, iar această relaxare mare a condiţiilor financiare ridică pieţele bursiere."

Randamentele Bund pe zece ani au scăzut cu 0,11 puncte procentuale până la 2,06%, cel mai scăzut nivel din ianuarie, în timp ce randamentele gilt pe zece ani au scăzut cu 0,12 puncte procentuale până la 3,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO